2019-09-13

Årets kommun

Uppsala kommun

Gediget samarbete bakom framgång i Uppsala kommun

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

Anna Bittner, HR-direktör och kollegan Joachim Danielsson, stadsdirektör ler in i kameran. I bakgrunden breder Uppsala stad ut sig, båda nybyggnationer och den ikoniska domkyrkan.

Spring Awards 2019

Årets kommun

Gemensamma ambitioner och en stark samverkan i Uppsala bidrar till en region i stark tillväxt, och ökar förutsättningarna att göra skillnad. Nu kan staden på slätten även stoltsera som Årets kommun inom employer branding.

Uppsala kommun med närmare 18 000 anställda har utsetts till Årets bästa kommun inom employer branding 2019. Priset är ett resultat av ett långsiktigt och omfattande arbete av alla chefer och medarbetare i kommunen. Anna Bittner, HR-direktör, och Joachim Danielsson, stadsdirektör, är två av dem som står bakom framgångarna.
– Vi har framför allt jobbat med struktur och kultur. I en stor offentlig organisation är ordning och reda och hur vi jobbar med olika processer avgörande för att vi tar vara på våra resurser och får våra medarbetare att trivas, säger Joachim.

 

Ett gediget samarbete inom hela organisationen har varit en viktig framgångsfaktor för Uppsala kommun.
– Vårt uppdrag är att skapa förutsättningar för uppsalaborna att leva, verka och bo och genom att samarbeta ökar vi våra förutsättningar att göra skillnad, säger Anna.

Joachim Danielsson

Titel: Stadsdirektör
Utbildning: Nationalekonomi och statistik, Förvaltningshögskolan i Stockholm.
Boktips: ”Ett jävla solsken: en biografi om Ester Blenda Nordström”. Författaren Fatima Bremmer ger en fantastisk beskrivning av en otroligt spännande människa och hennes framgångar i ett samhälle som tillhörde en helt annan tid.”

Stor förändring

Kommunen har tagit fram det gemensamma begreppet ”Ett Uppsala” som innebär att alla jobbar tillsammans för uppsalabornas bästa. Tidigare premierades varje enskild medarbetares insatser utan att se till helheten i lika hög utsträckning. Med ”Ett Uppsala” följde en stor förändring mot en samverkanskultur.
– Vi gick från hård affärsnytta till att fokusera mer på innehåll och verksamhetens grundläggande värde, säger Joachim.

 

Värdegrunden fanns redan där men genom att tydliggöra och rikta strålkastarljuset på den startade en gemensam utvecklingsresa, och det bidrog till värdefulla kedjereaktioner i kommunen.
– Det blev som en nytändning och gjorde att medarbetarna berättade om sina jobb för andra. Vi öppnade också upp gemensamma kanaler för att lyfta fram våra berättelser vilket ökade vår attraktionskraft som arbetsgivare, säger Anna.

Anna Bittner

Titel: HR-direktör.
Utbildning: Personalvetare, Uppsala universitet.
Tips på podcast: ”Framgångspodden” av Alexander Pärleros. Han intervjuar bland annat David J P Philips om sätt att påverka och påverkas. Sen allt om neuropsykologi som jag tycker är oerhört intressant.”

Gott tonläge

Uppsala vann en rad priser förra året. De blev exempelvis utsedda till Årets globala miljöstad och Årets tillväxtkommun.
– Vi gör det vi ska och vi gör det bra. Att det finns en stolthet attraherar fler personer. En god politisk kultur och gott tonläge i vår organisation har också stor betydelse, säger Joachim.
– Det finns ett enormt driv i staden med stora tillväxtambitioner. Uppsala bygger hållbart och formar ett samhälle som ska fungera i framtiden. En stor förändringsvilja skapar också lust och driv, säger Anna.

“Den gemensamma ambitionskulturen är unik.”

Gemensamma ambitioner

Både Anna och Joachim lyfter fram flera fördelar med att jobba i Uppsala kommun.
– Det finns enormt fina förutsättningar att förverkliga våra visioner tillsammans med universiteten, näringslivet, regionen och länsstyrelsen med flera. Jag upplever att den goda samverkan som finns och den gemensamma ambitionskulturen är unik, säger Joachim.
– Morgondagens viktigaste och mest spännande jobb finns inom offentlig sektor – det är här man ska vara, säger Anna.

Uppsala kommun

Uppsala är den fjärde största staden i Sverige med drygt 200 000 invånare (2011). Och vi växer. Varje år ökar invånarantalet med 2000 - 3000 och år 2030 beräknas vi vara 230 000 invånare. En prioriterad uppgift för Uppsala kommun är att vara en attraktiv arbetsgivare med bra anställningsvillkor och goda utvecklingsmöjligheter för alla medarbetare. För oss är det viktigt med mångfald och lika möjligheter på arbetsplatserna och att kvinnor och män har samma möjligheter till utveckling och karriär på jobbet. Läs mer: www.uppsalakommun.se 

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Södersjukhuset
Prestigelöshet och engagemang SöS framgångsrecept
Läs mer
Maj-Lis Jakobsson, personalchef på Umeå kommun står ute i parken bland gröna träd, klädd i kavaj och mönstrad blus.
Umeå kommun
Samarbete och delaktighet präglar Umeå kommun
Läs mer
Emil Adén, Head of Employer Branding på Trafikverket står framför tunnelbaneuppgången vid centralstationen i Stockholm klädd i kavaj och mönstrad skjorta.
Trafikverket
Trafikverkets satsning på att nå ut ger resultat
Läs mer
Magnus Carlström, HR-direktör på Gränges klädd i lila skjorta, står framför konferensrummen på huvudkontoret.
Gränges
Gränges interna fokus skapar ett starkt varumärke
Läs mer