2019-09-26

EVRY lockar kandidater med hjälp av unik spelmiljö

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Felicia Yllenius

Anna Gulliksen på EVRY står i en trappa och ser in i kameran.

Universum Awards 2020

Årets employer branding-person

EVRY använder sig av gamification i rekryteringsprocessen, vilket har gett stor uppmärksamhet – och riktigt goda resultat. Antalet kvinnor ökar i företaget och för tredje året i rad anordnas ett graduateprogram som i år består av 150 graduates.

EVRY är ett av Nordens största techbolag. Anna Gulliksen, Head of Talent Acquisition, ger exempel på innovativa lösningar där företaget är med och bidrar till samhällsnyttan. 

– Vi har en stor offentlig kund, Systembolaget, där vi tittar på hur vi ska utforma framtidens butiker utifrån konsumtionsmönster och beteenden. Tillsammans med Länsförsäkringar har vi lärt barn om trafiksäkerhet. Vi samarbetar med Yara i Norge för att skapa världens första autonoma och utsläppsfria lastfartyg, vilket minskar deras miljöpåverkan samt ger närmiljön säkrare trafik. Chansen att jobba med de allra mest spännande projekten är riktigt stora hos oss, säger hon. 

Långsiktigt arbete

Anna och hennes kollegor jobbar kontinuerligt med kandidatupplevelser och hur de kommunicerar kring EVRY:s arbete. De har uppmärksammats för att ha byggt in gamification i rekryteringsprocessen. 

– Det har gett väldigt bra resultat. Under det senaste året har 2 000 kandidater gått igenom verktyget och hela 85 procent av dem anser att det är positivt för vårt varumärke. Det är väldigt höga siffror, att använda psykometriska tester brukar annars ligga runt 20 procent. Att vi gör det i en spelmiljö ger ett betydligt högre upplevt värde för kandidaterna, vilket är positivt för oss. Vi ser också trender i våra ansökningar. På tre år har vi dubblat eller tredubblat antal ansökningar per tjänst. Det är otroligt positivt med tanke på att flertalet är ”skills hard to find”. 

Graduateprogram lockar nya kandidater

Under hösten startar EVRY sitt tredje graduateprogram som i år består av 150 graduates, och de har fokus på att få in fler kvinnor i den mansdominerade branschen. 

– Vi har cirka 45 procent kvinnliga sökande till vårt graduateprogram i Sverige – det visar att bilden av den teknik-ointresserade kvinnan inte stämmer. Nu hoppas vi att resten av branschen jobbar på lika hårt som vi gör för att öka andelen kvinnor, säger Anna och fortsätter: 

– En fördel med att jobba hos oss är att vi är ett stort nordiskt bolag där du får en bättre struktur och systematik med ett kontinuerligt lärande och ”on the job-training”. Du lär dig mer genom att ha 200 kollegor inom ditt kompetensområde än att bara ha två kollegor på ditt kontor. 

Anna Gulliksen 

Titel: Head of Talent Acquisition EVRY Group. 

Utbildning: Beteendevetenskap, ekonomi och HR, Mälardalen. 

Favorituppfinning: ”Smartphones, för allt du kan göra med dem.” 

Medarbetarna gör skillnad

Anna poängterar att det är medarbetarna som sticker ut på en marknad som erbjuder liknande tjänster. 

– Det är humankapitalet tillsammans med ledarskapet som sticker ut. Det första mötet i en rekrytering är ett säljmöte – det är kandidaterna som väljer oss. Det är därför som employer branding är så viktigt, den måste hänga ihop med hela verksamheten. Du som arbetssökande måste få en bra kandidatupplevelse och bli seriöst behandlad genom hela processen även om du får jobbet eller inte. Och du ska känna igen dig när du väl börjar hos oss. 

EVRY

EVRY är ett ledande nordiskt IT-tjänst- och programvarubolag med mer än 10 000 kunder i både privat och offentlig sektor. Mer än fem miljoner människor i de nordiska länderna använder dagligen lösningar som levereras av EVRY. Genom en stark lokal närvaro med djup teknisk och affärsmässig insikt är EVRY en drivande kraft för kundens innovation och förnyelse. EVRY hade 2016 en omsättning på NOK 12,2 miljarder och cirka 8 500 medarbetare i nio länder. Huvudkontoret ligger i Fornebu utanför Oslo och aktien är noterad på Oslobörsens huvudlista. Läs mer: www.evry.com

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

EVRY
På EVRY bor det lilla i det stora
Läs mer
Carolina Emanuelson på Arbetsförmedlingen står i en tunnelliknande gång.
Arbetsförmedlingen
IT sätter Arbetsförmedlingen på kartan
Läs mer
Maria Pettersson står i en en tunnel in till en ljus innergård.
Marginalen Bank
Medarbetarna i fokus på Marginalen Bank
Läs mer
Veidekke
Entusiasm och involvering bygger Veidekke
Läs mer