2019-09-24

AcadeMedia utvecklar framtidens skolor

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: AcadeMedia

Lisa Oldmark, HR-direktör på AcadeMedia står ute på gatan i solskenet framför AcadeMedias byggnad i centrala Stockholm.

Universum Awards 2020

Årets HR-direktör

AcadeMedia – norra Europas största utbildningsföretag – har under många år satsat på att utveckla chefer och ledare. Nu jobbar de för att utmana den traditionella lärarutbildningen som ett led i att locka fler lärare till koncernen.

Lisa Oldmark har undervisat, varit rektor och haft ett flertal chefsbefattningar sedan slutet av 1980-talet. Hon ingår i AcadeMedias ledning sedan 2012 och är nu nominerad i kategorin Årets personaldirektör. Hon tar varje möte, både på grupp-och individnivå, på fullaste allvar och med medveten närvaro för att skapa engagemang och trovärdighet. 

– AcadeMedia är ett ganska okänt varumärke, framförallt för lärarstudenter, och på det området har vi därför jobbat intensivt för att skapa attraktivitet. Våra mätningar visar att vi har gjort ett rejält skutt uppåt, säger Lisa. 

Bra chefer bidrar till framgång

2012 grundades AcadeMedia Academy med syfte att kompetensutveckla chefer och medarbetare. Lisa poängterar att bra chefer och rektorer ute i varje varumärke är en förutsättning för att kunna ha välfungerande verksamheter. 

– Alla förtjänar en bra chef. Vår strategi är att vara transparenta och att dela kompetens och kunskap, och det gör att vi är i ständigt lärande. Det som är otroligt viktigt för oss är att våra medarbetare får utvecklas, och det gäller både chefer och pedagogerna i klassrummet, säger hon och fortsätter: 

– Vi har under många år lagt ett stort fokus på att utbilda och utveckla ledare och medarbetare. Vi driver ledarutvecklingsprogram för alla våra 550 chefer och vi träffas på ett ledarforum en gång om året. Vi tror det har skapat en attraktivitet och är en framgångsfaktor för oss som arbetsgivare. Vi är i en bransch som är uppmärksammad på grund av lärarbristen och det svenska skolresultatet som inte riktigt går åt rätt håll, så det gäller att stå på tå för att hjälpa våra lärare. 

Rustar för framtiden

Prognoser visar att det kommer att saknas många lärare i framtiden. Därför har AcadeMedia tagit ett styrelsebeslut på att försöka utmana det befintliga systemet för lärarutbildning och hitta nya vägar att gå. 

– Det är även intressant att snegla internationellt och titta på hur lärarutbildningar ser ut i andra länder. Vi arbetar för att införa nya sätt att utbilda lärare och det vore en dröm om vi kunde vara med och bidra till lärarförsörjningen i Sverige. En del i utvecklingen kan vara att använda sig av distansutbildningar. 

 Lisa Oldmark

Titel: HR-direktör. 

Utbildning: Organisationskonsult inom psykosyntes, Humanova. 

Boktips:Scener ur hjärtat av Malena Ernman, Svante, Beata och Greta Thunberg. Den är skriven fram till att Greta Thunberg går ut i skolstrejk för klimatet. Jag är imponerad av det modet Greta har och den genomslagskraft som hon fått.” 

En god arbetsmiljö

Koncernen har 16 300 medarbetare och 28 varumärken i Sverige, Norge och Tyskland. 

– Vi är väldigt angelägna om att ha medarbetare som mår bra och trivs hos oss. Om man tycker om att jobba hos oss så kommer också våra elever att lyckas. Vi har väldigt fina resultat i våra årliga medarbetarundersökningar genom hela organisationen och det är jag mycket stolt över, säger Lisa och fortsätter: 

– Det viktigaste är att ha chefer som förstår vikten av att ha en god arbetsmiljö. Vi har också startat AcadeMedia United – vår egen idrottssatsning med syfte att få igång ett gemensamt friskvårdstänk för hela koncernen. 

AcadeMedia

AcadeMedia är norra Europas största utbildningsföretag. Vi har runt 500 förskolor, skolor och vuxenutbildningsenheter runt om i Sverige och över 100 förskolor i Norge och Tyskland. I AcadeMedia ingår flera välkända utbildningsverksamheter, som Pysslingen Förskolor, Vittra, NTI Gymnasiet och Hermods. Våra verksamheter är självständiga och har olika inriktningar, men alla omfattas av koncernens gemensamma kvalitetsmodell - AcadeMediamodellen. Vår vision är att vara en internationell förebild när det gäller kvalitet, resultat och nytänkande. Antal medarbetare: Cirka 15 000 Läs mer: www.academedia.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

SKF
Nya kompetenser i fokus när SKF digitaliseras
Läs mer
Magdalena Gerger på Systembolaget står inomhus och tittar in i kameran.
Systembolaget
Systembolaget vill spegla samhällets mångfald
Läs mer
LKAB
LKAB erbjuder spännande utmaningar
Läs mer
Lars Billström på SecureLink sitter i en soffa och ler in i kameran.
SecureLink
SecureLink tar täten inom IT-säkerhet
Läs mer