Traineeguiden Teknik

ONE Nordic

”Energibranschen är i en spännande tillväxtfas”

2021-12-02

Lästid ca 2 min

Foto: Felicia Yllenius

Som trainee på ONE Nordic utvecklas man i en tekniskt spännande miljö och i kundprojekt i en framtidsbransch där man arbetar för ett hållbart framtida energisamhälle.

Jon Olerud går traineeprogrammet för projektledare på ONE Nordic. Redan från start fick han gå in i en tung roll som PMO Manager (Project Management Office), huvudprojektledarens högra hand, i ett av Sveriges största utrullningsprojekt av nya smarta elmätare. De smarta elmätarna, som just nu installeras i alla hushåll och företag i Sverige, ger nya förutsättningar för elanvändare att på ett enkelt sätt bli mer klimatsmarta.

– En fungerande, hållbar och modern energiinfrastruktur, -produktion och effektiv -användning är grunden för klimatomställningen. Det är spännande att vara på ett företag som befinner sig mitt på den förändringsresan. One Nordic bygger och utvecklar Sveriges energiinfrastruktur – och energibranschens massiva investeringsprogram för energiomställningen innebär att vi vinner många nya uppdrag, växer och nyanställer för fullt, säger Jon.

Jon Olerud

Titel: Trainee/PMO Manager

Utbildning: Civilingenjör inom industriell ekonomi. Linköpings universitet, examen 2020.

Råd till studenter som ska söka traineeplats: ”Fundera på vad du själv tycker är viktigt. För mig är det viktigt att få utbildning och utvecklas kontinuerligt i min framtida roll.”

Nämn tre fördelar med att vara trainee på ONE Nordic!

– Alla traineer skolas in till att bli professionella projektledare för att driva underhålls-, entreprenad- och tekniska projekt inom energisektorn. Då ONE Nordic är en av de ledande på marknaden driver vi de mest spännande energiinfrastrukturprojekten för de största aktörerna i branschen; Ellevio, E.ON, Vattenfall, Fortum, Trafikverket med flera, säger Jon och fortsätter:

– Halva programtiden läggs på utbildningar inom bland annat ledarskap och affärsmannaskap, och halva tiden som projektledare i verkliga kunduppdrag. Vi gör studiebesök i olika delar av verksamheten och lär på så sätt känna företaget. Dessutom är det kul att ha traineekollegor med liknande bakgrund att ta lärdom av och bolla tankar med.

Hur ser vägledningen ut?

– Vår traineechef har veckovisa avstämningar med oss traineer och handleder oss om vi kör fast. Ett par dagar i månaden samlas vi traineer för utbildning och kunskapsutbyte. Alla traineer har också en chef i sina respektive projekt som de har daglig kontakt med.

”Jag får kontinuerlig utbildning.”

Beskriv din roll i projektet!

– Min roll som PMO i elmätarbytesprojektet är att strukturera och administrera huvudprojektledarnas kommunikation mot kund och leverantörer så att de kan fokusera på sina arbetsuppgifter. Man kan säga att jag agerar trafikpolis och underlättar samarbetet.

Hur stöttas du i ditt arbete?

– ONE Nordic är en arbetsplats där man får ta mycket affärsmässigt ansvar, men det är samtidigt en kamratlig arbetsmiljö där man kan ta hjälp av sina kollegor. Jag har också en tajt dialog med min chef som ger mig vägledning.

Hur ser du på din framtida roll?

– Jag ser fram emot att fortsätta utvecklas och få mer ansvar och mandat i projektledarrollen.

Text: Tina Lindström Carlsson

ONE Nordic

ONE Nordic är en av Nordens ledande leverantörer av tekniska konsulttjänster, entreprenader och service inom energisektorn. Med vår rikstäckande organisation och lokala kännedom tar vi ansvar för och levererar högklassiga tjänster och lösningar till energiproducenter, -distributörer och -användare. Läs mer: www.one-nordic.se/jobba-hos-oss

Dela det här inlägget

ONE Nordic Placeringar

Traineeguiden Teknik

Artiklar du kanske gillar:

Malmö 230127
Jonatan Andersson på One Nordic.
Foto: André de Loisted
ONE Nordic
”Jag kom snabbt in i gemenskapen som präglar företaget”
Läs mer
ONE Nordic
”Vi känner att vi är handplockade talanger som företaget vill bevara”
Läs mer
Malmö 190806
Dekan Aco Aziz på One Nordic.
Foto: André de Loisted
ONE Nordic
”ONE Nordic är väldigt lyhörda för mina önskemål och intressen”
Läs mer
JM
“Vi är med under hela processen – från markförvärv till förvaltning”
Läs mer