2019-09-26

Många möjligheter när Göteborgs Stad växer

Text: Sara Schedin

Foto: Lo Larsson Birgersson

Universum Awards 2020

Årets hederspris

Den mångfald av möjligheter som Göteborgs Stad erbjuder har fått Tina Liljedahl Scheel att stanna inom organisationen i över 30 år. Som HR-direktör arbetar hon för att fler ska få upp ögonen för alla spännande yrken och uppdrag som finns i en snabbt växande stad.

Tina Liljedahl Scheel har arbetat inom Göteborgs Stad, som är nominerad till Årets hederspris inom employer branding, hela sitt yrkesverksamma liv. Hon började sin karriär inom staden som socialsekreterare i slutet på 80-talet och har under årens lopp arbetat som bland annat personalkonsulent, personalchef och HR-chef. Rollen som HR-direktör klev hon in i under senhösten 2017. 

– Fördelarna med att arbeta inom en stor organisation på en liten geografisk yta är alla de möjligheter till utveckling som ges. Man kan göra allt från att samverka med kollegor från andra avdelningar, förvaltningar och bolag i olika projekt till att möta nya utmaningar inom en väldig bredd av verksamheter. 

Växer så att det knakar

Inom Göteborgs Stad jobbar i stort sett alla verksamheter med employer branding. Eftersom alla inte känner till den mångfald av yrken som finns inom en kommun lägger man stort fokus på att nå ut till potentiella talanger genom att besöka skolor och universitet. 

– Över tid ska vi bli 150 000 fler invånare och då växer också våra verksamheter, vilket betyder att det kommer att finnas många nya arbetstillfällen. Vårt uppdrag är att nå ut externt med allt spännande som Göteborgs Stad erbjuder, för att på så sätt klara den stora kompetensförsörjningsutmaning som vi står inför. 

Fokus på ledarskap

En viktig del i Göteborgs Stads employer branding-arbete har varit att fokusera på ledarskap. Från och med i höst kommer man att ha ett internat för nya chefer där de under två dagar kommer att få en övergripande introduktion om staden. 

– Internatet ger cheferna bättre förutsättningar för att skapa nätverk över förvaltning-och bolagsgränserna som de kan ha nytta av sedan. Som en del i vår ledarskapssatsning kommer vi även att starta ett utvecklingsprogram för exekutiva chefer under hösten som syftar till att stärka vår gemensamma ledning och styrning av staden, vidareutveckla vår gemensamma plattform och kultur, samt få större tillgång till potentialen i organisationen. Utvecklingsprogrammet blir samtidigt ett stöd för att besluta och implementera viktiga förändringar för staden. 

 Tina Liljedahl Scheel 

Titel: HR-direktör. 

Utbildning: Socionom, Umeå universitet, examen 1987. 

Vilket är ditt bästa karriärtips? ”Våga hoppa på nya möjligheter och ta vara på de chanser som ges.” 

Att verka för ett gott samhälle

Förutom styrning och ledning, är organisationskultur, arbetsmiljöarbete och hur man attraherar, utvecklar och behåller medarbetare några av de punkter som finns med i det strategidokument – Programmet för Attraktiv Arbetsgivare – som Tina och hennes kollegor tagit fram det senaste året. 

– Vi bygger exempelvis både vårt arbetsgivarvarumärke och intern stolthet genom de filmer som vi gör om våra medarbetare. I dessa berättar de om sina yrken, vad det innebär för dem att jobba i Göteborgs stad och vara med och bygga en stad och ett gott samhälle – när jag hör deras berättelser värmer det alltid i hjärtat. Jag känner en oerhörd stolthet över allt bra som våra olika verksamheter gör för boende, besökare och näringsliv. 

Göteborgs stad

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Lisa Oldmark, HR-direktör på AcadeMedia står ute på gatan i solskenet framför AcadeMedias byggnad i centrala Stockholm.
AcadeMedia
AcadeMedia utvecklar framtidens skolor
Läs mer
Samsung
”Att våra produkter påverkar så många gör det extra roligt”
Läs mer
Sector Alarm
Sector Alarm söker rätt människor – inte perfekta cv:n
Läs mer
SkandiaMäklarna
Stark tillväxtresa för SkandiaMäklarna
Läs mer