2019-12-02

Årets VD

Uppsalahem

Uppsalahem utvecklar branschens varumärke

Text: Sara Schedin

Foto: Kristofer Hedlund

Stefan Sandberg står i Uppsalahems lokaler med en soffgrupp i bakgrunden.

Talent Excellence Awards 2019

Årets VD

Uppsalahems employer brandingarbete handlar mer om att utveckla branschen, än att enbart fokusera på sin egen verksamhet. På så sätt skapar bolaget en positiv effekt för bostadsutvecklingen i Uppsala på lång sikt. Det menar vd Stefan Sandberg.

I mars nästa år lämnar Stefan Sandberg – som blivit utsedd till Årets vd inom employer branding – sin roll som vd för Uppsalahem för en motsvarande roll på Svenska Bostäder. Han ser fram emot att jobba med Stockholms bostadsutveckling, men det är ändå med stor sorg han lämnar sin nuvarande arbetsgivare.

– Min tid på Uppsalahem har varit oerhört givande och jag har trivts med kombinationen av affär och socialt ansvarstagande. Anledningen till att jag sökte mig till allmännyttan var just att få ett jobb med ett högre syfte där jag kände att jag skulle kunna bidra till något större.

Stefan Sandberg

Titel: Vd
Utbildning: Civilingenjör, Kungliga tekniska högskolan, examen 1998.
Vilken är din favoritbyggnad? ”Mitt hus i Sundbyberg – där trivs jag som fisken i vattnet.”

Utvecklar branschen

Det som utmärker Uppsalahems employer branding-arbete är att bolaget inte fokuserat så mycket på sig själva, utan istället lagt mycket energi på att utveckla branschen. I och med att Uppsalahem är en dominerande aktör i Uppsala har det varit viktigt att se till att det finns arbetskraft i fastighetsbranschen, förklarar Stefan.

– Vi har bland annat engagerat oss i olika utbildningsföretag för att se till att vi får fler utbildningar med inriktning mot fastigheter. Sedan har vi även fokuserat på ungdomar genom att bland annat anordna prao- och praktikplatser. Vi vill att man redan på högstadiet och gymnasiet ska få upp intresset för vår bransch och har samlat alla fastighetsbolag i Uppsala för att gemensamt göra reklam i skolor.

Chef för en dag

Uppsalahem vill exempelvis nå ungdomar som är i färd med att välja gymnasieutbildning. Vi har haft en tradition att emellanåt bjuda in ett 20-tal 15-åringar för att bli chef för en dag. Under den här dagen kan de få testa på allt från att vara byggchef till vd.

– Vi hade bland annat en kille här för ett par år sedan som under sin dag som vd blev intervjuad av både tidningar och tv om bostadsbristen i Uppsala. Han fick träffa landshövdingen för att diskutera lösningar på problemet och fick också vara med och ta ett investeringsbeslut för ett nytt bostadsprojekt. När det var dags att börja bygga året därefter kom han tillbaka och tog första spadtaget i projektet, säger Stefan och tillägger:

– Det här blir såklart en väldigt spännande upplevelse för honom som han sedan berättar om för sina kamrater.

Stor arbetsrotation

Internt har Uppsalahem jobbat mycket med att skapa en stark värdegrund för att på så sätt stärka både sitt varumärke och sitt employer brand. Man arbetar även med att skapa många utvecklingsmöjligheter för att ytterligare uppmuntra till den stora arbetsrotation som finns inom bolaget.

– Här handlar karriär inte bara om att bli chef, utan också om att få lära sig nya saker. På så sätt skapas en bra arbetsmiljö där medarbetarna känner att de kan utvecklas.

Uppsalahem

Uppsalahem är Uppsalas ledande bostadsbolag med 16 075 hem, inklusive Studentstaden. Med sin långsiktiga och målinriktade förvaltning skapar Uppsalahem trygga och härliga miljöer där många vill bo. Uppsalahem är en av Uppsalas största byggherrar och har sedan 1946 byggt fler än 20 000 bostäder.

Läs mer: www.uppsalahem.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Martin Wahlgren, Consat
Consat Engineering
Rätt stjärna på rätt position hos Consat
Läs mer
Elisabeth Eliasson och Magnus Andren sitter på en fönsterbänk i en trappuppgång.
Borås stad
Borås Stad tänker nytt och långsiktigt
Läs mer
Johan Färnstrand står utomhus på en gångbro med höstträd och byggnader i bakgrunden.
Region Gävleborg
Region Gävleborg gör skillnad på riktigt
Läs mer
Mikaela Näslund står på Mycronics kontor med en tv-skärm i bakgrunden.
Mycronic
En ny framgångsrik karriärmodell på Mycronic
Läs mer