2019-12-03

Årets HR-direktör

UC

”Tillsammans bygger vi vår nya kultur och värdegrund”

Text: Sara Schedin

Foto: Kristofer Hedlund

Eleonor Öhlander står i en korridor med ett stort fotografi i bakgrunden.

Talent Excellence Awards 2020

Årets HR-direktör

Medarbetarna spelar en viktig roll i UC:s stora förändringsresa. Här byggs kulturen inifrån och ut.

Med målet att bli ledande i Norden inom digitala tjänster och datainnovation gick affärsoch kreditinformationsföretaget UC samman med finska Asiakastieto förra året. Eleonor Öhlander är nordisk HRdirektör för Asiakastieto Group.

– Vi har inlett en nordisk resa där vi har breddat vår verksamhet så att den nu även innefattar Norge och Danmark. Det är oerhört spännande att ta det bästa från alla världar och på så sätt bygga något helt nytt.

Eleonor Öhlander

Titel: Nordisk HR-direktör

Utbildning: Fil. kand i företagsekonomi, examen 1996.

Vilken är din personliga grundregel inom employer branding? ”Om man skapar en arbetsmiljö som driver engagemang där medarbetarna känner sig delaktiga och involverade, skapas också en nyfikenhet för bolaget externt.”

Ett första steg i den resa som UC har inlett sig på har varit att arbeta fram en gemensam kultur och värdegrund som alla medarbetare kan känna igen sig i. Här har delaktighet och samarbete varit nyckelord.

– För oss har det varit väldigt viktigt att bygga kulturen tillsammans med våra anställda. På så sätt känner alla att de får vara med och påverka. Kulturbyggandet startade redan vid vår första koncernkonferens, där alla fick jobba i mindre team för att arbeta fram vad de tycker att vi ska stå för internt. Det har varit ett kontinuerligt arbete under året som nu är i sin slutfas, säger Eleonor, som är nominerad till Årets HR-direktör inom employer branding, och tillägger:

– Vi fick nyligen resultaten från vår första medarbetarundersökning som blev ett kvitto på att vi är på rätt väg. I den framgick att våra anställda upplever UC som en trevlig arbetsplats med mycket värme och där fokus ligger på gemenskap och tillit till individen.

”Många lockas av alla de möjligheter som finns hos oss.”

En del av det interna employer brandingarbetet har varit att visa på alla utvecklingsmöjligheter som finns inom bolaget. Eleonor berättar att många unga talanger kommer in på UC via deras kundtjänstverksamhet och därefter utvecklas vidare inom koncernen.

– Genom att inleda sin karriär på vår kundtjänstavdelning får man en bra inblick i vår organisation och den bredd av tjänster vi erbjuder. Något som många inte vet är att vi har en stor itavdelning där vi framgångsrikt rekryterat rätt kompetens. Dels för att vi har varit noga med att skapa en bra kandidatresa, dels för att många lockas av alla de möjligheter som finns hos oss.

UC

UC är en del av Asiakastieto Group, en ledande leverantör i Norden av digitala företags- och konsumentinformationstjänster. Produkter och tjänster erbjuds huvudsakligen inom riskhantering, ekonomi och administration, beslutsprocesser samt försäljning och marknadsföring i de nordiska länderna. Asiakastieto Group är verksamma i Sverige under varumärket UC, i Finland under varumärket Suomen Asiakastieto samt med varumärket Proff i Norge, Danmark och Sverige. Antal medarbetare: 450.Läs mer: www.uc.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Stefan Sandberg står i Uppsalahems lokaler med en soffgrupp i bakgrunden.
Uppsalahem
Uppsalahem utvecklar branschens varumärke
Läs mer
Gustav Lilliebrunner, ESAB
ESAB
”För att bli en bra ingenjör måste du förstå slutanvändaren”
Läs mer
Arto Pitkaniemi, Göteborgs energi
Göteborg Energi
Göteborg Energi – en långsiktig samhällsbyggare
Läs mer
Boliden
“Boliden har stor betydelse för samhällsutvecklingen”
Läs mer