2019-09-26

Årets nykomling

Göteborg Energi

Göteborg Energi bidrar aktivt till en hållbar stad

Text: Lotta Phalén

Foto: Anna Lena Lundqvist

Universum Awards 2020

Årets nykomling

Göteborg Energi har i mer än 150 år försörjt Göteborg med energi. Nu står staden inför sin största utvecklingsfas i modern historia. För att lyckas är möjligheten att rekrytera rätt kompetens A och O.

Göteborg ska växa med nära en tredjedel till 2035. Tillsammans med övriga aktörer arbetar man mot det gemensamma målet att gå från en stor småstad till en hållbar, nära storstad. Storleksmässigt görs en jämförelse med Halmstad. En sådan banbrytande förändring kräver att alla aktörer tänker hållbart. 

Vi är med på ett tidigt stadium

För en av de viktigaste aktörerna i utbyggnadsarbetet – Göteborg Energi – är målet sedan länge ett hållbart Göteborg. En av eldsjälarna i arbetet med att föra ut arbetsgivarvarumärket, är HR-direktören Arto Pitkäniemi. 

– Det händer väldigt mycket i Göteborg just nu, säger Arto. I och med det är många parter, såväl offentliga aktörer som det privata näringslivet, involverade. Delvis konkurrerar vi om samma talanger. Självklart kommer infrastrukturen att påverkas. För Göteborg Energi gäller det att vara med på ett tidigt stadium. Exempelvis ska stadsfiber grävas ned i marken och fjärrvärmenätet byggas ut. Stadsutvecklingen sker lika mycket under jord som ovan mark. 

Glädje av dagens miljötänk

För att kunna rekrytera rätt kompetenser och behålla befintliga medarbetare, erbjuds flera spännande ledarskapsprogram och olika vägar för specialisering. Vad gäller nyrekrytering ger dagens miljömedvetande och hållbarhetstänk en gratisskjuts. 

– Rent krasst handlar det om att säkerställa kompetensen och kontinuerligt rekrytera nya talanger för att få den kompetens vi behöver på en väldigt het marknad, menar Arto. Det finns ett genuint intresse för miljöfrågor och många yngre förmågor vill bidra till ett samhällsbyggande som är korrekt ur miljösynpunkt. 

Arto Pitkäniemi 

Titel: HR-direktör. 

Utbildning: Linjen för personal och arbetslivsfrågor. 

Vad är det bästa med Göteborg? ”Närheten – till allt.” 

Medarbetarna de bästa ambassadörerna

Göteborg Energi har i mer än 150 år försörjt Göteborg med energi. Nu står staden inför sin största utvecklingsfas i modern historia. För att lyckas är möjligheten att rekrytera rätt kompetens A och O. Att nå ut till nya medarbetare är prioriterat på Göteborg Energi. 

– Vi satsar mycket på att låta våra medarbetare fungera som yrkesambassadörer och synas i spännande sammanhang, säger Arto. 

Göteborg Energi

Meningsfullhet, möjlighet att påverka och att göra karriär är de viktigaste områdena medarbetarna i Göteborgs Stad nämner som svar på fraågan hur de upplever staden som arbetsgivare. Göteborg Stads verksamheter omfattar allt från kommunikationer, miljö och stadsplaneringsfrågor till kultur, vård, omsorg och skolfrågor. Läs mer: www.goteborgenergi.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Arto Pitkaniemi står vid ett runt ståbord tillsammans med tre kollegor och pratar.
Göteborg Energi
Göteborg Energi har hållbarhet som ledstjärna
Läs mer
Arto Pitkaniemi, Göteborgs energi
Göteborg Energi
Göteborg Energi – en långsiktig samhällsbyggare
Läs mer
Felicia Falck på Claremonts kontor och pratar med sina kollegor.
Claremont
Claremont växer med medarbetarnas idéer
Läs mer
Almi Företagspartner
Almi stärker Sveriges företagare
Läs mer