2019-09-26

Årets hederspris

Handelsbanken

Handelsbanken har en stark tro på individen

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Pavel Koubek

Universum Awards 2020

Årets hederspris

Företagskulturen är välgrundad i Handelsbanken och ligger till grund för arbetet med att vara en attraktiv arbetsgivare. Kunden och medarbetaren är i fokus, och ett eget ansvar på lokal nivå bidrar till utveckling.

Ida Karlsson jobbade extra på Handelsbanken redan under studietiden, och blev fast anställd efter examen. Sedan dess har hon gått ett internt program för blivande chefer, och nu har hon rollen som ställföreträdande kontorschef på ett av Handelsbankens kontor i Örebro. 

– Jag upptäckte att det var kul med ledarskap – det är något som driver mig. Mitt uppdrag som ställföreträdande kontorschef är som en form av läroplats för att bli kontorschef framöver. 

Välgrundad företagskultur

Redan på 1970-talet lades grunden för den företagskultur och arbetssätt som Handelsbanken har i dag. 

– Vi har en stark tro på individen och att våra medarbetare vill göra skillnad. Alla medarbetare har ett stort eget ansvar, de får vara med och fatta viktiga beslut i princip dagligen. Det bidrar till arbetsglädje, gemenskap och utveckling – och att alla gör ett ännu bättre jobb, säger Ida och fortsätter: 

– Långsiktigheten genomsyrar allt vi gör och vi har kundens bästa för ögonen. Vi vill så klart göra affärer men vi utgår alltid från vad kunden behöver. Det är en trygghet för oss medarbetare. När jag kliver ut från kontorsdörren och möter våra kunder i mataffären eller när jag hämtar på förskolan, så känns det bra att vi har deras bästa för ögonen. 

Flest antal lokalkontor

Organisationen är decentraliserad, och beslut tas dagligen på de lokala kontoren runt om i Sverige, nära kunden. Handelsbanken har överlägset flest antal lokalkontor av alla banker i Sverige. 

– Vi är en digital bank men med det extra att vi har kontoren kvar. Det är många banker som lägger ner sina kontor men vi har valt att behålla våra. Relationen är extra viktig i dag när det mesta är digitalt. Den personliga relationen är unik – människor vill möta människor och vi tror att det är just det som bidrar till att göra skillnad. 

Personlig utveckling

På Handelsbanken kan medarbetarna utvecklas mot olika områden eller roller så som chef, rådgivare eller specialist. Det finns även möjligheter att jobba internationellt. 

– Du kan alltid fortsätta utvecklas åt vilket håll du vill, och din chef stöttar dig till att nå dina mål, säger Ida och fortsätter: 

– När vi rekryterar nya medarbetare försöker vi få in personer med olika synsätt och perspektiv. Vi värdesätter att man kommer med en annan erfarenhet, bakgrund eller utbildning som gör att man kan bidra till fortsatt utveckling. 

 Ida Karlsson

Titel: Ställföreträdande kontorschef, Örebro Ekersgatan. 

Utbildning: Magisterexamen i ekonomi, Örebro universitet, 2006. 

Tips till de som är på väg ut i arbetslivet: ”Våga lita på dig själv och ta för dig. Våga ta initiativ.” 

Att Ida har mycket att säga till om är en stor anledning till att hon vill fortsätta jobba på Handelsbanken. 

– Jag får framföra mina idéer och får möjlighet att påverka bankens utveckling tillsammans med mina kollegor. Jag behöver aldrig oroa mig för att inte utvecklas. Det i kombination med bankens långsiktiga synsätt och vikten av att vara en ansvarsfull aktör gör att det helt enkelt inte finns någon anledning för mig att byta arbetsgivare. 

Handelsbanken

Handelsbanken är Nordens mest internationella bank med fler än 800 kontor i 24 länder, varav sex länder är bankens hemmamarknader. Vi har ett decentraliserat arbetssätt och en stark lokal förankring genom riksomfattande kontorsnät. Handelsbanken har en stark värdegrund. Tillgänglighet, enkelhet och omtanke är viktiga ledord för kundmötet som alltid är i fokus.   Läs mer: www.handelsbanken.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar

Resurs Holding
Positiva medarbetarresor för Resurs
Läs mer
Anna Gulliksen på EVRY står i en trappa och ser in i kameran.
EVRY
EVRY lockar kandidater med hjälp av unik spelmiljö
Läs mer
Sirpa Rusanen på Svensk Exportkredit står utomhus och pratar med en kollega. I bakgrunden syns stadshuset i Stockholm.
Svensk Exportkredit
SEK hjälper svenska exportföretag att lyckas globalt
Läs mer
Ulf Häger, rekryteringsansvarig och Linda Nyström, tf. HR-chef. På väggen bakom syns en skiss över en stadsdel i svart och vitt.
Fastighetsbyrån
Människorna i fokus på Fastighetsbyrån
Läs mer