Traineeguiden Teknik

Vattenfall

”Från trainee till avdelningschef”

2019-12-20

Text: Elsa Sjögren

Foto: Kristofer Hedlund

Caroline Wijnbladh sitter i en soffa framför ett fönster.

Traineeprogrammet fick Caroline Wijnbladh att söka sig till Vattenfall. Företagets strategi, värderingar och kollegorna fick henne att stanna.

Möjligheten att vara trainee på ett stort, svenskt företag med internationell prägel gjorde att Caroline Wijnbladh sökte sig till Vattenfalls internationella traineeprogram. 11 år senare är hon kvar på företaget som avdelningschef för Commodities Corporate.
– Det som lockade mig var traineeprogrammet trots att jag knappt visste vad Vattenfall var när jag sökte. Men det som har fått mig att vara kvar är företagskulturen, den helhjärtade satsningen på att våra barn ska kunna leva ett fossilfritt liv och mina proffsiga, prestigelösa och roliga kollegor, säger hon.

Låter traineeprogrammet intressant? Skicka in din ansökan här senast den 16e februari!

Caroline Wijnbladh

Titel: Head of Commodities Corporate
Utbildning: Civilingenjör i teknisk matematik, LTH, examen 2008
Kuriosafråga:Vad gillar du att göra på fritiden? ”Umgås med familj och vänner.”

En förståelse för hela organisationen

– Det är en fantastisk start på karriären, särskilt om man som jag kommer från en väldigt teoretisk utbildning och saknar förståelse för hela arbetslivet. Traineeprogrammet handlar mycket om att få en insikt i organisationen och alla dess delar. Det var min största behållning. Dessutom umgås man tajt med de andra i traineeprogrammet under ett år och får vänner för livet.
Caroline beskriver rekryteringsprocessen för det internationella traineeprogrammet som ”ganska omfattande”. Intervjuer med rekryterare och chefer på Vattenfall kombinerades med en heldag med tester och övningar. Under det ettåriga traineeprogrammet var hon ansluten till en hemorganisation och var i två omgångar utstationerad på andra enheter – för Caroline blev det Hamburg och Berlin.

Handledningen beskriver Caroline som strukturerad och genomtänkt. Två personer ansvarade för helheten medan traineerna handleddes av sina chefer på respektive avdelning. Dessutom fick de träffa gamla traineer som var med i ett alumniprogram.
– Det fungerade superbra. Det är ett väldigt seriöst traineeprogram med en tydlig organisationsstruktur runt omkring. Det är genomtänkt från början till slut.

”Du får vänner för livet.”

Tar på sig Vattenfallhatten

Under de tio år som har gått sedan Caroline avslutade traineeprogrammet på Vattenfall har hon rört sig mellan olika områden, men inom samma organisation. Erfarenheterna från traineetiden ser hon som värdefulla även i sitt arbete idag.
– Hade jag börjat på en vanlig tjänst utanför traineeprogrammet skulle jag nog inte fått helhetsperspektivet för hur allting hänger ihop, särskilt inte i ett stort företag med hela värdekedjan som Vattenfall. Men det får man under traineetiden, och det finns ett värde i att kunna sätta på sig Vattenfallhatten när man tar beslut.

Låter traineeprogrammet intressant? Skicka in din ansökan här senast den 16e februari!

Vattenfall

Vattenfall är ett europeiskt energiföretag med cirka 20 000 anställda. I mer än 100 år har vi elektrifierat industrier, levererat energi till människors hem och moderniserat vårt sätt att leva genom innovation och samarbete. Vi vill nu göra det möjligt att leva fossilfritt inom en generation.

Läs mer: https://careers.vattenfall.com/se/

Dela det här inlägget

Vattenfall Placeringar

Traineeguiden Teknik

Artiklar du kanske gillar:

Postnord
”Om jag vill bli bra på logistik är det på PostNord jag ska vara”
Läs mer
SEB
“Det är roligt att SEB satsar så mycket på AI och maskininlärning”
Läs mer
Malmö 190806
Dekan Aco Aziz på One Nordic.
Foto: André de Loisted
ONE Nordic
”ONE Nordic är väldigt lyhörda för mina önskemål och intressen”
Läs mer
Tetra Pak
Från trainee till utvecklare av framtidens material
Läs mer