2019-09-26

Midroc sätter medarbetarna främst

Text: Sara Schedin

Foto: Kristofer Hed

Universum Awards 2020

Årets innovatör

På Midroc arbetar man inifrån och ut med employer branding. Enligt Camilla Nöjd, HR-chef på Midroc Electro, finns det inga bättre ambassadörer än medarbetare som trivs på jobbet.

Midroc är en ledande koncern inom samhälls- och industriutveckling med 4 000 medarbetare världen över. Number One träffar Camilla Nöjd, HR-chef på Midroc Electro, på huvudkontoret i Solna utanför Stockholm. För att även kunna ge ytterligare ett perspektiv på bolagets interna kulturarbete på bolagets employer branding-arbete har hon med sig Emil Wilhelmsson, som arbetar som automationsingenjör på Midroc Automation. 

– När det kommer till vårt varumärkesbyggande arbetar vi inifrån och ut. Vi ser medarbetarna som våra ambassadörer, och om de trivs på jobbet ger det också positiva effekter externt. Därför jobbar vi väldigt dedikerat med kulturen som vi utvecklar tillsammans med våra medarbetare, förklarar Camilla. 

Delaktighet bygger kulturen

En stor del i kulturbyggandet på Midroc är de medarbetarskapsdagar som alla nya medarbetare får delta i. Där får man lära sig Midrocs gemensamma språk och samtidigt arbeta med gruppdynamik och personlig utveckling. 

– För mig blev det väldigt tydligt under medarbetarskapsdagarna hur viktigt kulturen är här och att det finns ett stort fokus på att vi ska känna en stark gemenskap. Det gav mig en känsla av delaktighet redan som ny, förklarar Emil. 

Brett traineeprogram

Emil kom in på Midroc via bolagets traineeprogram för två år sedan. Innan han bestämde sig tittade han runt på en del program, men valde till slut Midroc eftersom han lockades av bolagets breda verksamhet. 

– Jag fick börja med att vara i verkstaden för att sedan testa på konstruktion följt av programmering. Efter det fick jag arbeta nära en projektledare för att även få inblick i den rollen. Genom att se många olika delar av verksamheten fick jag en bra bild av företaget som helhet, samtidigt som jag också fick en känsla för vad jag skulle vilja jobba med framöver, säger han och fortsätter: 

– Programmet sträckte sig över 18 månader och jag fick besöka nästan alla Midroc Automations kontor i Sverige – från Kiruna i norr till Mölndal i söder. 

– Midrocs ambition är att rekrytera på flera olika sätt, Midroc Automations traineeprogram är ett bra exempel på hur vi kan hitta nya medarbetare ute på högskolor och universitet, inflikar Camilla. 

 Emil Wilhelmsson

Titel: Automationsingenjör. 

Utbildning: Civilingenjör och lärare, Kungliga tekniska högskolan, examen 2017. 

Vad tycker ni är roligast med era jobb? ”Att jag känner att jag utvecklas och får lära mig nya saker.” 

Camilla Nöjd

Titel: HR-chef på Midroc Electro. 

Utbildning: Personal och arbetslivsprogrammet, Uppsala universitet och Karlstads universitet. 

Vad tycker ni är roligast med era jobb? ”Jag gillar att jag får möta så många nya människor.” 

Projekt i framkant

En sak som Camilla och hennes kollegor ser till att lyfta i både det interna och externa employer branding-arbetet är alla spännande projekt som Midroc är involverade i. Just den stora spridningen på projekten är något som Emil uppskattar väldigt mycket. 

– Min avdelning ska till exempel programmera styrsystemet för en ny panna till Stockholm Exergi kraftvärmeverk i Högdalen. Det känns roligt att få vara med och genomföra något så stort som kommer ha en stor påverkan på samhället i det långa loppet. Med en trygg organisation som Midroc i ryggen finns många möjligheter till den här typen av utmaningar, förklarar Emil. 

Midroc

Midroc Europe utvecklar morgondagens samhälle och industri. Tillsammans med våra kunder utvecklar vi hållbara lösningar för de branscher vi är verksamma i. Vi utgår från Sverige och är verksamma internationellt. Vi är 3600 medarbetare och under 2017 omsatte vi 6,7 miljarder kronor. Läs mer: www.midroc.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Samsung
”Att våra produkter påverkar så många gör det extra roligt”
Läs mer
Veidekke
Entusiasm och involvering bygger Veidekke
Läs mer
HR-direktör Maria Rosén, Gävle kommun, ler glatt in i kameran med en mönstrad svart och vit blus.
Gävle kommun
Samarbete och delaktighet präglar Gävle kommun
Läs mer
Carolina Emanuelson på Arbetsförmedlingen står i en tunnelliknande gång.
Arbetsförmedlingen
IT sätter Arbetsförmedlingen på kartan
Läs mer