2019-09-26

Veoneer säkrar framtidens självkörande bilar

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

Mikko Taipale på Veoneer står utomhus framför en bil.

Universum Awards 2020

Årets HR-direktör

Det internationella bilsäkerhetsföretaget Veoneer har på bara ett år anställt drygt 1 000 ingenjörer runt om i världen. Ett nära samarbete mellan medarbetare i olika länder bidrar till kunskapsutbyten, utveckling och innovation.

Veoneer är ett internationellt företag som främst är inriktat på aktiv säkerhet och självkörande bilar. De finns i 13 länder, däribland Kina, Japan och USA, och har huvudkontor i Stockholm. Av företagets drygt 9 200 medarbetare jobbar cirka hälften inom forskning och utveckling. Deras kunder är världens främsta biltillverkare. 

– Vi finns där kunderna finns och vårt syfte är att skapa förtroende för mobilitet. Säkerhet, trygghet och att göra bilen mer bekväm att köra är i fokus, säger Mikko Taipale, HR-chef. 

En internationell miljö

2018 knoppades Veoneer av från Autoliv. Företaget har sedan dess anställt drygt 1 000 ingenjörer runt om i världen. Mikko och hans kollegor har jobbat intensivt med kommunikation och olika event. De har byggt närvaro i sociala medier, och samtidigt jobbat med att skapa relationer med olika partners.

 – Vi måste hantera tillväxten av våra affärer och det gör att vi behöver anställa nya medarbetare i alla våra länder. Att vi har anställt så många nya ingenjörer har gjort att vi har skapat nya processer samtidigt som vi har jobbat på, vilket har fallit väl ut. 

 På Veoneer används Best practise sharing – företaget bygger innovation genom att säkerställa goda samarbeten mellan olika team. 

– Olika kulturer och länder öppnar upp för att sprida kunskap och det har vi använt som kompetensförsörjning när det gäller tekniklösningar. Man lär sig otroligt mycket av att samarbeta med människor från olika kulturer. Unga ingenjörer får också möjlighet att delvis jobba utomlands, det kan handla om att ta del av kundprojekt i ett annat land och lära sig hur det fungerar där. Vi jobbar också nära kundernas världsberömda bilmärken eftersom våra lösningar blir en del av bilen och ska fungera bra med helheten. 

Ett hållbart arbetsliv

Som en del av Veoneers hållbarhetsarbete finns en tydlig strävan efter att ge medarbetarna en bra balans mellan arbete och fritid. 

– Det är viktigt för oss och därför är det en del av våra hållbarhetsmål. Många som jobbar med innovation har ett stort driv, kunderna ställer höga krav och det är ett tydligt fokus på leverans. Då är det lätt att glömma bort hur vi mår. Men vi behöver orka leverera inte bara nästa månad, utan även om fem och tio år. Vi bygger mycket på långsiktighet och vill att talangfulla människor mår bra och stannar kvar hos oss. 

Mikko Taipale 

Titel: Executive Vice President HR. 

Utbildning: Jurist, Lapplands universitet i Rovaniemi, Finland. Examen 1995. 

Boktips: ”Jag läser för att koppla av. Den senaste boken jag läste var Jo Nesbøs Kniven.” 

Vill öka andelen kvinnor

Det pågår ett arbete för att öka andelen kvinnor på företaget. Det görs bland annat genom att samarbeta med rekryterare och att delta i olika nätverksträffar för kvinnor för att väcka nyfikenhet och berätta mer om industrin. 

– Vi har många kvinnor hos oss men vi behöver fler. Vi vill till exempel skapa en intern talangpool för att våra framtida ingenjörer och ledare ska kunna bestå av fler kvinnor. 

Veoneer

About Veoneer – Our purpose is to create trust in mobility. We design and build state-of-the-art hardware, software, and solutions for active safety, ADAS, autonomous driving, restraint control and brake control. Founded in 2018, Veoneer is building on a heritage of more than 60 years of automotive safety development. Headquartered in Stockholm, Sweden, Veoneer has 7,600 associates in 13 countries (joint ventures included) and is listed on the New York Stock Exchange and on Nasdaq Stockholm. Läs mer: www.veoneer.com

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Lars Billström på SecureLink sitter i en soffa och ler in i kameran.
SecureLink
SecureLink tar täten inom IT-säkerhet
Läs mer
Ulf Häger, rekryteringsansvarig och Linda Nyström, tf. HR-chef. På väggen bakom syns en skiss över en stadsdel i svart och vitt.
Fastighetsbyrån
Människorna i fokus på Fastighetsbyrån
Läs mer
Madeleine Gössner, kommunikationschef på ALTEN, står framför företagets färgglada logga.
Alten
Möjligheter bidrar till engagemang på ALTEN
Läs mer
Samsung
”Att våra produkter påverkar så många gör det extra roligt”
Läs mer