2019-09-26

Entusiasm och involvering bygger Veidekke

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Felicia Yllenius

Universum Awards 2020

Årets nykomling

Prestigelöshet och en schysst kultur står högt i kurs. På Veidekke ser man entusiasm och involvering som grunden för all framgång – och därför arbetar de i projektteam där alla aktörer arbetar mot samma mål.

Veidekke är det fjärde största bygg-och bostadsutvecklingsföretaget i Skandinavien med cirka 8 600 medarbetare. Kristina Andreasson, kommunikationschef, och Helena Karlsson, HR-chef, vittnar om ett företag med en varm och involverande kultur. 

– Vi på Veidekke jobbar med hjärtat och vi är bra på att höja varandra i stället för att kritisera. Människor vill varandra väl. När jag började här upplevde jag genast att det var prestigelöst, och att vi vill uppnå något som är större än vad en enda person kan åstadkomma. Ett plus ett är lika med tre, säger Helena. 

– Det finns ingen prestige i ledningen, och det är en viktig signal som smittar av sig i hela koncernen, säger Kristina. 

Kloka och schyssta val

Veidekke är en värderingsstyrd organisation som vilar på ett fundament av värdeord. Två av dem är professionell och entusiastisk. 

– När jag började så hörde jag folk prata om vårt ”Veidekkehus” som är en symbol för våra värderingar. Jag var skeptisk och tänkte att värderingar har ju alla företag. Men jag märkte snabbt att det är en speciell känsla att vara på Veidekke – det är en ambitiös och prestigelös kultur som är mycket mer human än jag någonsin stött på hos tidigare arbetsgivare, säger Kristina. 

– En annan viktig del i vår kultur är ”redelig”, ett norskt ord som ungefär betyder ordentlig, etisk och att göra kloka val. Vi är otroligt måna om etiken och att arbeta för att få en sund och trygg byggbransch. Ett konkret exempel är att vi var först ut med enbart tillåta max två led av underentreprenörer. När det infördes hos oss 2016 var det något unikt i en bransch som ofta hade flera led. Detta har gjort det lättare för oss att se till att våra medarbetare i produktionen har rätt arbetsförhållanden. Vi vill aktivt bidra till en sund byggbransch och göra schyssta val. 

Samverkar i projektteam

Att samarbeta och involvera personer från alla delar i ett projekt, som beställare, kund och entreprenör, är självklart på Veidekke. 

– Vi tror på kollektiv intelligens – och att samverka i team är därför den metod vi använder under hela processen. Entusiasm har en stor plats i våra värderingar. Vår strategi är att anställa personer som vill jobba prestigelöst och teamorienterat och som vill ha resultat. Vill man att alla ska lyckas får vi bra resultat och har kul samtidigt som vi jobbar, säger Helena. 

Helena Karlsson 

Titel: HR-chef Veidekke Sverige. 

Utbildning: Personal- och arbetslivsprogrammet, Växjö universitet, magisterexamen Stockholms universitet 2001. 

Råd till den som är ny på jobbet: ”Våga ställa frågor och våga ta plats.” 

Kristina Andreasson 

Titel: Kommunikationschef Veidekke Sverige. 

Utbildning: Bachelor of honours, Marketing & Advertising, University of the Arts London, examen 2002. 

Råd till den som är ny på jobbet: ”Var sann mot dina värderingar och stå upp för det du gör.” 

Fler kvinnor till branschen

På Veidekke görs nu en omfattande satsning på temat ”Genusprojektet” som kommer att pågå i fyra år, och som involverar alla från produktion till ledning. Syftet är att få bort machokulturen och öka andelen kvinnor på Veidekke och i byggbranschen. 

– Vi började med en kartläggning som har resulterat i en handlingsplan, och nu är det dags för uppstart. Först jobbar vi med alla ledningsgrupper och därefter väntar olika aktiviteter ända ut i projekten. 

Veidekke

Veidekke startade med vägbeläggning i Norge redan 1936 och har sedan dess byggt samhälle och infrastruktur i Sverige, Norge och Danmark. Idag är vi Skandinaviens fjärde största bygg-, anläggnings- och bostadsutvecklingsföretag. Veidekke kännetecknas av en stark företagskultur som tror på att engagemang och involvering är grunden för all framgång. De senaste fem åren har Veidekke vuxit i Sverige och har som mål att bli den bästa aktören på den svenska marknaden, detta utan att tumma på Veidekkes långsiktiga och hållbara strategi och arbetssätt. Läs mer: www.veidekke.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Boliden
Boliden – en hållbar innovatör
Läs mer
Resurs Holding
Positiva medarbetarresor för Resurs
Läs mer
Carolina Emanuelson på Arbetsförmedlingen står i en tunnelliknande gång.
Arbetsförmedlingen
IT sätter Arbetsförmedlingen på kartan
Läs mer
Scandic Hotels
Scandic Hotels utbildar för framtiden
Läs mer