Traineeguiden Teknik

SEB

“Jag valde att testa på okända områden som trainee”

2019-12-19

Text: Sara Schedin

Foto: Felicia Yllenius

Från CEO Office till IT-utveckling i Kuala Lumpur. Som trainee tog omvärldsanalytikern Robin Weiderstål tillfället i akt att lära sig så mycket som möjligt om SEB.

Varje torsdag träffar Robin Weiderstål sina tidigare traineekollegor i en av restaurangerna i SEBs moderna lokaler i Solna för lunch. Han uppskattar verkligen de kontakter han knutit under traineetiden.

– Jag har lärt känna traineer från olika områden inom SEB och även träffat medarbetare från alla möjliga delar av organisationen, vilket gör att jag har fått en mycket bred kontaktyta.

Robin Weiderstål

Titel: Omvärldsanalytiker.

Utbildning: Master, Business and Management, Uppsala universitet, examen 2018. 

Hur skulle du beskriva kulturen på SEB?

“Jag har ju varit på många olika avdelningar, även i andra länder, och alltid upplevt att SEB har ett väldigt öppet och inkluderande klimat.”

Hur kommer det sig att du sökte till SEBs internationella traineeprogram?  

– När jag pluggade ekonomi i Uppsala hade jag inga planer på att arbeta på en bank, men sedan började jag jobba på SEB som praktikant under mitt sista år och fick en positiv bild av företaget. Jag tänkte att det kanske skulle vara lite stelt och hierarkiskt, så jag blev glatt överraskad när det inte alls stämde. När jag fick reda på att avdelningen som jag praktiserade på, det vill säga affärsutveckling inom divisionen Pension & Försäkring, skulle ta in en trainee kändes det självklart att söka programmet.  

Vad fick du göra som trainee? 

– Upplägget ser ut så att du är trainee cirka 70 procent av tiden, och resterande tid arbetar du i din vanliga roll, som i mitt fall var omvärldsanalytiker. Om du tar egna initiativ har du relativt fria tyglar att bestämma var du vill vara inom organisationen under traineetiden. Jag valde områden som jag inte visste så mycket om och som jag tänkte att jag kanske inte kommer att jobba inom framöver. Jag ville få en så bra förståelse som möjligt av banken, och var bland annat på CEO Office och Treasury-avdelningen.

”Om du tar egna initiativ har du relativt fria tyglar”

Fick du någon utlandserfarenhet? 

– Ja, jag tillbringade några veckor på vårt kontor i Singapore där jag arbetade inom Private Banking. Det var kul att få testa på ett nytt område och att uppleva ett annat land och kultur. Innan jag åkte hem gjorde jag även ett stopp i Kuala Lumpur där min division har en del av sin IT-utveckling. Jag har ingen erfarenhet av IT men det var intressant att få se den delen av SEB. Sedan fick jag även göra kortare resor med de andra traineerna till bland annat Frankfurt och Dublin.

Hur ser framtiden ut?

– Just nu trivs jag väldigt bra som omvärldsanalytiker eftersom jag känner att jag får utforma min roll mycket själv. Och jag känner verkligen att jag lär mig nya saker varje dag. Sedan vet man aldrig vad jag gör om några år. Det känns som att det finns många spännande möjligheter inom SEB, både här i Sverige och utomlands.

 

Vill du också kickstarta din karriär med SEB? Ansök till deras traineeprogram här!

SEB

SEB har sedan starten för 160 år sedan vägletts av en stark övertygelse om att människor med entreprenöriellt tänkande liksom innovativa företag behövs för att skapa en bättre värld. Vi finns här för att göra det möjligt för dem att uppnå sina ambitioner och lyckas i såväl goda som svåra tider. I Sverige och i de baltiska länderna erbjuder vi ett stort spann av finansiella tjänster och rådgivning. I Danmark, Finland, Norge, Tyskland och Storbritannien är vi inriktade på företagsaffären och investment banking utifrån ett fullservicekoncept till företag och institutioner. Läs mer: www.seb.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

SEB
“Det är roligt att SEB satsar så mycket på AI och maskininlärning”
Läs mer
SEB
”Du lär dig oerhört mycket och får samtidigt vänner för livet”
Läs mer
Trafikverket
Traineetiden ledde till drömmar om att leda team
Läs mer
Jenny Karlsson står utomhus med en byggarbetsplats i bakgrunden.
Trafikverket
Från trainee till projektledare för miljardprojekt
Läs mer