2019-09-26

Samarbete nyckeln för Svensk Fastighetsförmedling

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

Liza Nyberg på Svensk Fastighetsförmedling står i skuggan av ett träd med en byggarbetsplats i bakgrunden.

Universum Awards 2020

Årets VD

Det personliga mötet är centralt i vardagen på Svensk Fastighetsförmedling. Nu satsar de på ett nära samarbete över avdelningar och kompetenser för att ta ett av Sveriges största mäklarföretag in i framtiden.

Liza Nyberg, nominerad i kategorin Årets vd 2020, en erfaren ledare som har varit vd på olika bolag i närmare 20 år. I februari tillträdde hon som vd på Svensk Fastighetsförmedling. 

– Jag tror och hoppas att det är för att jag har ett ledarskap som gör att människor tycker det är roligt att jobba tillsammans med mig. Svensk Fastighetsförmedling är en modern arbetsplats, vi har kul och vi utvecklas tillsammans, säger hon. 

Individen i fokus

Svensk Fastighetsförmedling finns representerade med 1 200 medarbetare och 230 bobutiker runt om i landet. Målsättningen är att vara Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. 

– Vi har ett starkt varumärke och det är jag väldigt stolt över. När vi ställer frågan till alla medarbetare om de skulle rekommendera Svensk Fastighetsförmedling som arbetsgivare till en nära vän, så svarar 99 procent ja. Det är fantastiskt! Vi är en värderingsdriven organisation som jobbar med fokus på individen och anpassar oss efter medarbetarens behov. Det är våra medarbetare som ger liv åt våra värdeord; omtänksamhet, engagemang, nytänkande och affärsmässighet. 

Samarbete över gränserna

Ett närmare samarbete och digitalisering inför framtidens bostadsmarknad står på agendan. 

– Både huvudkontor och franchisetagare behöver komma närmare våra kunder för att få en ännu bättre tjänst att erbjuda både köpare och säljare. Vi måste jobba över avdelningsgränser tillsammans mot samma mål, säger Liza och fortsätter: 

– Det är en analog bransch vi verkar i och det personliga mötet är viktigt. Det ska vi fortsätta med, men vi behöver också möta våra kunder i den digitala världen. Vi behöver titta på frågor som; Hur kommer vi att vilja bo i framtiden? Hur kommer vår roll som fastighetsmäklare att utvecklas? Vilka behov kommer våra kunder att ha vid ett bostadsbyte framöver? Rörligheten i bostadsmarknaden måste öka, idag tvingar regleringar oss att bo kvar i bostäder som inte är anpassade efter våra behov, det är en fråga jag brinner för. Jag hoppas på en förändring så att vi kan hjälpa våra kunder att få ett boende som är anpassat till vad de behöver just nu.

Liza Nyberg

Titel: VD. 

Utbildning: Civilekonom, Stockholms universitet, examen 1984. 

Tips på podcast:Karriärpodden av Eva Ekedahl, där framstående kvinnor och ledare intervjuas på ett personligt sätt.” 

Kommunikation är grundläggande

 Liza är mån om att Svensk Fastighetsförmedling ska vara en arbetsplats som är involverande och som skapar engagemang bland medarbetarna. 

– Jag tror det är viktigt att ha kul på jobbet. Allt börjar med våra medarbetare, det är den viktigaste resursen vi har. Om vi har roligt och utvecklas kommer vi att överträffa kundernas förväntningar och vår verksamhet blir lönsam – enkelt! I dag vill också de flesta förstå vårt varför och då är kommunikation otroligt viktigt, säger Liza och fortsätter: 

– Alla är intresserade av bostadsmarknaden. Det är väldigt kul att jobba med något som är så viktigt för så många människor.

Svensk fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling har omkring 1200 medarbetare fördelade på ca 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans ca 200 franchisetagare. Läs mer: www.svenskfast.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar

Boliden
Boliden – en hållbar innovatör
Läs mer
SKF
Nya kompetenser i fokus när SKF digitaliseras
Läs mer
Eva Lindberg, personalchef Skellefteå Kraft står lutandes mot en vägg i de luftiga lokalerna på huvudkontoret.
Skellefteå kraft
All time high-period på Skellefteå Kraft
Läs mer
Magdalena Gerger på Systembolaget står inomhus och tittar in i kameran.
Systembolaget
Systembolaget vill spegla samhällets mångfald
Läs mer