Traineeguiden Teknik

ONE Nordic

”Vi känner att vi är handplockade talanger som företaget vill bevara”

2020-10-30

Text: Fridah Jönsson

Foto: Kristofer Hedlund

Sara Vaghult började som trainee på ONE Nordic. Nu får hon vara med och byta en miljon elmätare och åka ner i tunnlarna i Förbifart Stockholm-bygget.

Sara Vaghults teknikintresse ledde henne till en traineeplats på ONE Nordic, som erbjuder tekniska konsulttjänster, entreprenader och underhåll inom energi- och industrisektorn. På en arbetsmarknadsdag på Linköpings universitet frågade Sara ut en före detta trainee, och svaren fick henne att vilja prova på hur det är att komma in som akademiker på ett så praktiskt inriktat företag.

Efter ett år som trainee är hon nu projektledare och arbetar just nu med planering och hantering av ett av ONE Nordics största projekt: Att byta energibolaget Ellevios en miljon elmätare i Sverige.

Sara Vaghult

Titel: Projektledare

Utbildning: Civilingenjör i energimiljömanagement, Linköpings universitet, 2019.

Drömföretag att vara konsult hos: Ett infrastukturbolag i ett utvecklingsland.

På vilket sätt har du känt dig sedd på ONE Nordic?

– Alla traineer här får till exempel väldigt påkostade utbildningar och många möjligheter att snabbt vidareutvecklas, och vi får en handledare i verksamheten och en mentor i koncernledningen för att ge oss insyn i alla delar av företag. Hela vägen upp i koncernen känner man verkligen att vi är handplockade talanger som man vill bevara i företaget, det känns som att de verkligen har satsat på att jag ska in här. Det finns ju vissa traineeprogram där man är 30-40 stycken, men under mitt år var vi bara ett halvdussin traineer vilket gör att man inte känner sig som en skolklass som slussas runt, utan snarare som en liten klick som rör sig i koncernen och får prova på många olika saker.

”Man blir inte bara en i den stora massan”

Vad är det roligaste du fått göra sedan du började?

– Vi traineer har varit på flera roliga utbildningar tillsammans nere i Malmö. Där vi bodde på hotell tillsammans och hängde i tre-fyra dygn, vilket var jättekul. Och så har vi fått göra olika fältbesök, bl.a. i projektet med Förbifart Stockholm. ONE Nordic har hand om en del av säkerhets- och passagesystemet i tunnlarna, så vi fick ha med oss en guide och åka runt och titta därnere. Det var häftigt.

Hur jobbar ONE Nordic med jämställdhet i en mansdominerad branschen?

– De satsar mycket på att ta in både kvinnor och män som ingenjörstraineer och det finns en tydlig målbild i koncernledningen om att verkligen ta in talanger med olika bakgrund. Sedan är det ju svårt ute på fältkontoren där vi arbetar med anläggningsprojekt där vi har medarbetare som arbetar ute i fält med el- och energiteknik. Tillgången på kvinnliga talanger på yrkesprogrammen inom el- och energi är tyvärr fortfarande väldigt skevt fördelad, så där ser hela branschen en utmaning att locka fler kvinnor. Men jag känner redan att jag är en del av en modernisering och vi märker att intresset ökar bland kvinnliga ingenjörer att jobba på ett samhällsviktigt bolag som arbetar med hållbar energiinfrastruktur och att bygga och utveckla det nya energisamhället. Energibranschen är en oerhört spännande framtidsbransch där miljardinvesteringar görs i hållbara projekt.

ONE Nordic

ONE Nordic är en av Nordens ledande leverantörer av tekniska konsulttjänster, entreprenader och service inom energisektorn. Med vår rikstäckande organisation och lokala kännedom tar vi ansvar för och levererar högklassiga tjänster och lösningar till energiproducenter, -distributörer och -användare. Läs mer: www.one-nordic.se/jobba-hos-oss

Dela det här inlägget

ONE Nordic Placeringar

Traineeguiden Teknik

Artiklar du kanske gillar:

Malmö 230127
Jonatan Andersson på One Nordic.
Foto: André de Loisted
ONE Nordic
”Jag kom snabbt in i gemenskapen som präglar företaget”
Läs mer
ONE Nordic
”Energibranschen är i en spännande tillväxtfas”
Läs mer
Malmö 190806
Dekan Aco Aziz på One Nordic.
Foto: André de Loisted
ONE Nordic
”ONE Nordic är väldigt lyhörda för mina önskemål och intressen”
Läs mer
Lund 201008
Kristina Andric på Tetra Pak.
Foto: André de Loisted
Tetra Pak
”Vi har blivit som en familj för varandra”
Läs mer