2019-09-12

Hederspris gick till Trafikverkets HR-direktör

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

Universum Awards 2019

Årets hederspris

Trafikverket gör Sverige närmare – HR-direktören Niclas Lamberg sätter ljus det viktiga nationella uppdraget att skapa en hållbar och tillgänglig infrastruktur som fungerar för alla. Han lyfter även myndighetens internationella uppdrag.

Niclas Lamberg har varit HR-direktör på Trafikverket sedan våren 2014. För två år sedan tog han hem priset som Årets personaldirektör inom employer branding för studenter. Nu har han även tilldelats Årets Hederspris inom employer branding.
– Jag känner mig hedrad och stolt. Det är ett kvitto på att det arbete som vi lägger ner också syns. Det gör att vi kan rekrytera de personer vi behöver men också att andra bedömer vårt employer branding-arbete på ett positivt sätt. Priset är en fjäder i hatten för hela Trafikverket, säger han.

Niclas Lamberg

Titel: HR-direktör.
Utbildning: Officer, Officershögskolan i Enköping och Försvarshögskolan i Stockholm, examen 1999.
Ljudboktips: ”Jag rekommenderar ”I fel sällskap” av Viveca Sten. Det är en deckare som är spännande, men framför allt berör mig som lyssnare. Den visar den utmaning som vårt samhälle har att komma åt tung kriminalitet och hur utsatta kvinnor verkligen behöver kraftfull hjälp för att överleva.”

Rekryterar nya medarbetare

En rad medarbetarporträtt har lagts upp på Trafikverkets hemsida för att ge en inblick i hur det är att jobba på myndigheten. Syftet är att visa en så sann och äkta bild som möjligt av de möjligheter och utmaningar som finns i vardagen.
– Det gör att vi kan attrahera rätt personer som verkligen trivs hos oss, säger Niclas och fortsätter:
– Vi rekryterar mer än 1 000 medarbetare per år och det kommer vi att göra ytterligare ett antal år. Risken för växtvärk är alltid stor, och vi satsar minst lika mycket på våra befintliga medarbetare samtidigt som vi introducerar nya. Våra medarbetare är redan en stor investering, så det är viktigt att fortsätta ta hand om dem på ett bra sätt. Vi har ett smörgåsbord av spännande erbjudanden och försöker förpacka och beskriva dem på ett tydligare sätt. Sedan är det upp till varje medarbetare att värdera dem: Är lön och förmåner tillräckligt bra, trivs man med delar som kultur och värdegrund, sin närmaste chef, arbetskamrater och utvecklingsmöjligheter?

Trafikverket gör Sverige närmare

Alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt – Trafikverkets ledstjärna ligger till grund för all verksamhet inom myndigheten.
– Vårt koncept ”Vi gör Sverige närmare” sammanfattar hur vi på Trafikverket bidrar till att utveckla ett hållbart samhälle tillsammans med vår omvärld, kommuner, landsting och entreprenörer. Vi knyter ihop människor och företag med varandra i alla våra landsändar, vi gör att vi människor kan ta oss till och från arbetet, besöka vänner och släktingar, och att våra företag kan fungera och transportera sitt gods runt om i Sverige.

”Vi gör Sverige närmare.”

Internationella uppdrag

Trafikverket har inte bara verksamhet i Sverige – möjligheterna att arbeta utomlands är stora både med kortare och längre uppdrag runt om i världen. Myndigheten har exempelvis ständigt ett antal medarbetare i Paris och Bryssel som jobbar med EU i frågor rörande väg- och järnvägssidan.
– Vi försöker synliggöra vårt internationella arbete ännu mer än tidigare, säger Niclas och fortsätter:
– Ett annat exempel är att vår kompetens inom miljö- och trafiksäkerhetsfrågor efterfrågas i länder som inte har kommit lika långt som vi.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. Läs mer: www.trafikverket.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Trafikverket
Trafikverket utser Årets miljöinnovatör
Läs mer
Lena Erixon står utomhus och lutar sig mot ett träd.
Trafikverket
Trafikverket bidrar till en stark infrastruktur
Läs mer
Foto: Felicia Yllenius
Trafikverket
Årets Miljöinnovatör – Faizal Luttamaguzi
Läs mer
Emil Adén, Head of Employer Branding på Trafikverket står framför tunnelbaneuppgången vid centralstationen i Stockholm klädd i kavaj och mönstrad skjorta.
Trafikverket
Trafikverkets satsning på att nå ut ger resultat
Läs mer