Civilingenjör Professionals

Trafikverket

Samarbete är nyckeln till framgång för Trafikverket

2019-12-13

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

Hanna Ekberg sitter i en soffa med en dator i knät, och ett fönster i bakgrunden.

På Trafikverket får civilingenjören och riskspecialisten Hanna Ekberg vara med i projekt från planeringsstadiet till färdigt resultat. Tillsammans med sina medarbetare är hon med och bygger ett tillgängligt Sverige.

Hanna Ekberg fick upp ögonen för Trafikverket under tiden som konsult på ett bolag som hade myndigheten som största beställare.

– Det verkade vara en rolig plats att jobba på och det stämde verkligen. Vi har en bra stämning. Folk är väldigt duktiga på sina respektive områden vilket är inspirerande och bidrar till att vi blir ett starkt lag tillsammans, säger hon.

Hanna Ekberg

Titel: Riskspecialist

Utbildning: Civilingenjör i riskhantering, Lunds universitet, examen 2009.

Favoritsträcka: Jag tycker om att åka tåg och se skiftningarna i landskapet under årets gång. Det är härligt att titta ut på färgsprakande träd under hösten och snön på vintern.

Gör Sverige närmare

Hanna började på Trafikverket 2016 och är just nu risksamordnare på ett stort projekt i Göteborg.

– Jag ansvarar för att det ska finnas ett arbetssätt för riskhantering ute i projektet, ser till att det implementeras och presenterar den övergripande riskbilden uppåt i Trafikverket. Jag sitter som spindeln i nätet vilket är väldigt inspirerande. Min roll handlar mycket om att hjälpa projektledarna att identifiera osäkerheter inom sina projekt så att de kan arbeta proaktivt mot sina projektmål, säger Hanna och fortsätter:

– Vi bygger järnväg och hela syftet är att få Göteborgsregionen och Sverige att bli närmare. Det vi gör på Trafikverket påverkar i stort sett alla människor på flera sätt.

150 olika yrkesroller

Trafikverkets uppdrag är att ansvara för den långsiktiga infrastrukturplaneringen i Sverige. Myndigheten har 6 800 medarbetare runt om i landet. Att de har 150 yrkesroller öppnar upp för många möjligheter att prova på olika roller och göra karriär inom en och samma arbetsgivare.

– Trafikverket har många olika delar som låter intressant att jobba med. Det är en stor arbetsgivare vilket skapar trygghet. Att det finns många olika roller och tjänster att prova på är spännande. Och eftersom vi finns i hela Sverige är det inga problem för den som vill flytta någon annanstans, säger Hanna och fortsätter:

– Tidigare när jag var konsult blev jag ofta splittrad mellan flera olika projekt med korta tidsramar, och det slipper jag nu. Det är en stor skillnad. Det blir mer långsiktigt här och man får tid att göra det bra. Här får jag vara med och se projekt hela vägen från början till färdigt resultat, och det är verkligen inspirerande.

Samhällsnyttan i fokus

Trafikverket ökar ständigt i popularitet bland studenter och young professionals.

– Vår vision är att alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt. Känslan att vi gör en insats för samhället är stark och det tror jag lockar många. Alla vet ju att det behövs väl fungerande järnvägar och vägar i Sverige. Det är roligt att det på ett tydligt sätt går att visa vad vi gör, och det är förstås extra kul att visa upp de delar av infrastrukturen som man själv har hjälpt till att bygga, säger Hanna och fortsätter:

– Jag gillar att jobba statligt – det känns bra. Det ger ett stort mervärde för mig att arbeta direkt i samhällsutvecklingen.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Patricia Ahonen, Trafikverket, Trollhättan
Trafikverket
”Chefer och kollegor är omhändertagande och pushar mig framåt”
Läs mer
Jenny Andersson Trafikverket HK
Trafikverket
”Här kan jag rikta min karriär mot det som intresserar mig”
Läs mer
Trafikverket
”Det dyker hela tiden upp något nytt som inspirerar”
Läs mer
Trafikverket
”Jag omringas av kompetenta och erfarna människor”
Läs mer