2019-09-26

IT sätter Arbetsförmedlingen på kartan

Text: Sofie Lundmark

Foto: Kristofer Hedlund

Carolina Emanuelson på Arbetsförmedlingen står i en tunnelliknande gång.

Universum Awards 2020

Årets employer branding-manager

Med en över hundra år lång historia är det många som känner till att Arbetsförmedlingen är Sveriges största förmedlare av jobb. Att en av Sveriges största IT-avdelningar finns på just Arbetsförmedlingen är det dock inte lika många som har koll på.

På Arbetsförmedlingen jobbar cirka 500 medarbetare med att utveckla IT- och datastöd som bidrar till en ökad sysselsättning i hela landet. Det samhällsviktiga uppdraget, i kombination med utmaningarna som följer med att locka framtidens talanger, är vad som lockade Carolina Emanuelson till rollen som Talent Manager på IT-avdelningen. I år är hon en av de nominerade i kategorin ”Årets Employer branding-manager”. 

– Jag tror att nomineringen beror på att Arbetsförmedlingens IT-avdelning vågar sticka ut hakan och utmana befintliga mönster när det kommer till att kommunicera vår verksamhet. Det handlar om att på olika sätt synligöra vår existens och vår verksamhet, berättar Carolina. 

Mer träffsäkra ansökningar

Hela teknikbranschen brottas med utmaningen att rekrytera fler medarbetare. För IT-avdelningen har frågan om kompetensförsörjning stått i fokus i två år, då man började arbeta mer strategiskt med området. I dag har medvetenheten och nyfikenheten kring verksamhetens uppdrag ökat, både externt och internt. 

– Vi ser i våra interna mätningar att vi får in fler ansökningar med bättre matchningar i dag jämfört med tidigare. Resultatet beror på en samling av flera olika aktiviteter, bland annat olika rekryteringsevent som skapat ett brus kring vår verksamhet både internt och externt. Vi gör oss helt enkelt synliga för de som kan vara våra framtida medarbetare. 

Med en lång och stark historia finns många gamla beprövade metoder som man nu har börjat utmana för att hitta framtidens talanger. 

– Tidigare tittade vi mycket på cv och hårda kompetenser när vi rekryterade. Nu har vi en samlad syn på kompetenser där vi även räknar in vilka egenskaper och förmågor och färdigheter som kandidaterna har. Allt sammantaget är viktigt för oss, menar Carolina. 

Carolina Emanuelson 

Titel: Talent Manager IT. 

Utbildning: Stockholms universitet, examen i beteendevetenskap år 2000. 

Mitt bästa råd till studenter: ”Hitta din passion och vad som driver dig, då tror jag att det blir lättare att utvärdera vad som är en bra match för dig. Har du ett genuint intresse för det du gör blir det roligt att gå till jobbet.” 

IT lägger grunden

Med en över hundra år lång historia är det många som känner till att Arbetsförmedlingen är Sveriges största förmedlare av jobb. Att en av Sveriges största IT-avdelningar finns på just Arbetsförmedlingen är det dock inte lika många som har koll på. 

Just nu är Arbetsförmedlingen inne i en stor reformation. Fysiska kontor minskar i takt med att digitaliseringen ger nya möjligheter att erbjuda tjänster på distans – för att bara nämna några av de förändringar som pågår. Med det följer stora möjligheter för medarbetarna att ta stort eget ansvar, både för den egna utvecklingen och för företagskulturen på Arbetsförmedlingen. En fördel är att man inte behöver gå utanför Arbetsförmedlingen för att prova nya spännande tjänster. 

– På en så stor arbetsplats som Arbetsförmedlingen finns det alla möjligheter till intern karriärutveckling. Många av de som jobbar med IT kommer från verksamheten till en början. Det som är spännande med IT-avdelningen är att det vi utvecklar är ett stöd för såväl arbetsförmedlare som för företag som söker kompetens och individer i behov av jobb. Det vi gör påverkar vardagen för många människor. För dig som vill bidra till samhällsutvecklingen och samtidigt jobba med IT-utveckling är Arbetsförmedlingen helt rätt. 

Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen är en nationell myndighet som finns i hela landet. Vi har 320 arbetsförmedlingar i elva så kallade marknadsområden. Huvudkontoret finns i Stockholm och Arbetsförmedlingens organisation leds av generaldirektören. Våra övergripande mål är att underlätta för arbetssökande och arbetsgivare att hitta varandra och att prioritera stöd till personer som står långt från arbetsmarknaden. Vår drivkraft är att se människor växa och utvecklas. Läs mer: www.arbetsformedlingen.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Arbetsförmedlingen
IT högsta prioritet på Arbetsförmedlingen
Läs mer
Carolina Emanuelson på Arbetsförmedlingen står i en tunnelliknande gång.
Arbetsförmedlingen
IT sätter Arbetsförmedlingen på kartan
Läs mer
Veidekke
Entusiasm och involvering bygger Veidekke
Läs mer
Boliden
Boliden – en hållbar innovatör
Läs mer