Bloggen

Din Karriär

Din Karriär

Inflation och krig gör att talangerna tänker om

Din karriär

En alltmer osäker arbetsmarknad, stigande priser och konflikten i Ukraina gör att både young och senior professionals värderar och väljer annorlunda. Universums Nicolas Werle djupdyker i årets undersökning och berättar mer om vilka attribut som talangerna letar efter och vilka företag som klättrat mest i rankingen.

13/12/2022 Läs mer

Din Karriär

Hårdare konkurrens om talangerna post-corona

Karriär

Företagen lär få kämpa för att behålla talangerna – och attrahera nya. Vi dyker ner i den glödheta rekryteringsmarknaden.

03/12/2021 Läs mer

Din Karriär

Det här förväntar sig professionals i lön

Karriär

Trots att mjuka värden såsom t ex hållbarhet och work life balance prioriteras högt hos professionals så är en hög framtida lön fortfarande nog så viktigt.

08/12/2021 Läs mer

Din Karriär

”Det är svårt att bygga bolag – men det ska vara lika svårt för alla”

Karriär

IT-ansvarig som 19-åring och en av Europas främsta entreprenörer under 30. I dag är Linnéa Kornehed Falck CMO och medgrundare av Einride.

29/04/2021 Läs mer

Din Karriär

Här tillverkas framtidens hållbara batterier

Karriär

Batteritillverkaren Northvolt jobbar mot en grönare framtid och är i år nya på listan över landets mest attraktiva arbetsgivare.

30/11/2020 Läs mer

Din Karriär

Därför ska du slösurfa på jobbet

Karriär

Det behöver inte vara dåligt för arbetsmoralen eller resultatet att slösurfa på jobbet. Tvärtom kan det sätta fart på kreativiteten.

17/11/2020 Läs mer

Din Karriär

Dags att se över dina referenser?

Karriär

Många har blivit permitterade eller arbetslösa nu i krisen, då kan det vara bra att se över sina referenser.

24/11/2020 Läs mer

Din Karriär

”Kvaliteten på våra relationer avgör kvaliteten på vårt liv”

Karriär

Erik Fernholm, grundaren av 29K: Jag insåg ganska snart att psykisk hälsa och inre utveckling kan vara en av vår tids viktigaste utmaningar.

09/11/2020 Läs mer

Din Karriär

Bli ett proffs på att arbeta hemifrån

Karriär

Allt fler svenskar arbetar hemifrån och det finns en del att tänka på när det gäller att hålla produktiviteten uppe från ditt hemmakontor.

04/11/2020 Läs mer

Din Karriär

8 tips för bästa starten på nya jobbet

Karriär

Att vara ny på jobbet kan vara en utmaning. För att hjälpa dig genom din första vecka på nya jobbet har vi listat upp 8 tips på hur du får en smidig start!

09/10/2020 Läs mer

Din Karriär

Guide: Tre tips till dig som ska starta eget

Din karriär

Okej, du har bestämt dig för att bli entreprenör. Eller har åtminstone en grym affärsidé som du vill förverkliga. Men hur går det till? Här är vad du behöver för att gå från idé till action.

23/03/2020 Läs mer

Din Karriär

5 leveranser är fler än 4 timmar

Din karriär

I en värld som varje sekund, minut och timme kliver djupare in i digitaliseringen måste företag anpassa sig i samma höga tempo. Ny teknik som möjliggör nya arbetssätt, strukturer och hela affärsmodeller har lett till ett skifte där bakåtsträvarna fortsätter att mäta input, medan de som hänger med fokuserar på output.

18/03/2020 Läs mer

Din Karriär

Vad gör ett företag framgångsrikt?

Din karriär

Finns det någon formel som förklarar vad som gör ett företag framgångsrikt? Vi listar faktorer som tycks vara nyckeln till succé.

09/03/2020 Läs mer
Mattias Jägerskog står utomhus med träd och lägenhetshus i bakgrunden.

Din Karriär

”Många längtar efter att göra något bra tillsammans”

Din karriär

Skjutsgruppen är samåkningsrörelsen som är snäll mot både människor och miljön. Sedan starten har den lett till många möten – vissa har till och med blivit kära eller fått ett nytt jobb under resorna. Grundaren Mattias Jägerskog, som fått ett miljöpris för sitt initiativ, tror att det ligger i människans natur att vilja dela.

02/03/2020 Läs mer

Din Karriär

5 tips för att klara personlighetstestet

Karriär

Plötsligt sitter du där som en testkanin i en bur. Vad innebär ett personlighetstest egentligen? Hur klarar man det? Går det att fuska? Här är svaren på dina nervösa frågor.

04/02/2020 Läs mer

Din Karriär

Så återhämtar du dig på arbetstid

Karriär

Att pausa på arbetstid är inte en självklarhet, och för många kanske det inte heller finns möjlighet till det. Lina Ejlertsson, forskare vid den medicinska fakulteten vid Lunds universitet, menar att återhämtning mitt på dagen är viktigt för att minska stress.

21/01/2020 Läs mer
Bilden föreställer en man som torkar sig i pannan och ser besvärad ut. I framkant av bilden är en mikrofon.

Din Karriär

Så kan du bli av med din talrädsla

Karriär

Blir du skräckslagen bara av tanken på att prata inför en grupp? Talrädsla är vanligt, men det finns bra hjälp att få. Det menar psykologen Andreas Schill som här berättar mer om fenomenet, och om det faktum att VR-teknik hittat in i terapirummet.

19/12/2019 Läs mer
Serena Mon de Viennes sitter i en soffa med korsade ben, med fönster i bakgrunden.

Din Karriär

Så här blir du expert på att förhandla

Karriär

Ibland ska du övertyga sambon om tacos till middag och ibland förhandla dig till en högre lön. Oavsett vilken förhandlingssituation du står inför är det en fördel att känna till några retoriska verktyg. Retorikkonsulten Serena Mon de Vienne delar med sig av effektiva knep att ta till vid nästa förhandling.

19/12/2019 Läs mer

Din Karriär

Känner du dig som en bluff på jobbet?

Karriär

Oroar du dig för att dina kollegor eller klasskamrater ska avslöja dig som en bluff – att de snart ska inse du inte är så kompetent som de tror? Det är du i så fall inte ensam om. Vi pratade med en psykolog om fenomenet och bad henne om tips för att komma tillrätta med känslan.

13/01/2020 Läs mer

Din Karriär

Här är Linkedins sju dödssynder

Att tacka ja till alla kontaktförfrågningar, strunta i sammanfattningen och lämna tomma fält på Linkedin-profilen är bland de största tabbarna.

18/12/2019 Läs mer
Carolin Solskär sitter vid ett bord i en studio med svart bakgrund.

Din Karriär

“IT är en framtidsbransch där allt händer och alla behövs”

Din karriär

Hon har korsat Atlanten nio gånger, varit innovationschef på Isabella Löwengrips startupfabrik Nordin Tech House, haft världens sämsta affärsidé och blivit utnämnd till Årets it-kvinna 2019. – Ibland känns det som att jag har haft flera liv eftersom jag verkligen brunnit för så olika saker.

17/12/2019 Läs mer

Din Karriär

Minnesmästaren – Yanjaa Wintersoul

Din Karriär

”Jag har i alla fall finansierat Nobelpriset i fysik!”

03/12/2019 Läs mer

Din Karriär

”Vi kan se en Greta-effekt”

Din Karriär

När vi ser arbetsplatsen som vår ’second family’ är det förstås viktigt att arbetsgivaren erbjuder trygghet – långt bortom terrorhot, Donald Trump och allt som händer i omvärlden.

03/12/2019 Läs mer

Din Karriär

Här är framtidens frilansliv

Din karriär

Gig-ekonomin fortsätter vinna mark och allt fler blir egenanställda. Robin Teigland, professor i digital affärsinnovation, menar att det bara är början. Det är dags att reboota den industriella revolutionen.

03/12/2019 Läs mer

Din Karriär

Jobbkompassen – så tacklar du hinder i karriären

Din karriär

Vägen till framgång är sällan spikrak och oftast måste vi ta oss förbi både ett och två hinder för att nå dit vi vill. Men hur ska du göra när du väl har kört fast? Vi har samlat de vanligaste karriärproblemen – och tipsen på hur du löser dem.

06/12/2019 Läs mer

Din Karriär

Visselblåsning – viktig nyckel för företag

Din karriär

Personer som läcker information till media i syfte att avslöja brott eller missförhållanden i en organisation kallas ofta för visselblåsare. Men hur vet jag som arbetstagare när det är dags att blåsa? Och hur kan arbetsgivare skapa en kultur som förebygger skandaler? Vi har frågat experten Karin Henriksson, grundare till visselblåsarplattformen WhistleB.

03/12/2019 Läs mer