Traineeguiden Teknik

Boliden

Nu startar Boliden sitt första traineeprogram

2022-12-07

Lästid ca 2 min

Foto: Boliden

Boliden har fått en rivstart på sitt första traineeprogram som ger deltagarna möjlighet att lära känna alla delar av bolaget. Victor Myhr ser de goda utvecklingsmöjligheterna som en stor fördel med programmet.

Victor Myhr är en av åtta deltagare i Bolidens första traineeprogram som startade i september i år. Han är uppvuxen i Spanien med en svensk pappa, och intresset för Sverige tog honom hela vägen till Linköpings universitet där han avslutade sin kandidatexamen. På Boliden är han automationsingenjör med grundstationering i Aitikgruvan i Gällivare.

Victor Myhr

Utbildning: Civilingenjör, Electronic Industry and Automation, Polytechnic University of Valencia, Spanien, examen 2022.

Det roligaste jag har gjort under min traineetid:

”Det är väldigt intressant att åka till de olika gruvorna och se hur saker fungerar, och att träffa de andra deltagarna i traineeprogrammet och dela erfarenheter.”

Vad lockade dig till Boliden?

– Möjligheterna som finns på företaget, här får jag verkligen chansen att utvecklas inom automation. Det var en lång men intressant process för att få traineeplatsen. Vi hade intervjuer och olika aktiviteter vid ett så kallat Assessment Center. Då fick vi lära oss mer om företaget, deras värderingar och mål.

“På Boliden får jag chansen att utvecklas inom automation.”

Nämn tre fördelar med att vara trainee på Boliden!

– En stor fördel för mig är chansen att utvecklas inom olika områden. En annan är att du får möjlighet att lära känna hela Bolidens verksamhet och gruvindustrin, både själva brytningen i gruvorna och smältverken. En tredje fördel är det nätverk du bygger och kontakterna du knyter med dina kollegor i traineeprogrammet som alla är på olika platser i företaget.

Hade du någon uppfattning om företaget innan du började?

– Ja, min styvfarfar har jobbat på Boliden, så jag visste lite om företaget sedan innan och besökte gruvan i Garpenberg en gång när jag var liten. Gruvan var fullt automatiserad och flera fordon var förarlösa och drevs istället från ett kontrollrum, det fångade min uppmärksamhet.

Vilken introduktion har ni fått på traineeprogrammet?

– Vi startade traineeprogrammet med aktiviteter om personlig utveckling för att sedan besöka kontoret i Stockholm. Där fick vi lära oss mer om Bolidens värderingar och mål samt besöka olika avdelningar i Stockholm så som etik, försäljning, it och marknad. Sedan var vi en vecka Garpenberg för att lära oss mer som säkerhet, teknik och produktionskedjan. Vi hade möten med chefer om hur brytningen går till och fick sedan gå direkt till en av gruvorna och se alla olika delar, det gjorde det lättare att förstå all teori vi fått ta del av tidigare. Vi har dessutom ett externt företag som hjälper till med ledarskapsutveckling bland oss trainees och ser till våra olika styrkor och svagheter och hur vi kan utvecklas. Det är jättebra och är något som jag tror många andra företag inte tänker på.

Text: Johanna Jacobsson

Boliden

Boliden är ett ledande europeiskt metallföretag som verkar i en spännande bransch. Det finns nästan inga produkter i dagens samhälle som inte innehåller, eller i sin framställning är beroende av metaller. Huvudmetallerna är zink och koppar, men även bly, guld och silver framställs. Boliden behöver människor med spetskunskap och kreativt tänkande och erbjuder omväxlande och spännande arbetsuppgifter.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Jenny Karlsson står utomhus med en byggarbetsplats i bakgrunden.
Trafikverket
Från trainee till projektledare för miljardprojekt
Läs mer
SEB
“Jag valde att testa på okända områden som trainee”
Läs mer
Caroline Wijnbladh sitter i en soffa framför ett fönster.
Vattenfall
”Från trainee till avdelningschef”
Läs mer
SEB
“Det är roligt att SEB satsar så mycket på AI och maskininlärning”
Läs mer