2019-12-02

Årets employer branding-person

SKF

Samhälls- och miljöomsorg är hjärtefrågor på SKF

Text: Sara Schedin

Foto: Julia Sjöberg

Talent Excellence Awards 2020

Årets employer branding-person

Smarta lagerlösningar för paralympiska idrottare och innovativa produktlösningar som minskar energianvändningen i världen. SKF engagerar sig aktivt i både samhälle och miljö.

Omsorgen om miljön genomsyrar hela SKF:s verksamhet. Då handlar det inte bara om att minska företagets egen miljöpåverkan, utan också deras kunders. Exempelvis finns en SKF lösning i bilars start- och stoppsystem som gör att koldioxidutsläppen reduceras med upp till 30 procent i stadstrafik.

 

– Vi är också med i utvecklingen av förnybar energi och elfordon och samarbetar bland annat med företag som Tesla. Eftersom kullager finns i allt som rullar och snurrar finns det en uppsjö av områden där vi kan bidra, säger kommunikationsdirektör Malin Hardegård Nyberg, som är nominerad till Årets employer branding-person.

Malin Hardegård Nyberg

Titel: Kommunikationsdirektör.

Utbildning: Magister i marknadsföring, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, examen 2001.

Vad gör du för att leva mer klimatsmart? ”Jag har slutat att köpa plastpåsar och har alltid med mig min egen flergångspåse i väskan.”

Smarta lager

SKF arbetar även med tillståndsövervakning, med hjälp av sensorer som känner av hur ett lager mår. Det leder till att deras kunder bättre kan planera sitt underhåll och inte riskera att byta ut produkterna för tidigt. De slipper även oroa sig för att lagren går sönder – vilket skulle leda till produktionsstopp.

 

– Rekonditionering av lager är ett annat sätt att göra kunderna mer miljöeffektiva. Processen innebär att man undersöker, gör rent och fixar till ett gammalt lager så att det får nytt liv. Att rekonditionera ett lager kan spara upp till 90 procent av den energi som krävs för att tillverka ett nytt.

 

Lagerlösningar till parasporten

Malin berättar att samhällsomsorg alltid har legat SKF varmt om hjärtat. Tanken inom koncernen är att de vill vara en positiv partner inom alla de samhällen där de är verksamma.

 

– Sedan är det upp till varje land och marknad vad man vill satsa på. På SKF Sverige har vi valt att fokusera på fyra olika kategorier: kultur, sport, kunskap och samhälle.

 

Bland annat har SKF Sverige ett samarbete med den svenska paralympiska kommittén där bolaget inte bara finns med som sponsor, utan också har utvecklat olika specialanpassade lagerlösningar till flera av de paralympiska idrotterna.

 

– Vi har till exempel jobbat med para-rugbylandslaget som upplever att det nu är mycket lättare att manövrera rullstolarna och att de därför sparar energi.

Medarbetarna engagerar sig

För SKF är det viktigt att ha en öppen och kontinuerlig dialog med sina medarbetare. Både för att ta reda på vad de tycker att bolaget gör bra, och för att ta reda på vad som kan förbättras.

 

– Ett av årets förslag vi fått in är att man gärna vill att det ska finnas fler möjligheter att engagera sig volontärt och den delen har vi nu breddat. Bland annat genom att engagera oss i Mitt Livs Chans som ger medarbetarna chansen att bli mentorer för utrikesfödda akademiker och stötta dem i resan mot att få ett arbete som motsvarar deras kompetens, säger Malin och tillägger:

 

– Att ha möjligheten att bidra på det viset tror jag adderar en extra dimension till arbetet och det gör i sin tur att man känner en större meningsfullhet i vardagen.

SKF

SKF-koncernen är den ledande globala leverantören av produkter, kundanpassade lösningar och tjänster inom lager och lagerenheter, tätningar, mekatronik, service och smörjsystem. Tjänsterna innefattar tekniskt stöd, underhållsservice, tillståndsövervakning och utbildning. Idag är SKF representerat i mer är 130 länder.   Läs mer: www.skf.se 

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

SKF
Nya kompetenser i fokus när SKF digitaliseras
Läs mer
Anne-Marie Dangler står framför Dina Försäkringar-loggan.
Dina försäkringar
Arbeta för en tryggare värld på Dina Försäkringar
Läs mer
TRR
TRR öppnar dörrar till framtidens arbetsliv
Läs mer
Boliden
Bolidens metaller behövs i framtidens samhälle
Läs mer