2019-09-12

Årets personaldirektör

TUI Nordic

TUI tror på kunskap och samtal i rörelse

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: David Axelsson

Charlotte WWibe, Director HR Workplace & Service sitter lutandes på en stol tillsammans med kollegor  i ett av TUI:s mötesrum.

Vinnare Universum Awards 2019

Årets personaldirektör

TUI har skapat möjligheter för att underlätta samtal och kunskapsutbyten mellan medarbetarna. Nyligen infördes ”walks & talks” som alternativ mötesform. Charlotte WWiebe, Årets personaldirektör 2019, talar sig varm för det personliga mötet.

Titeln Årets personaldirektör gick i år till Charlotte WWiebe från TUI Nordic som inspireras av kunskap, människor och samtal.
– Våra kunder förändras ständigt och då behöver vi förändras med dem. För mig är det viktigt att driva förändring med hjälp av kunskap, säger Charlotte och fortsätter:
– Den viktigaste bäraren av varumärket är våra medarbetare. Som ledare måste du ha samma kunskap om dina medarbetare som om dina kunder. Det måste också finnas en trovärdighet, du kan inte lova en sak och göra något annat.

Charlotte WWiebe

Titel: Director HR Workplace & Service.
Utbildning: IMD, Global High Performance Programme, 2013. MBA International Business, Uppsala universitet, examen 1995.
Vad inspirerar dig? ”Kunskap, spännande människor och samtal. Jag tror att den största gåvan man kan ge medarbetare eller barn i dag är att skapa nyfikenhet för kunskap och att skapa arenor där man ständigt kan lära sig nya saker.”

Utvecklar medarbetarna

TUI i Norden, en del av världens största resekoncern, är mitt uppe i ett omfattande digitaliseringsarbete. Nära 90 procent av all försäljning sker online och just nu lär sig medarbetarna mer om bland annat artificiell intelligens, AI, och programmering för att stå rustade för framtiden. En framtid där bolaget ska bli en plattform för alla typer av resor.
– Kunskap skapar självförtroende. Vi går mot ett mer avancerat sätt att sälja våra resor med exempelvis AI och vi vill att alla medarbetarna ska kunna ställa rätt frågor. Därför satsar vi just nu mycket på att utbilda oss inom allt som handlar om AI, och alla medarbetarna är inbjudna att delta. Alla som vill får även lära sig hur man kan använda verktyg som Linkedin för att utveckla tankar och idéer, skapa nätverk och införskaffa ny kunskap, säger Charlotte.

“Jag tror att fysiska möten blir allt viktigare.”

Fysiska platser för samtal

TUI har byggt om sina fyra servicekontor – en öppen miljö ska bidra till att släppa loss kreativiteten och främja möten.
– Vi lever i en allt mer digital värld och jag tror att fysiska möten över en kopp kaffe blir allt viktigare för oss. Det innebär att vi måste skapa förutsättningar och arenor för ett bra samtal, och ta tillvara viljan att vara tillsammans. Det är vid kaffestationen idéer föds. Vi har infört möjligheten att boka ”walk & talks” som innebär att vi håller möten samtidigt som vi rör oss, säger Charlotte och fortsätter:
– Rörelse är viktigt och vi arrangerar exempelvis vårt eget lopp TUI Run. Vi har också något vi kallar ”House Parties” då vi med hjälp av samarbetspartners bjuder på kunskap och fest. På Stockholmskontoret har vi ett eget gym och medarbetarna får träna på arbetstid. Dessutom har vi en egen styrelse för välmående som leds av våra medarbetare.

Hållbarhet högt på agendan

TUI Nordic investerar stort i hållbarhet, både på kontoren och på hotellen runt om i världen. Egna flyg och hotell klimatkompenseras.
– Vi är med och bygger samhällen tillsammans med våra partners som finns ute i världen och bidrar på så vis till andra personers välmående. Hållbarhet är också en kunskapsfråga, därför hjälper vi våra utländska partners att utvecklas och investera på ett optimalt sätt, säger Charlotte.

TUI Nordic

TUI i Norden består av researrangörerna TUI Sverige, TUI Norge, TUI Danmark och TUI Finland, och Nazar samt flygbolaget TUI fly. TUI Nordic ingår sedan år 2000 i den världsledande resekoncernen TUI Group. Det största nordiska kontoret ligger på Söder Mälarstrand 27 i Stockholm. VD är Alexander Huber. Antal medarbetare: Cirka 1600. Läs mer: jobs.tuinordic.com

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar

Malin Perlander Molén, Director Global Employer Branding sitter på en stol i Volvos Showroom framför en röd splitterny Volvo.
Volvo Cars
Volvo Cars präglas av en stark vi-kultur
Läs mer
Göteborg Energi
Göteborg Energi bidrar aktivt till en hållbar stad
Läs mer
Anna Kritz, HR-specialist och hennes två kollegor sittandes i en av de blåa soffgrupperna på huvudkontoret.
Unionen
Utveckling och självledarskap i fokus på Unionen
Läs mer
Anna Markelius på Accenture står utomhus och ler in i kameran.
Accenture
Accentures medarbetare leder digital innovation
Läs mer