2020-12-02
Text: Sara Schedin
Foto: Patrik Lundin
Nominerad 2021
Årets hederspris
Genom att involvera hela verksamheten i employer branding-arbetet har Unionen lyckats bygga ett starkt och framgångsrikt varumärke. Här berättar HR-specialisterna Johanna Smith och Anna Kritz om fackförbundets employer branding-resa.
När Johanna Smith och Anna Kritz startade Unionens employer branding-arbete 2014 fanns det ingen enhetlig bild av fackförbundets EVP inom organisationen. Spolar vi fram bandet till nutid ser det helt annorlunda ut.
– Med små medel och få anställda har vi jobbat synkroniserat med strategi, kultur och varumärke för att kunna formulera ett tydligt EVP och sätta Unionens employer brand. Ett arbete som har varit väldigt lyckat eftersom vi har sett till att det har varit förankrat i verksamheten. Vi tror starkt på att kultur och varumärke byggs inifrån och ut, förklarar Anna.
Johanna Smith
Titel: HR-specialist.
Utbildning: Magister i personal- och arbetslivsfrågor, Uppsala universitet, examen 2003.
Vilket råd hade du velat ge till dig själv när du var ny i yrkeslivet? ”Att våga prova – ibland får det bära eller brista.”
Anna Kritz
Titel: HR-specialist.
Utbildning: Fil. kand. inom Samhällsvetarprogrammet. Uppsala universitet, examen 1992.
Vad inspirerar dig i ditt yrke? “Meningsfullhet, utveckling och arbetsglädje.”
För sex år sedan fanns det många olika svar på frågan: “Varför ska du jobba på Unionen?”. För att utkristallisera det svar som är sant för alla anställda och chefer påbörjades ett grundligt arbete som pågick i drygt två år och fortfarande är aktivt.
– Det som vi fick fram var bland annat att de som arbetar på Unionen gör det för att de vill skapa mening för någon annan. Här får du kraft att göra skillnad på svensk arbetsmarknad – och det är något som attraherar nya talanger.
För att se till att den bild Unionen visar utåt stämmer överens med hur medarbetarna uppfattar sin arbetsplats gör man hela tiden olika typer av mätningar som noggrant följs upp.
– På så sätt kan vi se till att vi alltid är sanna i vår kommunikation. Hittills har vi fått fina värden i alla våra undersökningar, och vi har sett att vi får rätt profiler på de talanger som söker sig hit på ett helt annat sätt än när vi började det här arbetet.
En viktig del i Unionens employer branding-strategi har varit att sätta den interna kulturen med ledorden: professionella, utvecklande och omtänksamma. Johanna berättar att när coronakrisen kom kunde de se att ledorden verkligen fungerade.
– För att kunna möta våra medlemmars behov av hjälp och stöd ställde vi om vår verksamhet på bara ett par veckor. Det var helt fantastiskt att se den kraftsamling som skedde internt för att klara den nya behovsbilden. Vi fick omfördela arbetsuppgifter för hela grupper för att allt skulle fungera – samtidigt som alla också började jobba på distans. Framöver kommer Unionen att fortsätta jobba dedikerat med sitt employer brand så att det ständigt är aktuellt och sant. Ett annat viktigt fokus är att förmedla till potentiella kandidater att Unionen är ett fackförbund som vill vara med i framtiden, ständigt ledande och utvecklande.
– Det vi ser när vi följer upp våra egna och externa mätningar bland studenter och young professionals är att vi ligger väldigt rätt i tiden bara genom vår grundläggande verksamhet, som handlar om att arbeta för att våra medlemmar ska få ett bättre arbetsliv. Unga i dag vill jobba med något som är meningsfullt och hållbart – och det gör vi här.
Unionen