2019-12-02

Årets employer branding-person

Region Gävleborg

Region Gävleborg gör skillnad på riktigt

Text: Sara Schedin

Foto: Kristofer Hedlund

Johan Färnstrand står utomhus på en gångbro med höstträd och byggnader i bakgrunden.

Talent Excellence Awards 2019

Årets employer branding-person

IT-tunga samhällsviktiga utvecklingsprojekt, smart sjukvård och hälsofrämjande arbete. I Region Gävleborg finns många möjligheter att jobba med spännande framtidssatsningar – samtidigt som du får göra skillnad i samhället på riktigt.

Sjukvårdspersonal, ingenjörer, ekonomer, arkitekter och IT-tekniker. Det är bara några exempel på den breda skara kompetenser som Region Gävleborg riktar sig till i sitt employer branding-arbete.
– Vi behöver ta lite olika typer av grepp när vi vänder oss till våra målgrupper eftersom de skiljer sig åt rätt markant. När vi jobbar mer övergripande med frågan fokuserar vi därför mycket på människorna som jobbar hos oss och som också är våra ambassadörer. Om de trivs på jobbet är det något som också når ut externt till potentiella kandidater, förklarar regiondirektör Johan Färnstrand, som har blivit utsedd till Årets employer branding-person.

Johan Färnstrand

Titel: Regiondirektör
Utbildning: MBA från Handelshögskolan, examen 2005.
Vilken är din favoritplats i Gävleborg län? ”Olika beroende på säsong, men ska jag välja en är det min farmor och farfars hus vid vattnet i Österfärnebo där min familj spenderade mina ungdoms somrar.”

Utvecklingsfokus

Förutom att jobba dedikerat med arbetsmiljön satsar Region Gävleborg mycket på utveckling för medarbetarna. Med runt 7 000 anställda inom regionen finns det många tillfällen för den som vill växa och testa på nya roller.
– Sedan ser såklart utveckling olika ut för olika personer. Några kanske väljer chefspåret medan andra väljer att förkovra sig i ett visst ämne genom att exempelvis forska. Vi har nästan 100 forskare och varje år stödjer vi ett 60-tal medarbetare som vill läsa vidare.

Framtidsprojekt

Johan berättar att det kommer att finnas ännu fler karriärmöjligheter och nya arbetstillfällen framöver i regionen i och med alla de framtida satsningar som man planerar. Bland annat kommer det att byggas två nya sjukhus och man kommer även att satsa på något som kallas ”nära vård”. Det är en typ av smart sjukvård där teknik kopplar samman patient och läkare.
– För oss blir det ett sätt att komma närmare patienten, samtidigt som den som söker vård får göra det på det sätt som passar den bäst. Vill du kunna söka kontakt med läkare via webben eller någon app ska du också kunna göra det.

Hälso- och sjukvården är i ständig utveckling i Region Gävleborg, men man jobbar även med regional utveckling. Ett exempel på det är regionens inblandning i Microsofts beslut om att bygga ett antal datahallar i Gävle och Sandviken.

Meningsfullheten lockar

De förändringar som sker inom regionen innebär också att det kommer att behövas andra typer av kompetenser framöver, bland annat inom IT. Men hur ska Region Gävleborgfå talanger till exempel inom IT, hälso och sjukvården, ingenjörer, ekonomer och arkitekter att välja Region Gävleborg som arbetsgivare? Enligt Johan kan Region Gävleborg erbjuda något som är och blir viktigare för unga som är på väg ut i arbetslivet, nämligen möjligheten att göra skillnad för andra människor och för samhället i stort. Att kunna bidra till en bättre hälsa och ett bättre samhälle i framtiden är något som lockar unga när de väljer arbetsgivare.
– Just meningsfullheten i det här arbetet är något som lockar många, och som också är anledningen till att våra medarbetare väljer att stanna hos oss. Det är helt enkelt väldigt givande att få vara med och göra skillnad för människor varje dag.

Region Gävleborg

Region Gävleborg är en proaktiv samhällsaktör med erfarenheter som sträcker sig över 150 år. Vi bidrar till att skapa välfärd och livskraft för våra invånare och sätter deras bästa i fokus genom vår historia, vår framtidstro och dagens arbete. Vår värdegrund är professionalism och ansvar, respekt och ödmjukhet samt öppenhet och ärlighet. Vi erbjuder hög kvalificerad kompetens inom hälso- och sjukvård, regiontrafik, kulturutveckling, folkbildning och regional utveckling som tillsammans ökar attraktionskraften för vår Region Gävleborg. Vi ger människor goda förutsättningar för ett aktivt liv med ökad livskvalitet. Det gör oss till en modern och livskraftig aktör som är under ständig utveckling och som visar på stark framtidstro.

Läs mer: www.regiongavleborg.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Anne-Marie Dangler står framför Dina Försäkringar-loggan.
Dina försäkringar
Arbeta för en tryggare värld på Dina Försäkringar
Läs mer
Gustav Lilliebrunner, ESAB
ESAB
”För att bli en bra ingenjör måste du förstå slutanvändaren”
Läs mer
Sodexo AB
Sodexo utvecklar arbetsplatser ihop med startups
Läs mer
Stefan Sandberg står i Uppsalahems lokaler med en soffgrupp i bakgrunden.
Uppsalahem
Uppsalahem utvecklar branschens varumärke
Läs mer