2019-12-02

Årets VD

Boliden

Bolidens metaller behövs i framtidens samhälle

Text: Sara Schedin

Foto: Kristofer Hedlund

Talent Excellence Awards 2020

Årets VD

Utan metaller blir den elektrifiering som samhället står inför omöjlig. Det innebär att metallföretaget Boliden
och dess medarbetare kommer att spela en viktig roll i arbetet med att försöka lösa den klimatkris som världen befinner sig i.

När man pratar om de klimatutmaningar vi står inför i dag kommer de flesta fram till elektrifiering som en lösning på problemet. För att lyckas med elektrifieringen av allt från fordon till industriella processer behövs det metaller – och det är här Boliden kommer in bilden.

 

– För att klara den här omställningen behöver man mer metaller än förut, både för att kunna tillverka, transportera och lagra elen. Därför skulle jag säga att vår industri kommer att spela en stor roll i klimatarbetet framöver. Sedan har vi såklart en klimatpåverkan när vi utvinner metallerna och jobbar därför mycket med att få ner vårt eget klimatfotavtryck i våra processer, säger Bolidens vd Mikael Staffas, och tillägger:

 

– Allt detta gör det här till en oerhört spännande bransch att arbeta inom just nu, där stort fokus ligger på innovation och den allra senaste tekniken. Det är alltid roligt att jobba i en industri i medvind.

Mikael Staffas

Titel: Vd.

Utbildning: Civilingenjör, KTH, examen 1990; MBA, INSEAD (Frankrike), examen 1992.

Vilken är din favoritinnovation? ”Elmotorn! Den har gett möjlighet till stor utveckling i världen och har relativt liten klimatpåverkan.”

Ett internt utbildningsprogram

För att nå ut till studenter och berätta om allt som är på gång inom bolaget arbetar Boliden fokuserat mot olika lärosäten i framförallt norra Sverige och i Finland. Här har man jobbat systematiskt under en lång tid för att skapa ett intresse för Boliden, bland annat genom att erbjuda praktikplatser och examensjobb.

 

– Eftersom vi vill att våra nyanställda ska komma direkt in i verksamheten och börja jobba har vi valt att inte ha ett traineeprogram. Däremot har vi ett internt utbildingsprogram riktat mot unga medarbetare som sträcker sig över ett år där man bland annat jobbar med ledarskapsfrågor och personlig utveckling.

 

Låga sjukskrivningstal

Medarbetare som mår bra och trivs på jobbet talar gott om sin arbetsgivare bland vänner och bekanta. Och för att trivseln ska vara så hög som möjligt inom företaget har Boliden fokuserat på hälsa under en lång tid.

 

– Blickar vi tillbaka i tiden, sisådär 30 år, så var gruvarbete en rätt så ohälsosam sysselsättning. Men det har helt förändrats och i dag finns det ingen yrkesrelaterad sjukdom kvar hos oss. Tittar vi på sjukskrivningstal ligger vi på någonstans runt fyra procent, vilket är väldigt bra jämfört med samhället i övrigt. Det är ett tecken både på att vi har jobbat med arbetsrelaterade hälsorisker på ett bra sätt och att våra medarbetare tycker om att arbeta här. Sedan är vi såklart aldrig nöjda och strävar hela tiden efter att förbättra oss.

Både lokal och global

Bolidens kultur präglas av att det är ett storföretag och ett litet bolag i ett. Mikael berättar att de har en stark lokal förankring på de orter där de verkar, samtidigt som de också har en global verksamhet.

 

– Vi har en konservativ ådra och tar inga risker, men ser på samma gång till att få saker gjorda och utvecklar extremt avancerad teknik.

Boliden

Boliden är ett ledande europeiskt metallföretag som verkar i en spännande bransch. Det finns nästan inga produkter i dagens samhälle som inte innehåller, eller i sin framställning är beroende av metaller. Huvudmetallerna är zink och koppar, men även bly, guld och silver framställs. Boliden behöver människor med spetskunskap och kreativt tänkande och erbjuder omväxlande och spännande arbetsuppgifter. Läs mer: www.boliden.com

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Boliden
“Boliden har stor betydelse för samhällsutvecklingen”
Läs mer
TRR
TRR öppnar dörrar till framtidens arbetsliv
Läs mer
WSP
WSP framtidssäkrar världen
Läs mer
Arto Pitkaniemi står vid ett runt ståbord tillsammans med tre kollegor och pratar.
Göteborg Energi
Göteborg Energi har hållbarhet som ledstjärna
Läs mer