Civilingenjör Professionals

Essity

Essity får ingenjörsdrömmarna att lyfta

2019-12-13

Text: Jacqueline Fahlander

Foto: Julia Sjöberg

Linnea Jörgner står intill en maskin i en hall på Essity.

Civilingenjör Professionals

Snabbrörliga konsumentvaror

Branschbäst loggaBranschbäst

På Essity ser cheferna medarbetarnas potential och hittar utvecklingsmöjligheter när det är dags för nästa steg. Linnea Jörgner hade jobbat på företagets produktionsanläggning i Lilla Edet i två år när hon fick erbjudande om att bli chef för två av produktionslinjerna.

På det ledande globala hygien- och hälsobolaget Essitys produktionsanläggning i Lilla Edet utanför Göteborg tillverkas mjukpapper under varumärken som Tork och Edet. Varje dag anländer flera ton balar med tidningspapper, som efter att ha renats blir till pappersmassa och därefter hushålls- och toalettpappersrullar. Linnea Jörgner har rollen som RST Operations Leader med ansvar för två av produktionslinjerna.

– Jag ansvarar dels för 25 operatörer som arbetar skift, dels för ett RST-team bestående av automationstekniker, mekaniker samt process- och underhållsingenjörer. Teamets uppgift är bland annat att underhålla och förbättra maskinerna och utbilda operatörerna, med målet att ha så få stopp och spill som möjligt.

Linnea Jörgner

Titel: RST Operations Leader

Utbildning: Civilingenjör med en masterexamen i kemiteknik, Chalmers tekniska högskola, examen 2016.

Vad får dig att trivas: ”Mina kollegor och kulturen, som är stöttande och familjär. Många har jobbat här länge och provat en mängd olika roller under sin karriär. Essity är verkligen ett ställe som du kan växa långsiktigt på.”

Ser potentialen

Linnea är en av de yngsta på anläggningen, som har cirka 400 medarbetare. Efter två år som processingenjör blev hon erbjuden att ta över sin chefs roll.

– Jag fick möjlighet att vara tillförordnad chef och prova på rollen under tre månader. Utöver stöttning av min chef fick jag också mycket stöd av min personal, vilket gjorde att jag tackade ja till rollen. Att jag som relativt nyutexaminerad har fått den här chansen säger mycket om Essity. Cheferna är duktiga på att se medarbetarnas potential och hitta utvecklingsmöjligheter till alla. Just nu går jag en ledarutbildning för att bli ännu skickligare i min roll.

Internet of things

Redan som student visste Linnea att hon ville jobba inom industrin. Hon lockades inte bara av att Essity är ett globalt bolag med försäljning och produktionsanläggningar över hela världen utan också av att företagets produkter gör skillnad.

– Våra hygien- och hälsoprodukter som Libresse bindor, Libero barnblöjor och TENA inkontinensskydd höjer livskvaliteten för såväl unga som gamla.

På Essity finns många karriärmöjligheter för ingenjörer, inte minst i Mölndal utanför Göteborg där ett flertal av företagets globala funktioner finns.

– Du kan bland annat jobba i labbet eller med produktutveckling inom Research & Development. Vill du driva stora projekt som att till exempel vara med och starta upp nya produktionslinjer så finns spännande möjligheter inom vår Technology-avdelning. Vi har även en stor IT-avdelning. Essity är mitt uppe i en digital transformation, där allt från våra maskiner till våra produkter blir mer högteknologiska. Vi har till exempel utvecklat pappershållare och inkontinensskydd med sensorer som signalerar när det är dags att fylla på eller byta.

Sluter kretsloppet

Innovation och hållbarhet går som en röd tråd genom Essitys verksamhet. Tork PaperCircle, världens första återvinningstjänst för pappershanddukar, är ett exempel på hur företaget arbetar för att skapa ett mer cirkulärt samhälle.

– Vi samlar in använda pappershanddukar hos våra kunder och sedan återvinns de och blir till nytt papper här hos oss. Det minskar inte bara avfallet utan också koldioxidutsläppen med upp till 40 procent.

Essity

Essity är ett ledande globalt hygien- och hälsobolag. Vi ökar människors välbefinnande genom våra produkter och tjänster. Försäljning sker i cirka 150 länder under de globalt ledande varumärkena TENA och Tork samt andra starka varumärken såsom JOBST, Leukoplast, Libero, Libresse, Lotus, Nosotras, Saba, Tempo, Vinda och Zewa. Essity har omkring 46 000 medarbetare. Nettoomsättningen 2019 var cirka 129 miljarder kronor (12,2 miljarder euro). Huvudkontoret ligger i Stockholm och Essity är noterat på Nasdaq Stockholm. Essity bryter barriärer för ökat välbefinnande och bidrar till ett hälsosamt, hållbart och cirkulärt samhälle.    

Läs mer: www.essity.com och www.lifeatessity.com

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Kristofer Moberg, Essity
Essity
”Säljteamet på Essity delar en stark passion för att förbättra hygienstandarden”
Läs mer
Linnea Jörgner står intill en maskin i en hall på Essity.
Essity
Essity får ingenjörsdrömmarna att lyfta
Läs mer
Sofie Jonsson står framför en vagg av gröna växter.
Skanska
På Skanska är man bättre tillsammans
Läs mer
Hanna Ekberg sitter i en soffa med en dator i knät, och ett fönster i bakgrunden.
Trafikverket
Samarbete är nyckeln till framgång för Trafikverket
Läs mer