2019-10-10

Medarbetarna i fokus på Marginalen Bank

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

Maria Pettersson står i en en tunnel in till en ljus innergård.

Universum Awards 2020

Årets employer branding-företag

Med ett snabbrörligt och innovativt arbetssätt har medarbetarna på Marginalen Bank stora möjligheter att styra och påverka sitt arbete och bankens utveckling – här är du allt annat än en i mängden.

Marginalen Bank har runt 350 medarbetare och kontoret ligger i en anrik byggnad i centrala Stockholm. Maria Pettersson började tidigare under året som Chief Talent Officer och hennes arbete består bland annat i att ansvara för talangförsörjningen och hela medarbetarresan. Och arbetet har redan gett goda resultat. – Vi gick ut med ett erbjudande om internship för tre personer vilket resulterade i att vi fick över 800 ansökningar. Jag blev väldigt glad över responsen. En annan satsning jag startat är vårt Traineeprogram där vi tar in traineer med olika inriktningar. Nu har vi fyra trainees som började hos oss i september.

Maria Pettersson

Titel: Chief Talent Officer

 

Utbildning: Kandidatexamen Personal- och arbetslivsprogrammet, Magister i Projektledning, Karlstad universitet, examen 2011.

Råd till de som är nya på jobbet: ”Börja nätverka tidigt. Jag byggde upp ett stort nätverk på Linkedin och det har verkligen hjälpt mig, både i karriären och i mitt jobb inom HR.”

Medarbetarna i fokus

Maria och hennes kollegor bygger nätverk genom att använda sociala medier, anordna events och föreläsningar på högskolor.

– Just nu bygger vi ett nätverk för studenter som vi vill bjuda in till exklusiva events, säger hon och fortsätter:

– Mitt största fokus har däremot alltid varit att jobba med internt engagemang och intern employer branding, och vi märker att när våra medarbetare trivs och är stolta över sin arbetsplats så sprider det sig snabbt, och det stärker förstås vårt employer brand. Det kan handla om gemensamma lunchträningar, föreläsningar om hälsa och hållbarhet, hackatons eller roliga upptåg med våra robotar.

Välkomnande arbetsplats

Marginalen Bank vill bidra till en hållbar värld och initierar därför olika sociala hållbarhetsinitiativ. Några exempel är ”Jobbsprånget”, med syftet att få nyanlända i arbete, barnhackaton för att locka fler yngre att bli intresserade av programmering, och en volontärdag där varje medarbetare har möjlighet att jobba ideellt.

– Marginalen Bank är en schysst och familjär arbetsgivare som satsar mycket på medarbetarna, inom allt från hälsa till sociala aktiviteter, och jag upplever att vi skiljer oss från övriga finansbranschen. Bara det att närmare 70 procent av våra chefer är kvinnor är ett tecken på det. Vi är fördomsfria och alla ska känna sig välkomna oavsett vem man är. Ett av våra mål framåt är att vara en arbetsplats i världsklass, och vi har precis påbörjat arbetet med att kartlägga hur vi ska uppnå det.

Anrik byggnad

Byggnaden som Marginalen Bank har sitt kontor i är ritad av den svenska arkitekten Sigurd Lewerentz 1930. Fastigheten anses vara en milstolpe för modern arkitektur i Sverige.

– Vi har en inspirerande arbetsmiljö och sitter i ett väldigt fint hus som är internationellt känt – det känns mäktigt när man kommer in på morgonen. Och så har vi M1 och B2, våra anställda robotar där M1 tar emot besökare och B2 skojar och kör charader med oss anställda – det är ett exempel på att vi ligger i framkant när det gäller att testa nytt. I somras hade vi med M1 på Järva-veckan, den årligt återkommande politikerveckan, och den gjorde succé bland både stora och små besökare.

Marginalen Bank

Marginalen Bank erbjuder privatpersoner och företag enkla och tydliga banktjänster inom områdena låna, spara, kort och försäkra. I Marginalenkoncernen ingår även Marginalen Core, som erbjuder företag och myndigheter tjänster inom Juridik, Inkasso, Ekonomiadministration och HR. Marginalen grundades ursprungligen 1979 och har drygt 600 medarbetare i Stockholm, Göteborg, Borås, Sundsvall och Söderhamn, samt i Lettland och Litauen. Marginalen Bank ägs av moderbolaget Marginalen AB. Läs mer: www.marginalen.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Sirpa Rusanen på Svensk Exportkredit står utomhus och pratar med en kollega. I bakgrunden syns stadshuset i Stockholm.
Svensk Exportkredit
SEK hjälper svenska exportföretag att lyckas globalt
Läs mer
Veidekke
Entusiasm och involvering bygger Veidekke
Läs mer
Johnny Eriksson, HR-chef Johnny Eriksson står i ljushallen på Ellos huvudkontor i Borås.
Ellos Group
Ellos Group – en arbetsplats med stark gemenskap där alla hejar på varandra
Läs mer
LKAB
LKAB erbjuder spännande utmaningar
Läs mer