2019-09-24

All time high-period på Skellefteå Kraft

Text: Fridah Jönsson

Foto: Anna Lintzén

Eva Lindberg, personalchef Skellefteå Kraft står lutandes mot en vägg i de luftiga lokalerna på huvudkontoret.

Universum Awards 2020

Årets hederspris

De närmsta åren kommer Skellefteå att växa i snabb takt, vilket ställer höga krav på energileveransen i kommunen. Skellefteå Kraft erbjuder säker och förnybar energi till invånarna och karriärmöjligheter för unga talanger.

Skellefteå Krafts vision är ”100 procent förnybart”. De arbetar med allt från elavtal och fjärrvärme till fibernät, vatten- och vindkraft samt laddinfrastruktur för elbilar, hela tiden med målsättningen att ta tillvara på jordens resurser och producera förnybar energi. 

Kommunen behöver mer energi

Eva Lindberg är personalchef på Skellefteå Kraft och berättar att företaget står inför en mycket spännande fas. 

– Skellefteå är otroligt expansivt just nu. Nu när Northvolt ska bygga en batterifabrik här med cirka 2 000 anställda innebär det att kommunen måste bygga bostäder och skolor och utöka allt från kulturutbudet till gator och vägar. Alla nya fastigheter behöver el, värme och bredband, så just nu anställer vi jättemånga medarbetare som kan jobba med det och genomföra expansionen. Det är all time high just nu vilket är riktigt roligt! 

HBTQ-certifiering och körsång

Skellefteå Kraft är en populär arbetsgivare och Eva tror att en anledning till det är att de så medvetet och uttalat jobbar för personalvård. De erbjuder friskvård av olika slag, som löpgrupper och körsång för den som vill engagera sig i en aktivitet, och när det gäller det dagliga arbetet försöker de hela tiden underlätta för allas olika livssituationer. 

– Det är kanske ett slitet uttryck att prata om balans i livet, men vi ger verkligen en möjlighet att kombinera familjeliv, fritidsintressen och arbete. Förutom flexibla arbetstider och stor möjlighet till friskvård har vi exempelvis mötesfria morgnar. Det möjliggör för småbarnsföräldrar att kunna flexa lite mer på morgonen men ger också möjlighet att jobba mer internt med eget utvecklingsarbete på respektive avdelning. Vi inför en vårdförsäkring för alla våra medarbetare i höst och håller just nu på med HBTQ-certifiering eftersom vi tycker att det är väldigt viktigt att jobba med allas lika värde. 

 Eva Lindberg

Titel: Personalchef. 

Utbildning: Personalvetarprogrammet, Umeå universitet, examen 1997. 

Ditt bästa tips/lifehack under ett strömavbrott? 

”Ta fram hederliga brädspel och spela ’Fia med knuff’ i stearinljusmiljö.” 

Konkret karriärstege för medarbetarna

I takt med att regionen utvecklas kommer även Skellefteå Kraft att stå inför nya utmaningar och de behöver utöka personalstyrkan ytterligare. Under hösten 2019 inleder de ett traineeprogram som börjar med två personer för att på sikt skalas upp, och de ska också utveckla det de kallar Skellefteå Kraft Karriär.

 – Det är fortfarande i sin linda, men vi bygger en karriärstege i form av en trappa för att man som medarbetare ska kunna bli mer bli senior i sin befattning. Man börjar på grundbefattningen och sedan finns det tre nivåer; senior, specialist och expert. Vi kommer att fortsätta göra många rekryteringar och det är ett brett spektrum, vi behöver allt från tekniker och ingenjörer till tjänster inom kundservice och ekonomi. Det ska finnas en tydlig och transparent karriärväg både för de som redan jobbar här och för alla vi rekryterar. 

Skellefteå kraft

Skellefteå Kraft är en av Sveriges största kraftproducenter med egna produktionsanläggningar för vindkraft, vattenkraft och bioenergi. Verksamheten består av såväl produktion som teknisk utveckling, försäljning och leverans.   Läs mer: www.skekraft.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Ann-Sofie Räftegård på Höganäs står utomhus med en husfasad i bakgrunden.
Höganäs
Höganäs strävar efter ett livslångt lärande
Läs mer
Maria Pettersson står i en en tunnel in till en ljus innergård.
Marginalen Bank
Medarbetarna i fokus på Marginalen Bank
Läs mer
Göteborgs stad
Många möjligheter när Göteborgs Stad växer
Läs mer
Magdalena Gerger på Systembolaget står inomhus och tittar in i kameran.
Systembolaget
Systembolaget vill spegla samhällets mångfald
Läs mer