2019-12-02

Årets innovatör

ESAB

”För att bli en bra ingenjör måste du förstå slutanvändaren”

Text: Lotta Lund Phalén

Foto: Julia Sjöberg

Gustav Lilliebrunner, ESAB

Talent Excellence Awards 2020

Årets innovatör

En arbetsplats med utrymme för utveckling, så beskriver Gustav Lilliebrunner ESAB.

Passionen för trä och metall tog fart redan i grundskolan. Parallellt med studierna på Chalmers i Göteborg, jobbade Gustav på Ericsson och utförde konsultuppdrag åt ESAB. Sedan snart ett år tillbaka har Gustav Lilliebrunner rollen som Laboratory Engineer DDA och WeldCloud på ESAB.

Gustav Lilliebrunner

Titel: Laboratory Engineer.

Utbildning: Högskoleingenjör, elektroteknik, Chalmers tekniska högskola, examen år 2017.

Vad har du för smultronställe i Sverige under sommaren? ”I Småland där jag växte upp. Att sitta i en båt och fiska i en småländsk sjö, det är skön sommaravkoppling för mig.”

Vad är din roll på ESAB?

– Det är en svår fråga eftersom jag gör allt mellan himmel och jord. Som labbingenjör arbetar jag med DDA och WeldCloud, en online management-plattform för uppkopplade svetsmaskiner vilket är relativt nytt för svetsindustrin. Mitt dagliga arbete involverar utveckling av mjukvara, hårdvara men även produktsupport och researcharbete förekommer. Industriell svetsning är en otroligt komplicerad process som kräver gediget för och efterarbete. Alltifrån rätt val av svetsparametrar till att svetsaren har rätt kompetens för jobbet och att arbetet följs upp. Eftersom ESAB är ett internationellt företag har jag också dagliga kontakter med folk runt om i världen och reser en hel del, främst inom Norden men även till länder som Tyskland och Spanien.

Vad är roligast med att jobba på ESAB?

– Jag har ju jobbat i metallindustrin tidigare och var intresserad av svetsning och skärning redan i skolan, så jag jobbar verkligen med mitt stora intresse – vilket är kul i sig. Det roligaste med att jobba på ESAB är att det är ett kvalitetsföretag. Här får du det bästa du kan köpa för pengar. Våra maskiner har lång hållbarhet – när jag är ute hos kunder kan de ha 10-15 år gamla maskiner som går lika bra i dag.

Vilka råd skulle du ge en nyanställd kollega?

– Våga fråga, ta plats och eget ansvar. Det har hjälpt mig mycket. Det är lätt att tro att man inte kan något som nyexaminerad men kom ihåg att vissa bitar har du definitivt med dig från skolan, som exempelvis datahantering. Tänk också på detta: för att hjälpa kunden att lyckas med sin svetsning måste du ha viljan att förstå helheten. Alla behöver inte kunna svetsa men mitt råd är att testa för att se vad det finns för utmaningar. De skickliga svetsarna som ska jobba med produkterna i praktiken blir ofta glada om du är intresserad och det är otroligt viktigt att lyssna på dem. Vi ingenjörer kan utveckla fantastiska mjukvaror som ändå inte fungerar i praktiken. För att bli en riktigt duktig ingenjör måste du förstå slutanvändaren.

ESAB

ESAB är ett globalt bolag och under mer än ett århundrade har vi drivits av en vilja att ständigt förbättra befintliga lösningar och samtidigt finna helt nya lösningar för servicen till våra kunder. Detta har gjort ESAB till en av världens ledande aktörer inom svetsning och avancerad skärning. ESAB är heltäckande inom allt ifrån manuell svets till automation, gas och plasmaskärning samt fyllnadsmaterial och utrustning. ESAB har stark kundorientering och lägger mycket stor vikt vid oavbrutet innovationsarbete och ständig förbättring. Industrin servar världen, vi servar industrin. Läs mer: www.esab.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Sten Wallin, vd, i en av ESAB:s fabriker klädd i skyddshjälm och kostym.
ESAB
Anrika ESAB har alltid en fot i framtiden
Läs mer
Stora Enso
Stora Enso byter ut plast mot trä
Läs mer
Anne-Marie Dangler står framför Dina Försäkringar-loggan.
Dina försäkringar
Arbeta för en tryggare värld på Dina Försäkringar
Läs mer
EVRY
På EVRY bor det lilla i det stora
Läs mer