2019-09-11

Årets VD - Johan Skoglund

JM

JM bygger långsiktigt och hållbart

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

Helena Söderberg, HR-direktör på, ståendes utanför JM:s huvudkontor.

Vinnare Employer Branding Awards 2020

Årets VD - Johan Skoglund

JM jobbar kontinuerligt för att ha både hållbara bostäder och medarbetare. Ett led i det arbetet är att ha en jämställd organisation inom alla delar av företaget. Därför startar nu JM, för tredje året i rad, ett lärlingsprogram för kvinnor.

JM utvecklar nyproducerade bostäder i attraktiva lägen och har cirka 2 600 medarbetare. Helena Söderberg, HR-direktör, lyfter fram förmånen med att få möta många människor i sitt arbete.
– För mig är det viktigt att få arbeta i en organisation med sunda och tydliga värderingar och som agerar vid dåliga beteenden – JM är en sådan arbetsgivare. Att jag dessutom får vara med och långsiktigt utveckla verksamheten, och inspireras av duktiga och kompetenta medarbetare gör att jag verkligen trivs.

Helena Söderberg

Titel: HR-direktör
Utbildning: Personalvetarlinjen vid Uppsala universitet, examen 1991.
Smultronställe: ”Svenska fjällen – att vandra i svenska fjällen under sommaren är underbart.”

Ett enat JM

Titeln Årets HR-direktör gick till Helena Söderberg. Utnämningen bygger på ett långsiktigt och gediget arbete med employer branding som innefattar bland annat JM:s traineeprogram, riktade aktiviteter mot skolor och en tydlighet i kommunikationen av JM som arbetsgivare.
– Man känner igen JM i kommunikationen oavsett om vi kommunicerar med kandidater, medarbetare eller kunder. Grunden är det täta samarbetet mellan marknad och HR, att kund- och employer branding-kommunikationen går hand i hand. Vår vd, Johan Skoglund, åker på turné för att träffa studenter på högskolor i Sverige och Norge. Det ger oss trovärdighet när man ser att högsta ledningen är ambassadörer och är också ett konkret exempel på att vårt employer brand genomsyrar hela organisationen, säger Helena och fortsätter:
– Vi har även Snickarpodden där några av JM:s kvinnliga lärlingar pratar om jobbet, yrkesstolthet och hur det är att vara kvinna i byggbranschen.

Lärlingsprogram för kvinnor

JM strävar efter mångfald och att vara en jämställd organisation – det bidrar till en stärkt konkurrenskraft och en ökad prestation och trivsel i företaget. År 2030 är målet att andelen kvinnliga hantverkare på JM ska vara minst 20 procent. Därför startar de nu för tredje året i rad ett lärlingsprogram för kvinnor i egen regi.
– Vi började med en pilotutbildning 2017 i Stockholm, och året efter omfattade den hela Sverige och Norge. Vi når målgruppen genom framför allt riktad kommunikation i sociala medier. Vår ambition är att vi i år landar på 14 lärlingar, säger Helena och fortsätter:
– Att fokusera på en jämställd och inkluderande organisation gör att vi har möjlighet att säkerställa vår kompetensförsörjning och att vi förstår och kan bemöta kundernas nuvarande och kommande behov.

“Vi bygger hus som ska stå i minst 100 år.”

Långsiktigt hållbara medarbetare

JM bygger hus som ska stå i minst 100 år och det präglar hela verksamheten.
– Vi jobbar långsiktigt i allt vi gör och vi vill skapa förutsättningar för våra medarbetare att vara långsiktigt hållbara. Att vi tydligt kommunicerar våra kärnvärden, i samband med rekrytering och introduktion, vad de står för och vilka beteenden vi vill se i organisationen, är en viktig grund. Genom detta lyckas vi attrahera och få medarbetare som trivs och som får möjlighet att utvecklas och prestera på en bra nivå.

JM

JM är en av Nordens ledande projektutvecklare av bostäder och bostadsområden. Verksamheten är fokuserad på nyproduktion av bostäder i attraktiva lägen med tyngdpunkt på expansiva storstadsområden och universitetsorter i Sverige, Norge och Finland. Vi arbetar också med projektutveckling av kommersiella lokaler samt entreprenadverksamhet, huvudsakligen i Storstockholmsområdet. JM ska i all verksamhet främja ett långsiktigt hållbarhetsarbete. Vi omsätter cirka 17 miljarder kronor och har cirka 2 600 medarbetare. JM AB är ett publikt bolag noterat på NASDAQ Stockholm, segmentet Large Cap. Läs mer: www.jm.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar

JM
JMs mål – fler kvinnor till branschen
Läs mer
Eva Kristensson, kommunikationsdirektör på Sodexo ståendes framför en träpanel inne i Sodexos luftiga lokal.
Sodexo AB
Hos Sodexo är hållbarhet integrerat i affären
Läs mer
Anna Wenner, HR-chef på Skanska ler in i kameran. Hon står utomhus i solen, i bakgrunden skymtar parkerade bilar.
Skanska
Ambassadörskap – en nyckelfråga på Skanska
Läs mer
Helena Söderberg, HR-direktör på, ståendes utanför JM:s huvudkontor.
JM
JM bygger långsiktigt och hållbart
Läs mer