En alltmer osäker arbetsmarknad, stigande priser och konflikten i Ukraina gör att både young och senior professionals värderar och väljer annorlunda. Universums Nicolas Werle djupdyker i årets undersökning och berättar mer om vilka attribut som talangerna letar efter och vilka företag som klättrat mest i rankingen.
Pandemin gjorde sitt avtryck på arbetsmarknaden, nu är det tydligt att inflationen och ett oroligt världsläge gör sitt. Undersökningen presenterar varje år vilka attribut som young och senior professionals värderar när de söker jobb och rankar landets bästa arbetsgivare. Nicolas Werle är Senior Analytics Project Manager på Universum och ansvarar för undersökningen. Han ser en tydlig effekt av inflationen och de ökade levnadskostnaderna i vilka attribut som talanger anser vara viktigast hos en arbetsgivare.
– När plånboken blir tunnare söker man ett sätt att kompensera det på, till exempel genom en högre lön. Kompensation är väldigt viktigt och attribut som en hög framtida lön och möjligheter att avancera har ökat i betydelse, säger han.
En förändring från tidigare år är att färre vill stanna hos en arbetsgivare under en längre tid, särskilt senior professionals. Tidigare undersökningar har visat att ungefär 30 procent planerar att stanna kvar under de närmsta fyra åren, i årets undersökning sjunker den siffran till drygt 20 procent. Nicolas tror att tappet delvis kan bero på inflationen, delvis på regeringens nya satsningar på omställningsstudiestöd.
– Regeringen har lanserat ett paket som gör det möjligt för etablerade arbetstagare att omskola eller vidareutbilda sig, det kan ha en påverkan på resultaten. Med den ökande inflationen har vi också sett att hög lön och kompensation är allt viktigare för talanger, och det bästa sättet att snabbt öka i lönenivå är att byta jobb, säger han och fortsätter:
– De svarande som planerar att stanna en längre tid värderar trygghet och mycket ansvar. Företag som kan erbjuda det borde kunna behålla fler anställda. Bland de som planerar att söka sig vidare är hög framtida lön en nyckelfaktor, vilket kopplar tillbaka till inflationen.
”De svarande som planerar att stanna en längre tid värderar trygghet och mycket ansvar. Företag som kan erbjuda det borde kunna behålla fler anställda.”
Våren 2022 bröt kriget i Ukraina ut, något som i hög grad påverkat debatten om nationell säkerhet i både Europa och Sverige. Det har gett avtryck även i Universums undersökning med stora kliv upp i rankingen för Försvarsmakten, Utrikesdepartementet, Polisen, Säkerhetspolisen, EU-kommissionen och Saab.
– Arbetsgivare som verkar inom nationell säkerhet har ökat mest i rankingen, det ser vi som en effekt av kriget. Sverige är relativt nära situationen och har gränser inte långt ifrån Ryssland. Dessa arbetsgivare associeras i hög grad med ett inspirerande syfte och trygghet, säger Nicolas.
Ett meningsfullt jobb och högre syfte är attribut som i flera år har legat i topp bland talangerna men sjönk något i rankingen under pandemin.
Nu är de tillbaka i topp och företag som associeras med samhällsnytta är bland de högst rankade, särskilt när civilingenjörerna får välja.
– I det segmentet har vi en ny topp tre med Northvolt, Polestar och Sweco. Särskilt Northvolt och Polestar har klättrat mycket mot toppen. Det är innovativa företag som ger medarbetarna möjligheten att jobba med ny teknik samtidigt som man ger tillbaka till samhället.
Inom it och ekonomi har förflyttningarna i rankingarna inte varit lika påtagliga, berättar Nicolas. Stora, tekniktunga företag som Spotify, Google och Microsoft toppar inom it, andra populära arbetsgivare är Ikea, Ica och Volvo.
– Så kallade ”big tech”-företag associeras med utmanande arbetsuppgifter, flexibilitet och bra balans mellan fritid och arbete. Efter pandemin har många vant sig vid att kunna jobba hemifrån och värderar den flexibiliteten. Samtidigt är vi sociala varelser och behöver träffa andra. En hybridvariant där man både kan vara på kontoret och jobba hemifrån verkar vara den gyllene medelvägen för de flesta grupper. Sedan kan vi även se att stora svenska återförsäljare som Ikea och Ica ligger i topp när det gäller ledarskap som stöttar medarbetarnas utveckling.
För att fortsätta locka talanger – och behålla de man redan har – menar Nicolas på att man som arbetsgivare bör fokusera på tre saker: konkurrenskraftig kompensation, flexibilitet och ett högre syfte.
– Lönen ligger alltid i topp för arbetstagare, särskilt under inflationstider. Jag tror också att det är viktigt med en arbetsplats och arbetsuppgifter som uppmuntrar till flexibilitet. Att kunna erbjuda balans
mellan arbete och fritid är attraktivt bland talanger världen över. För det tredje bör man erbjuda arbete som ökar känslan av att man gör något meningsfullt och på något sätt ger tillbaka till samhället, det tror
jag kommer bli allt viktigare i framtiden.