2019-12-19

Traineeguiden Teknik

TetraPak

Från trainee till utvecklare av framtidens material

Text: Tina Lindström Carlsson

Utveckling i Italien, produktion i Turkiet och laborationer och olika yrkesroller i Lund. Emil Nordander byggde upp ett gediget nätverk under det tvååriga traineeprogrammet på Tetra Pak.

Emil Nordander, utvecklingsingenjör på Tetra Pak i Lund, började som trainee hösten 2017. Han lockades av det internationella traineeprogrammet och att företaget leder och driver innovation.

 – Jag ville till ett företag där jag får utvecklas och lära av mina kollegor och det får jag här, säger han.

Emil Nordander

Utbildning: Civilingenjör i nanoteknik, Lunds tekniska högskola, examen 2017.

Det roligaste jag har gjort under min traineetid: ”Italien var fantastiskt med god mat, gott klimat och goa människor. En fredag åkte vi traineer direkt upp i Alperna och körde skidor till söndag kväll – då ville jag aldrig komma hem!” 

Vad jobbar du med?

– För TetraPak och resten av världen är det ett stort fokus på att hitta mer hållbara lösningar och tillämpningar – och nu utvecklar jag framtidens material, vilket är jättespännande. Hela traineeprogrammet var riktat mot den rollen och det gjorde att jag kunde plocka upp lärdomar och kunskaper som är användbara i min roll. Jag förstod även tidigt att om man kommer med en ny lösning så kan man ganska snabbt implementera den globalt.

Hur upplevde du traineetiden?

– Mellan varven utomlands gjorde jag laborationer på kontoret i Lund. Jag fick testa olika yrkesroller samtidigt som jag byggde både nätverk och förståelse för olika funktioner och kompetenser. Min chef var hela tiden engagerad i att planera och strukturera programmet så att jag fick värdefulla upplevelser under traineetiden.

"Att ha nätverk i de tre länderna är guld värt."

Har du varit utomlands under traineetiden?

– Ja, jag har varit totalt tio månader i Italien, Turkiet och USA, och det har jag stor nytta av i dag. I Turkiet jobbade jag i fabrik och det gör att jag förstår deras verklighet när vi utvecklar saker som de ska använda. I Italien, på vårt näst största kontor inom utveckling, handlade det om att förstå verksamheten och hur vi samverkar tillsammans. Vi var ett stort gäng med traineer i Italien som träffades dagligen. Det är inte omöjligt att jag återvänder till Italien i framtiden. Att ha nätverk i de tre länderna är guld värt. Jag har varit på plats där i flera månader, ätit lunch och umgåtts så att lyfta telefonen och ringa upp dem och bolla lösningar och idéer är bara kul.

Vad gjorde starkast intryck på dig?

– Jag följde vår specialist i olika projekt under tolv veckor i USA. Att bygga kundförståelse och se hur våra maskiner och förpackningar ser ut i verkligheten var en lärorik upplevelse. Jag var med i alla samtal med kunden och att gå bredvid honom och se hur han hanterade situationen och vägen framåt var väldigt spännande.

TetraPak

Tetra Pak är världens ledande leverantör av process- och förpackningslösningar för livsmedelsindustrin. Tillsammans arbetar våra 24 000 medarbetare i nära samarbete med kunder och leverantörer för att kunna erbjuda säkra och innovativa produkter med så låg miljöbelastning som möjligt. Läs mer: www.tetrapak.com

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar

SEB
“Jag valde att testa på okända områden som trainee”
Läs mer
Malmö 190806
Dekan Aco Aziz på One Nordic.
Foto: André de Loisted
ONE Nordic
”ONE Nordic är väldigt lyhörda för mina önskemål och intressen”
Läs mer
Caroline Wijnbladh sitter i en soffa framför ett fönster.
Vattenfall
”Från trainee till avdelningschef”
Läs mer
Jenny Karlsson står utomhus med en byggarbetsplats i bakgrunden.
Trafikverket
Från trainee till projektledare för miljardprojekt
Läs mer