2020-09-07

Årets HR-direktör

Essity

Att ständigt utvecklas är en viktig del av en hållbar karriär

Text: Jacqueline Fahlander

Foto: Patrik Lundin

Universum Awards 2020

Årets HR-direktör

Innovativt, digitalt och hållbart. Så beskriver personaldirektör Anna Sävinger Åslund Essity
– ett bolag som lyckas svara upp mot det som unga talanger söker hos en arbetsgivare.

Allt fler av dagens unga söker en arbetsgivare som ger dem möjlighet att göra skillnad och bidra till ett högre syfte. På det ledande globala hygien- och hälsobolaget Essity är det en del av arbetsvardagen. I produktportföljen finns bland annat TENA inkontinensskydd, JOBST kompressionsstrumpor, Libresse mensskydd och Libero barnblöjor – hygien- och hälsoprodukter som höjer livskvaliteten för såväl unga som äldre. Men samhällsengagemanget sträcker sig längre än så. Essity utbildar till exempel tonårstjejer om menstruation, förskolebarn om handhygien och arbetar för att bryta barriärer kring mens och inkontinens för att öka välbefinnandet.
– Det finns ett stort engagemang och mycket stolthet bland våra medarbetare, vilket syns i våra medarbetarundersökningar. Vi har en unik kultur som utmärks av engagemang, omtänksamhet, samarbete och driv. Många är villiga att göra det lilla extra för att hjälpa en kund, samarbetspartner eller kollega, berättar Anna Sävinger Åslund, personaldirektör på Essity, som har blivit utsedd till Årets HR- direktör och fortsätter:
– Effekterna av att ha en global HR-strategi som är starkt förankrad i länderna skapar engagemang och ger regionerna möjlighet att arbeta målinriktat. På kort tid har HR-teamet i Nordic and Baltics under ledning av Åsa Gidsäter Roos lyckats skapa ett starkt arbetsgivarvarumärke och jag är stolt över att både  Åsa och jag har fått utmärkelser som årets HR ansvariga. Det är roligt att se att det arbete vi gör syns och uppmärksammas utanför Essity.

Hållbar karriär

Essitys mål är att alla medarbetare ska nå sin fulla potential. Här finns inga fasta karriärvägar utan alla driver sin egen karriär framåt och varje karriär är lika unik som individen.
– Att ständigt utvecklas är en viktig del av en hållbar karriär. Jag har jobbat på Essity, som tidigare var en del av SCA, sedan 2001 och trivs verkligen i den fartfyllda och internationella miljön. Sen är det viktigt att det finns en balans mellan jobb och fritid. Vår ambition är att vara en flexibel arbetsgivare som möjliggör en spännande karriär under alla skeden av livet.

Digital resa

Essity har kommit långt i sin digitala transformation som berör alla delar av verksamheten. Det märks genom digitaliseringen av produktionsanläggningarna, att marknadsföringen har flyttat ut på sociala medier, försäljning sker online och de interna processerna och verktygen digitaliseras.
– Vi har skapat en digitalt flexibel och effektiv arbetsplats, vilket vi har haft stor nytta av under coronapandemin. Tack vare våra digitala verktyg, ett dedikerat coronateam och coachande ledare har vi kunnat skapa förutsättningar för en produktiv arbetsvardag för alla som arbetar hemifrån. Vi är även måna om medarbetarnas hälsa och välmående och kommer till exempel i år att genomföra vår årliga hälsovecka med inspirationsföreläsningar och träningspass på distans.

Essity

Essity är ett ledande globalt hygien- och hälsobolag. Vi ökar människors välbefinnande genom våraprodukter och tjänster. Försäljning sker i cirka 150 länder under de globalt ledande varumärkena TENA och Tork samt andra starka varumärken såsom JOBST, Leukoplast, Libero, Libresse, Lotus, Nosotras, Saba, Tempo, Vinda och Zewa. Essity har omkring 46 000 medarbetare. Nettoomsättningen 2019 var cirka 129 miljarder kronor (12,2 miljarder euro). Huvudkontoret ligger i Stockholm och Essity är noterat på Nasdaq Stockholm. Essity bryter barriärer för ökat välbefinnande och bidrar till ett hälsosamt, hållbart och cirkulärt samhälle.  

Läs mer: www.essity.com och www.lifeatessity.com

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Epiroc
Människorna tar plats i rampljuset på Epiroc
Läs mer
TRR
TRR hittar styrkan i ett högre syfte
Läs mer
Business Sweden
Business Sweden hjälper företag att växa globalt
Läs mer
Vattenfall
Framgången sporrar Vattenfall att bli ännu bättre
Läs mer