Årets IT-kvinna

Prisutdelare: CGI

Binette Seck

2021-12-01

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Universum

Binette Seck bygger broar mellan techbranschen och ungdomar i förorten. Hon är uppvuxen i Tensta med föräldrar från Senegal och är en sann förebild för nästa generation. Nu har CGI korat henne till Årets it-kvinna.

Tack vare Binette Seck och hennes partnerskap i den internationella satsningen iCog Anyone Can Code har 26 000 ungdomar i Afrika lärt sig att programmera. 25 procent av dem är i dag entreprenörer inom techbranschen. Hon är även medgrundare till Changers Tech som utbildar webbutvecklare inom frontend, samt Space Academy som gör kunskap tillgänglig för alla. CGI har tilldelat Binette den välförtjänta titeln Årets it-kvinna.

Vad har du fått för respons från ungdomar i ditt nätverk?

– I samband med utnämningen skickade jag länk och foto till mina ungdomar som svarade ”OMG! Vad är det som händer?” De allra flesta sa att om du kan bli Årets it-kvinna, då kan jag bli vad som helst! Att CGI utnämner mig betyder jättemycket för nästkommande generation, framför allt ger det den inspiration som ungdomar behöver just nu.

Ge exempel på vad det kan innebära!

– Att jag har blivit Årets it-kvinna är lika inspirerande för killen från Lidingö som tjejen från Farsta. Det visar att lärare och chefer kan se ut på olika sätt, och det bidrar till att lättare få in mångfald i bolagen och lösa bristen på it-kompetens.

Du pratar om fyra nycklar för nästkommande generation. Berätta mer!

– Ungdomarna behöver förebilder, nätverk, kompetens och att våga tro på att de förtjänar ett bättre liv. De behöver förebilder som de själva känner igen sig i. Då menar jag inte superhjältar
eller avatarer utan exempelvis en svart tjej från förorten som råkar jobba på Space Stockholm med Space Academy

Binette Seck

TITEL: Demokratiserar tillgång till kunskap inom tech.
I URVAL: Konceptledare av Changers Tech. Partner till den internationella satsningen iCog – Anycone Can Code. Medgrundare av Space Academy på Space Stockholm – världens största gaming center med över 400 gamingsetups.
NÄRMASTE DELMÅL: Att se till att 100 000 barn och ungdomar inom tre år får tillgång till kunskap inom tech i världsklass.

Vad krävs för att öka intresset?

– Det är inte alltid ingenjörskapet som leder till techjobbet, utan din nyfikenhet, kreativitet och förmåga att förstå vart branschen är på väg. Det finns så många olika vägar till tech. Vi saknar 70 000 personer i branschen bara i Sverige, och 500 000 i Europa. Och då har man inte räknat med tekniken bakom musiken, gaming eller inom digitalt skapande där Pewdiepie är ett exempel.
– På andra sidan har vi 61 särskilt utsatta områden i Sverige, där runt hälften av grundskoleeleverna saknar gymnasiebehörighet. Vi måste titta på hur vi bygger broar och se till att ta vara på den potential som Sverige har, vilket har mer att göra med kompetens än utbildning – och det är det jag jobbar för. När ungdomar från förorten får förebilder som de känner igen sig i får de också ett nätverk av personer direkt från branschen.

Hur gick det till när ni lärde 26 000 ungdomar i Afrika att programmera?

– Jag tog kontakt med Anyone can code som grundades av Afrikas AI-drottning Betlehem Dessie när hon var 18 år. Hon berättade om sin vision om att sprida kunskapen till flera tusen ungdomar, och om synen att man kan man bli självförsörjande bara man lär sig att programmera. Sedan dess har vi byggt ett ekosystem av universitet runt om i Afrika med över 70 volontärer och cirka 15 anställda.

Förutom titeln Årets it-kvinna får du bland annat samarbeta med, och en alldeles egen mentor i, CGI:s skandinaviska ledningsgrupp kring inkludering och mångfald. Hur ser du på det?

– CGI har över 70 000 anställda i världen och är ett av de fem mest attraktiva techbolagen i Sverige. De har valt att kroka arm med en person som vill jobba för ökad mångfald och inkludering inom tech. Det ger mig en naturlig plattform till samverkan och innebär att vi kan göra ännu mer tillsammans.