2019-12-02

Årets VD

Systembolaget

Samarbete driver Systembolaget framåt

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Felicia Yllenius

Magdalena Gerger, vd på Systembolaget, står i Systembolagets kontorslokaler med butiksmaterial i bakgrunden.

Talent Excellence Awards 2019

Årets VD

En betaversion av den nya onlinebutiken som breddar kunderbjudandet är lanserad. Systembolagets kultur präglas av innovationskraft och glädje. Medarbetarna delar med sig av sig själva och går samman för att hjälpa varandra i vardagen.

Systembolagets vd Magdalena Gerger har utsetts till Årets vd. Hon berättar om den positiva laganda som finns i företaget.
– Här finns en innovationskraft och arbetsglädje som smittar av sig. Vi är bra på kundmöten och alla våra 5 500 medarbetare är sammansvetsade. Vårt målinriktade arbetssätt och fokus på goda prestationsmiljöer och gott ledarskap skapar bra resultat över linjen – de finansiella och de icke finansiella resultaten kommer ur vårt arbetssätt.

Magdalena Gerger

Titel: Vd
Utbildning: Civilekonom, Handelshögskolan i Stockholm, examen 1989. MBA, Handelshögskolan i Stockholm.
Lyssnar på podcast: ”’Chefssnack’ av Svante Randlert är bra på att lyfta fram personliga insikter och berättelser som berör.”

Högt söktryck

När Systembolaget sökte 800 sommarvikarier 2019 fick de över 12 000 sökande.
– Så attraktiva är vi. Fler väljer också att stanna och fortsätta göra karriär hos oss. Vi har till exempel nästan 600 chefstjänster och de flesta tillsätts internt, säger Magdalena och fortsätter:
– Vårt kundlöfte är en viktig nyckel till framgång. Vi har lyssnat på omvärlden och kunderna för att höja servicenivån ytterligare – de är ute efter mer upplevelser, engagemang och rådgivning. Vi har en stark målbild – vi vill att kunden ska bli imponerad av vårt bemötande.

 

Systembolaget har skapat ett självskattningsverktyg och en utvecklingsmetod så att alla medarbetare kan jobba med den egna utvecklingen med stöd av coach och chef.
– Vi har även myntat ett arbetssätt som syftar till att göra varandra framgångsrika. Det ger en otrolig laganda och sprider sig som ringar på vattnet. Det finaste är att det fungerar. Man ser sig som en helhet och tar ansvar för allas välgång och välmående, säger Magdalena och fortsätter:
– Ett exempel är att flera butiker gick samman i ett gemensamt rekryteringsmingel. De tog ansvar för att rekrytera alla sommarvikarier till hela området. Det kräver en känsla, tillit och goda relationer till varandra – och resultatet blev fantastiskt bra.

Kompetensutvecklar ständigt

Systembolaget har ett viktigt samhällsansvar samtidigt som det ska balanseras mot att ge bra kundservice.
– Det viktigaste för mig som vd är att ge en riktning som blir attraktiv och inspirerande så att vi kan förflytta oss framåt. En betaversion av den nya onlinebutiken är lanserad och vi tittar på hur alla medarbetare ska få stöd och förhålla sig till nya verktyg så att vi inte blir omoderna i vår roll. Mervärden är viktiga, som att vara bra på rådgivning, stöd och upplevelser för våra kunder. Om man kan vidareutveckla kompetensen och arbetsplatsen så att det blir ännu trevligare att jobba – då är man långt framme.

Bidrar till samhället

”Barndom utan baksmälla” är ett långsiktigt initiativ där Systembolaget och dotterbolaget IQ samverkar med barnrättsorganisationer. Målet är att färre barn ska fara illa av vuxnas drickande.
– Vi har länge jobbat med ansvar på olika sätt. Och det här initiativet har våra medarbetare, som ser många barn som inte har det bra, gått igång på. Att kunna göra konkret skillnad känns hur bra som helst.

Systembolaget

Hos Systembolaget gör du skillnad. Varje dag! Systembolaget har ett uppdrag som förpliktigar, som vi inspireras av och är stolta över. Våra arbetsplatser präglas av omtanke, för varandra och för våra kunder. Dina kunskaper och erfarenheter är värdefulla, ditt engagemang och din delaktighet en förutsättning. Läs mer: www.systembolaget.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Magdalena Gerger på Systembolaget står inomhus och tittar in i kameran.
Systembolaget
Systembolaget vill spegla samhällets mångfald
Läs mer
Paulina Ekwall står utomhus med ett grönt paraply och gula höstträd i bakgrunden.
Billerud Korsnäs
Hållbarhet i alla led på BillerudKorsnäs
Läs mer
Ann Ericsson står utanför Skanskas lokaler tillsammans med fyra kollegor, omringade av ballonger.
Skanska
Employer branding på Skanska – ett globalt samarbete
Läs mer
Circle K
Viljan är viktigare än utbildning på Circle K
Läs mer