Nominerade 2021

Unionen

Meningsfullhet ger Unionens medarbetare kraft att göra skillnad

2020-09-16

Text: Sara Schedin

Foto: Felicia Yllenius

Nominerad 2021

Årets Innovatör

Den individuella utvecklingen står högt i kurs och medarbetarna utvecklas bland annat i självledarskap och förändringskompetens, vilket bidrar till att Unionen kan ligga i framkant och leda utvecklingen av fackförbund.

Unionen erbjuder sina medarbetare ett utvecklande, professionellt och meningsfullt arbete. Med gemensamma krafter leder det till förbättringar för såväl den enskilde medlemmen, som för hela företag och samhället i stort. Här får medarbetarna kraft att göra skillnad. HR-chefen Anna Bergqvist och HR-specialisterna Johanna Smith och Anna Kritz är tre av Unionens drygt 1 000 medarbetare fördelade på 18 regioner i Sverige.
– I nära samarbete med vår enhet för marknad och kommunikation och i linje med det vi står för externt till våra medlemmar har vi definierat vår kultur; vad vi är och står för som arbetsgivare och arbetsplats. Vårt arbetsgivarvarumärke och vår kulturbeskrivning är skapat av våra medarbetare, vi har till och med valt att utforma och inreda vårt kontor enligt vårt employer brand där växtkraft är ett genomgående tema, säger Anna Bergqvist och fortsätter:
– Kombinationen meningsfullhet och ständig utveckling gör oss unika som arbets- plats och attraherar både nya och befintliga medarbetare. Här får du kraft att göra skillnad.

Johanna Smith

Titel: HR-specialist.

Utbildning: Magister i personal- och arbetslivsfrågor, Uppsala universitet, examen 2003.

Lever som de lär

Anna Bergqvist menar att de flesta av Unionens medlemmar har det ganska bra, men att allt kan bli bättre.
– Vi fokuserar inte bara på medlemmarnas problem utan också på deras möjligheter. Unionen vill bidra till att utveckla och fram- tidssäkra Sverige, och för att vara relevanta även i framtiden behöver vi utvecklas även internt, säger hon och fortsätter:
– Våra medarbetare är professionella när de möter medlemmar och arbetsgivare, och det syns att vi är den kompetenta, innovativa organisation som vi vill vara. Ett exempel är under pandemin, då alla anställda kavlar upp ärmarna, ställer om till helt digitala arbetssätt och stöttar upp i den medlemsnära verksamheten.

Anna Bergqvist

Titel: HR-chef.

Utbildning: Magister i företagsekonomi samt kandidat i arbets- och organisationspsykologi, Handelshögskolan i Göteborg, examen 2003.

Utvecklar självledarskap

Den individuella utvecklingen står i centrum och den interna rörligheten är hög, bland annat ordnas återkommande talangprogram för framtida ledare.
– Självledarskapet hos varje medarbetare är viktigt, det ger motiverade medarbetare med rätt attityd och vilja som vågar testa nytt, utvecklas och leverera mot uppsatta mål, säger Anna Bergqvist.

– Med hjälp av vår kultur, kompetensutvecklingsinsatser och möjligheter att prova på andra arbetsområden skapar vi engagemang som leder till utveckling, säger Johanna Smith.

Anna Kritz

Titel: HR-specialist.
Utbildning: Fil. kand. inom Samhällsvetarprogrammet. Uppsala universitet, examen 1992.

Håller kulturen levande

– Kulturbeskrivningen och våra ledord utveckling, professionalism och omtanke är ständigt närvarande i våra processer; de ligger till grund för lönekriterier, de diskuteras i utvecklingssamtalen och finns med i våra utbildningar. Vår kultur är med i varje projekt vi startar och vi jobbar kontinuerligt med att öka engagemang och förståelse för ledorden internt. Så bygger vi tillsammans ett starkt varumärke och blir en attraktiv arbetsplats, säger Anna Kritz.

Unionen

Unionen är Sveriges största fackförbund med 650 000 medlemmar. Unionen arbetar för att förbättra arbetsvillkoren för tjänstemän i privat sektor. Utöver yrkesverksamma välkomnar Unionen även egenföretagare och studenter. Unionen har kontor på 23 orter från Malmö till Luleå.   Läs mer: www.unionen.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Unionen
Unionens varumärkesbyggande är ett teamarbete
Läs mer
Johanna Smith och Anna Kritz sitter i soffa på Unionens kontor.
Unionen
Unionens varumärkesbyggande är ett teamarbete
Läs mer
Johanna och Anna sitter bredvid varandra i en grön soffa. Båda ler och tittar in i kameran.
Unionen
Unionens varumärkesbyggande är ett teamarbete
Läs mer
Unionen
Unionens varumärkesbyggande är ett teamarbete
Läs mer