Årets hederspris

Kronofogden

Kronofogdens förändringsresa in i framtiden

2022-06-16

Lästid ca 2 min

Cecilia Mogensen i Kronofogdens ljusa lokaler.

Employer Branding Awards 2023

Årets hederspris

Foto: Kronofogden

Snabbt och svårt. Förändringshjulen snurrar fort på Kronofogden. Nya it-system, användarvänliga e-tjänster och förbättrade arbetssätt står på agendan. Samtidigt innebär samhällsuppdraget att göra komplicerade avvägningar varje dag.

Kronofogden har cirka 2 300 medarbetare och finns på 32 orter runt om i Sverige. Myndigheten leds av vikarierande rikskronofogde Cecilia Hegethorn Mogensen.
– Kronofogdens samhällsuppdrag är både spännande och angeläget. Just nu är vi mitt inne i en enorm förändring. Det passar mig som är utvecklingsinriktad och alltid vill göra saker bättre, säger hon.

Cecilia Hegethorn Mogensen

Titel: Vikarierande rikskronofogde.

Utbildning: Domarutbildad jurist, Lunds universitet, examen 1991.

Tittar på: ”Jag är otroligt nyfiken på verkligheten och föredrar nyheter och dokumentärer framför fiktion.”

Cecilia har arbetat på Kronofogden sedan 2016 i sin nuvarande roll. I början av sin karriär satt hon ting varav ett halvår som notarie på myndigheten.

– Jag är intresserad av mötet mellan samhället och medborgarna. Vi balanserar svåra avvägningar varje dag, och för mig som jurist blir det inte mer spännande än så, säger hon och fortsätter:

– Medarbetare och chefer är otroligt hjälpsamma och vänliga. Vi har en samarbetskultur som är helt fantastisk, och en tolerant kultur. Vi har att göra med människor i utsatta situationer, då får man en förståelse för att livet inte alltid är så enkelt.

Brett juridiskt uppdrag

Myndigheten har ett unikt och tydligt uppdrag – de hjälper den som inte fått betalt och ger stöd och råd till den som ska betala.
– Vi jobbar för staten, enskilda människor och företag. För jurister är det ofta antingen eller, de jobbar i det offentliga eller privata spåret men vi arbetar i båda, vilket gör vårt arbete speciellt. Vårt uppdrag handlar mycket om svår juridik
men också om penninghantering. Jag har aldrig varit på en myndighet som haft så breda uppdrag som vi har på Kronofogden. Bredden i arbetet gör att vi har nära kontakt med många aktörer, andra myndigheter och branschorganisationer som Svensk Inkasso, Barnombudsmannen, polisen och tullen, säger Cecilia.

“Vi genomför en enorm förändring just nu”

Stöttar utsatta

Kronofogden arbetar på olika sätt för att bli en bättre myndighet för brottsoffer. Ett exempel är att brottsoffer ska kunna få skadestånd enklare och snabbare.
– Ett av Kronofogdens uppdrag är att vi ska motverka brott och vi jobbar exempelvis för att stötta kvinnor som har utsatts för ekonomiskt våld av sina partners. Många som har skulder har blivit pålurade dem eller gått med på det för att
vara snälla. Nu håller vi på och arbetar med hur vi ska vägleda dem på bästa sätt, säger Cecilia.

Ytterligare ett exempel på Kronofogdens förnyelse är alla digitala tjänster som ska göra det enklare att både betala en skuld och få betalt. Blanketter och brev ersätts av digitala alternativ och det är lättare att få överblick genom att logga in på ”Mina sidor” på hemsidan för att göra ett ärende.

Arbete på distans

Flexibla arbetsformer har införts på Kronofogden och det ger medarbetarna möjlighet, utifrån verksamhetens behov, att jobba på distans.
– Det är väldigt uppskattat. Många väljer att arbeta på distans en stor del av veckan. Så länge det fungerar för verksamheten så finns det inga hinder för flexibla arbetsformer.

Text: Tina Lindström Carlsson

Kronofogden

Ett jobb som räknas – för andra och för dig. På Kronofogden jobbar vi nära människor i utsatta situationer. Vår uppgift är att hjälpa den som inte har fått betalt och vägleda den som ska betala. När du går hem från en dag på jobbet kan du vara säker på att du har gjort något som verkligen räknas. Antal medarbetare: Cirka 2 300 medarbetare och finns på 32 orter i landet.  

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Kronofogden
Kronofogden stretchar flexibiliteten
Läs mer
Kronofogden
Kronofogden satsar stort inför framtiden
Läs mer
Kronofogden
Allt fler vill jobba på Kronofogden
Läs mer
Hans Celander på Trafikverkets kontor.
Trafikverket
Trafikverket arbetar för ett tillgängligt Sverige
Läs mer