2019-12-02

Årets hederspris

Billerud Korsnäs

Hållbarhet i alla led på BillerudKorsnäs

Text: Sara Schedin

Foto: Kristofer Hedlund

Paulina Ekwall står utomhus med ett grönt paraply och gula höstträd i bakgrunden.

Talent Excellence Awards 2019

Årets hederspris

Återvinningsbara pappersflaskor och energilagring i papper. Att BillerudKorsnäs är en innovatör inom hållbarhet är det ingen tvekan om. Nu satsar bolaget även på det hållbara ledarskapet.

Att skapa hållbara innovationer är del av BillerudKorsnäs DNA. För tillfället driver bolaget bland annat Paper Bottle-projektet, där fokus ligger på att skapa en helt biologiskt nedbrytbar pappersflaska för kolsyrade drycker. Samtidigt är man i färd med att utveckla ett pappersbatteri och i samarbete med Uppsala universitet testar man hur papper kan lagra energi. Enligt EVP HR Paulina Ekvall är det bara ett par exempel på allt spännande som är på gång inom bolaget.
– Vi utmanar det konventionella genom att utveckla smarta förpackningslösningar som är bra för miljön och även håller i framtiden.

Paulina Ekvall

Titel: EVP HR
Utbildning: P-programmet Lunds Universitet 1992, University of Cape Town 2009.
Favoritinnovation inom hållbarhet? ”Jag måste säga pappersflaskan – den är otroligt imponerande!”

Det hållbara ledarskapet

Medarbetare som skapar hållbara produkter behöver också hållbara ledare. Det menar Paulina som det senaste året tillsammans med sina HRkollegor har arbetat med att implementera ett nytt ledarskapskoncept i organisationen.
– Våra topp 150 ledare har varit med och utvecklat konceptet så det är verkligen byggt inifrån. Tillsammans har vi satt upp tydliga förväntningar på vad en ledare ska leverera och byggt verktyg och stöd för att ledaren ska utvecklas och kunna leverera på dessa förväntningar. Kärnan i programmet är ledaren själv, och att man som ledare inte bara ska klara av att springa 60 meter, utan att man ska vara hållbar ett helt maraton, säger hon och tillägger:
– Vi har byggt om hela vår ledarskapsakademi för företaget globalt och skapat utbildningar för både nya och seniora ledare för att bygga just det hållbara ledarskapet.

Att lära känna sig själv

Paulina förklarar att det hållbara ledarskapet dels handlar om att vara tydlig gentemot ledarna i vad man förväntar sig av dem och dels om att ta hand om sig själv och sin egen personliga utveckling.
– Det betyder att man måste se till att man har den energi man behöver för att må bra och att exempelvis ställa sig frågan: ”när har jag som mest energi under dagen och vad gör jag då?”

För att hitta den typen av ledare som passar BillerudKorsnäs har bolaget byggt ett testinstrument tillsammans med en extern partner. På så sätt kan de ta reda på vilken potential en person har att bli en framgångsrik hållbar ledare.
– Genom att göra den här typen av tester skapas en dialog kring förväntningar och utvecklingsmöjligheter, och då också en större tydlighet av jobbet som ledare hos oss. Dessutom mäter vi numera vårt hållbara ledarskap genom våra personalundersökningar.

Tar hållbarhet på allvar

BillerudKorsnäs hållbarhetsarbete är högt rankat i världen, bland annat hamnade bolaget i topp i Stockholm School of Economics “Walking the Talk?”-undersökning som genomfördes i höstas. Samtidigt är företaget rankat som ett av de mest hållbara bolagen i världen av Dow Jones.
– Vi pratar inte bara om hållbarhet – vi ser även till att leva och andas hållbarhet. Något som resultaten från de externa mätningarna blir ett kvitto på.

Billerud Korsnäs

BillerudKorsnäs är en världsledande leverantör av förnybart förpackningsmaterial. Avsikten är att vara det innovativa valet inom förpackningsindustrin och att tillsammans med sina partners skapa smarta förpackningslösningar. BillerudKorsnäs är ett internationellt företag med stark lokal förankring som utmanar konventionella förpackningar för en hållbar framtid.     Läs mer: www.billerudkorsnas.com

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Jessica Levander och Maria Jalvemo sitter i färgglada blusar i en stor lila soffa.
Svenska kraftnät
Jämställdhet tongivande på Svenska kraftnät
Läs mer
Johan Färnstrand står utomhus på en gångbro med höstträd och byggnader i bakgrunden.
Region Gävleborg
Region Gävleborg gör skillnad på riktigt
Läs mer
Arto Pitkaniemi, Göteborgs energi
Göteborg Energi
Göteborg Energi – en långsiktig samhällsbyggare
Läs mer
DNB
Äkthet är nyckeln i DNB:s varumärkesbyggande
Läs mer