2019-12-02

Årets HR-direktör

Göteborg Energi

Göteborg Energi har hållbarhet som ledstjärna

Text: Sara Schedin

Foto: Julia Sjöberg

Arto Pitkaniemi står vid ett runt ståbord tillsammans med tre kollegor och pratar.

Talent Excellence Awards 2019

Årets HR-direktör

En hållbar arbetsplats och en hållbar stad. Göteborg Energi arbetar för att både bolagets medarbetare och Göteborgs invånare ska må bra.

Arto Pitkaniemi har blivit utsedd till Årets HR-direktör inom employer branding, och enligt honom är samarbete Göteborg Energis styrka. Han berättar att HR och kommunikation samt linjechefer och medarbetare jobbar tillsammans för att bygga bolagets varumärke.
– För oss är det viktigt att employer branding inte bara blir en HR-fråga. Därför har vi alltid med oss ambassadörer i form av medarbetare på rekryteringsmässor och liknande. På så sätt blir vi mer trovärdiga i vår kommunikation. Den bild som vi ger av bolaget utåt ska vara densamma som på insidan.

Arto Pitkäniemi

Titel: Personaldirektör
Utbildning: Fil kand. i personal- och arbetslivsfrågor, Göteborgs universitet.
Vad gillar du att göra på fritiden? ”Allt som ger mig energi. Vistas gärna i naturen, och trivs lika bra med skog, berg som hav. Lika så att träna och att umgås med goda vänner.”

Förebyggande hälsovård

Arto beskriver Göteborg Energi som en stark kommunal arbetsgivare, och ett modernt bolag som tänker brett och innovativt. Företaget driver bland annat ett gediget hållbarhetsarbete, med fokus på både social-, ekonomiskoch ekologisk hållbarhet.
– I detta ingår också att arbeta med den hållbara medarbetaren. Vi jobbar till exempel med förebyggande hälsovård som bland annat innebär att man kan få rådgivningssamtal om man hamnar i svårigheter gällande allt från ekonomi till familjeliv, säger han och tillägger:
– Sedan satsar vi även mycket på fysisk hälsa med bland annat idrottsföreningar, gym och olika cykelutmaningar.

Ett jämlikt Göteborg

Hållbarhet utifrån miljönytta är en naturlig del av Göteborg Energis verksamhet. Bland annat använder bolaget återvunnen värme från raffinaderier och avfallsförbränning. Eftersom det är en investeringstung verksamhet är även den ekonomiska aspekten av hållbarhet starkt förankrad i bolagets organisation.
– Vi har även ett utökat ansvar när det kommer till att bidra till en jämlik stad. Exempelvis ingår vi i Angeredsutmaningen vilket betyder att vi försöker vara involverade i Angeredsgymnasiet och hjälpa eleverna. Förutom att erbjuda praktikplatser är det även några av våra medarbetare som åker ut till skolan på arbetstid för att hjälpa till med stödundervisning och läxor. Vi har ju många ingenjörer på Göteborg Energi som är duktiga på matematik.

Omvänt mentorskap

Göteborg Energi jobbar även med projektet Key2Future, som är ett omvänt mentorskap för chefer inom bolaget. Unga människor från utsatta områden är mentorer och cheferna adepter.
– På så sätt kommer ungdomarna i kontakt med ett nätverk som man är väldigt beroende av när det är dags att ge sig ut i arbetslivet, men som många som precis har kommit till Sverige inte har. Att det är ett omvänt mentorskap innebär att vi på Göteborg Energi får en inblick i hur unga tänker i dag och vad de tycker är viktigt. Vi är varandras nycklar till framtiden och lär av varandra, vilket är väldigt berikande.

Göteborg Energi

Meningsfullhet, möjlighet att påverka och att göra karriär är de viktigaste områdena medarbetarna i Göteborgs Stad nämner som svar på fraågan hur de upplever staden som arbetsgivare. Göteborg Stads verksamheter omfattar allt från kommunikationer, miljö och stadsplaneringsfrågor till kultur, vård, omsorg och skolfrågor. Läs mer: www.goteborgenergi.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Arto Pitkaniemi, Göteborgs energi
Göteborg Energi
Göteborg Energi – en långsiktig samhällsbyggare
Läs mer
Göteborg Energi
Göteborg Energi bidrar aktivt till en hållbar stad
Läs mer
Åsa Gidsäter Roos står i Essitys lokaler med en hylla och tv-skärmar bakom sig.
Essity
Så bidrar Essity till en bättre värld
Läs mer
DNB
Äkthet är nyckeln i DNB:s varumärkesbyggande
Läs mer