2019-02-25

Årets hederspris

Trafikverket

Trafikverket gör Sverige närmare

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

Talent Excellence Awards 2020

Årets hederspris

Trafikverket har ersatt magkänsla med datadrivna djupdykningar för att förstå hur potentiella medarbetare vill möta dem. Det gör att ett tydligt fokus läggs på olika mötesplatser beroende på målgrupp.

Emil Adén och hans kollegor bidrar till att sätta ljus på Trafikverket och locka nya talanger till myndigheten med visionen om att alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt.

Emil Adén

Titel: Head of Employer Branding

Utbildning: Master of Science in Business Administration and Economics, Growth Through Innovation and International Marketing. Linnéuniversitetet, examen 2008.

Boktips: ”Jag läser just nu ’Skärmhjärnan’ av Anders Hansen och det är verkligen en tankeställare på hur våra olika skärmar trätt in i våra liv och tar mycket av vår vakna tid.”

Framgångarna uppmärksammas

Det intensiva arbetet med att sätta organisationen på kartan har bidragit till framgångar för Trafikverket. De rankas högst inom offentlig sektor när civil- och högskoleingenjörer får välja arbetsgivare, och har ökat markant i rankingen bland systemvetare, högskoleingenjörer och ekonomer. Nu har Emil Adén nominerats till Årets hederspris inom employer branding.

– Vi har gjort avtryck inom employer branding. Det arbete som vi har lagt ner genom åren med att bygga strategin där våra medarbetare har en central roll har fått en stor synlighet, säger Emil och fortsätter: – Vi har haft ett otroligt bra år, något vi till exempel märker genom de många förfrågningar vi får från företag och personer som är nyfikna på vad Trafikverket gör och hur vi jobbar

Från magkänsla till fakta

På Trafikverket används data för att läsa av framtida behov och för att hitta de fysiska och virtuella mötesplatser där potentiella medarbetare verkar.

– Vi vågar förlita oss på data och hålla oss till planen. Genom att titta på vårt framtida behov av olika medarbetare som exempelvis systemvetare och ingenjörer fick vi fram tydlig information om vad vi ska satsa på. Tidigare har vi till exempel till stor del gått på känsla om vilka mässor vi borde vara med på för att möta studenter och sälja in oss som en spännande arbetsgivare, säger Emil och fortsätter:

– Men när vi började titta på våra undersökningar och gjorde djupdykningar i kommunikationsmönster om hur våra potentiella medarbetare vill möta oss såg vi något mer. En sak vi upptäckte var till exempel att ingenjörer vill möta oss först och främst digitalt och därefter vill de ha möjlighet att möta oss fysiskt.

Gör Sverige närmare

Emils uppdrag handlar bland annat om att coacha medarbetare som ska visa upp för omvärlden vad som sker på Trafikverket.

– Jag har världens bästa jobb! Jag får tillsammans med mina kollegor vara runt och leta guldkorn i en organisation som jag tycker om, och visa upp vår verksamhet externt. För att kunna göra det behöver vi ha organisationen med oss. Och det har vi, vi har genuina människor som pratar utifrån hjärtat kring hur det är att jobba på Trafikverket. Arbetet väcker dessutom stolthet bland alla våra medarbetare, säger Emil och fortsätter:

– Även om jag tillhör en stödjande funktion är jag med och bidrar till att bygga Sverige. Jag bidrar till att människor och företag i Sverige kommer närmare varandra genom att få specialisterna och eldsjälarna på plats som bygger och utvecklar infrastrukturen – utan dem skulle inget funka. Det är så jag ser min roll – och det tycker jag är förbaskat kul.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. Läs mer: www.trafikverket.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Trafikverket
Trafikverket utser Årets miljöinnovatör
Läs mer
Lena Erixon står utomhus och lutar sig mot ett träd.
Trafikverket
Trafikverket bidrar till en stark infrastruktur
Läs mer
Foto: Felicia Yllenius
Trafikverket
Årets Miljöinnovatör – Faizal Luttamaguzi
Läs mer
Emil Adén, Head of Employer Branding på Trafikverket står framför tunnelbaneuppgången vid centralstationen i Stockholm klädd i kavaj och mönstrad skjorta.
Trafikverket
Trafikverkets satsning på att nå ut ger resultat
Läs mer