2019-12-02

Årets VD

E.ON

Jag är stolt över E.ONs bidrag till en hållbar utveckling

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: André de Loisted

Marc Hoffmann står iklädd kostym och lutar sig mot ett ståbord på ett av E.ONs kontor.

Talent Excellence Awards 2019

Årets VD

E.ON är med och driver energiomställningen som är viktig för att Sverige ska nå sina klimat- och hållbarhetsmål. Företaget hjälper privatpersoner, företag och städer att transportera och använda energi på ett smart sätt.

För Marc Hoffmann, vd på E.ON, är energi, tydlighet och utveckling viktiga ingredienser i ledarskapet.
– Att hela E.ON bestämt sig för att satsa på förnybar och återvunnen energi och erbjuda smarta lösningar där kunden står i centrum är väldigt engagerande för mig, säger han.

Marc Hoffmann

Titel: VD
Utbildning: Civilekonom, studier i London och Essen, examen 1997.
Plats du gärna återkommer till: ”Badbryggan i Lomma som tillhör vår villaförening – där är jag gärna. Det spelar ingen roll vilken årstid och vilket väder, men badar gör jag bara på sommaren.”

Hållbarhet i sikte

E.ON bidrar till en hållbar samhällsutveckling genom att ställa om till 100 procent förnybar och återvunnen energi i Norden till 2025.
– Att vi spelar en nyckelroll i energiomställningen i samhället attraherar dessutom många medarbetare – både yngre, äldre och de som kommer tillbaka till oss. Jag kan personligen inte tänka mig en mer spännande bransch att verka inom just nu än energibranschen. Jag är enormt stolt över det arbete mina kollegor dagligen gör för att bidra till en hållbar samhällsutveckling, säger Marc.

Lockar rätt kompetens

Marc blev utnämnd till Årets vd inom employer branding och han menar att framgångarna ligger i att kompetensförsörjningen är en långsiktig fråga som börjar i ledningsteamet.
– Det är avgörande för oss att prata kompetens på vår väg framåt mot att klara energiomställningen och fortsätta driva innovation och utveckling för kundernas och samhällets bästa. Konkurrensen om talangen är stenhård men jag tror att möjligheten att få vara med och direkt bidra till den hållbara omställningen av samhället som våra medarbetare får, lockar många. För att nå rätt kompetens har vi tagit viktiga steg för att attrahera en bredare målgrupp, säger Marc och fortsätter:
– Vi har exempelvis ett mer inkluderande språk än tidigare i vår rekryteringsprocess. Det är inte alltid lång erfarenhet från en särskild tjänst eller bransch som är mest intressant. Vi beskriver istället vilka vi är, vad du som medarbetare möter samt vilken talang och potential vi söker för att öppna upp för en större mångfald. Detta har bland annat resulterat i att andelen kvinnor ökat bland sökande till de tekniktunga jobben.

Arbetsmiljön i fokus

Säkerheten är viktig för E.ON, målet är att ingen kommer till skada – alla ska komma säkert hem efter jobbet.
– Det är extremt viktigt för mig att E.ON vårdar vår kultur som vi kallar ”Caring Culture” där säkerheten alltid kommer först. Vi jobbar med alla aspekter av arbetsmiljön för att skapa en högpresterande organisation där alla trivs och mår bra. Vi testar hela tiden nya sätt för att ge våra medarbetare så stort utrymme som möjligt att växa och utvecklas,
säger Marc och fortsätter:
– Exempelvis testar vi mer agila arbetssätt som bland annat innebär att vi flyttar ut ansvar och mandat i organisationen och samtidigt kortar beslutsprocesserna. Jag tror att vi därigenom uppnår bättre resultat och ger samtidigt våra medarbetare bättre utvecklingsmöjligheter. Dessutom märker vi att det också gör att vi har roligare på jobbet.

E.ON

E.ON är ett av Europas största privatägda energibolag med cirka 40 000 anställda och bidrar till omställningen av ett hållbart samhälle. E.ON Sverige, där även Danmark och Norge ingår, producerar och levererar energi och energilösningar i form av el, gas, värme, kyla samt energirelaterade tjänster till en växande privat- och företagsmarknad. E.ON har mer än 32 miljoner kunder i Europa och Nordamerika och vi har investerat 11 miljarder euro de senaste tio åren i förnybara energikällor.

Läs mer: www.eon.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

SKF
Samhälls- och miljöomsorg är hjärtefrågor på SKF
Läs mer
Arto Pitkaniemi, Göteborgs energi
Göteborg Energi
Göteborg Energi – en långsiktig samhällsbyggare
Läs mer
Åsa Gidsäter Roos står i Essitys lokaler med en hylla och tv-skärmar bakom sig.
Essity
Så bidrar Essity till en bättre värld
Läs mer
CGI
Ännu fler utvecklingsmöjligheter på CGI
Läs mer