2019-12-02

Årets VD

Trafikverket

Trafikverket bidrar till en stark infrastruktur

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

Lena Erixon står utomhus och lutar sig mot ett träd.

Talent Excellence Awards 2020

Årets VD

Lena Erixon är generaldirektör på Trafikverket som omsätter drygt 60 miljarder kronor 2018 och har 9 000 medarbetare. Myndigheten satsar stort på utveckling och innovation för att säkra ett väl fungerande samhälle.

Trafikverket ansvarar för den långsiktiga planeringen av transportsystemet för väg- och järnvägstrafik, sjö- och luftfart, samt underhåll och utveckling av statliga väg- och järnvägar. Lena Erixon är generaldirektör på myndigheten sedan drygt fyra år tillbaka.

– Vi har stor betydelse för att samhället fungerar och som skattefinansierad myndighet har vi mycket ansvar. Jag är en väldigt resultatinriktad person och det är fantastiskt att arbeta i en verksamhet där man så tydligt ser resultatet av det vi gör, säger hon.

Grundläggande värderingar

Lena har blivit nominerad till Årets vd inom employer branding. Att leva som man lär och att vara ärlig lyfter hon fram som viktiga komponenter som ledare.

– Det gäller inte bara att man gör saker, utan också hur man gör det. Som att ha en god etik och moral, arbetsmiljö och att prata till varandra i stället för om varandra. Pålitlig, engagerad och modig är våra värderingar som är väl kända internt och som bygger grunden för hur vi agerar, säger hon.

Lena Erixon

Titel: Generaldirektör
Utbildning: Förvaltningslinjen, Stockholms universitet, 1982.
Hämtar kraft: ”Jag bor på en hästgård i Falun vid ett friluftsområde och naturen runtomkring betyder väldigt mycket för mig. Jag tycker om att röra på mig och hämtar kraft genom att vara ute på gården, vandra eller åka skidor.”

Lena beskriver sig som en engagerad ledare som är mycket ute i verksamheten. Varje år arrangeras exempelvis Träffpunkt Trafikverket på tio platser runt om i landet då ledare och medarbetare möts för att lyfta aktuella frågor.

– Jag är med på alla platser och pratar om mål och utmaningar. Alla medarbetare träffar någon från ledningen och man uppfattar att ledningen kommer nära, trots att vi är en stor myndighet. Det är uppskattat. För mig är det viktigt att vara öppen, transparent och nära verksamheten. Vi spelar också in varje ledningsgruppsmöte så att medarbetarna kan följa vad vi pratar om, säger Lena.

Viktigt samhällsuppdrag

Trafikverket bidrar till en stark infrastruktur i Sverige. Visionen är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.

– Vi har en tydlig roll när vi säger att vi gör Sverige närmare. Utvecklingsmässigt kommer det att hända väldigt mycket inom vårt område, och det är nödvändigt för att vi ska klara våra höga mål att minska klimatpåverkan och göra transportsystemet mer säkert, säger Lena och fortsätter:

– Vi samlar kompetens av olika slag när vi jobbar tillsammans vilket gör det spännande och speciellt att jobba här. En av de viktigaste frågorna är att säkerställa att vi behåller och utvecklar den personal vi har och att rekrytera ny kompetens.

Uppkopplat transportsystem

Myndigheten skapar genom sitt regeringsuppdrag förutsättningar för tillväxt, välfärd och utveckling i samhället.

– Vi är i ett politiskt prioriterat område där det satsas stora resurser. Järnvägen byggs ut och transportsystemet blir mer uppkopplat där man ser elektrifiering, automation och självkörande fordon av olika slag. Vi kan använda digitaliseringen till att styra så att det blir mer effektivt, hållbart och säkert. Och det är ett spännande uppdrag med ett tydligt syfte som lockar nya medarbetare, säger Lena.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. Läs mer: www.trafikverket.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Trafikverket
Trafikverket utser Årets miljöinnovatör
Läs mer
Foto: Felicia Yllenius
Trafikverket
Årets Miljöinnovatör – Faizal Luttamaguzi
Läs mer
Emil Adén, Head of Employer Branding på Trafikverket står framför tunnelbaneuppgången vid centralstationen i Stockholm klädd i kavaj och mönstrad skjorta.
Trafikverket
Trafikverkets satsning på att nå ut ger resultat
Läs mer
Carol Lundqvist sitter på en grön soffa tillsammans med sin chef Anders Löfgren.
Trafikverket
Trafikverket gör Sverige närmare
Läs mer