Trafikverket Placeringar
Karriär
- 2 Trafikverket
Traineeguiden
- 6 Trafikverket
2020-09-22
Text: Tina Lindström Carlsson
Foto: Patrik Lundin
Elin Östberg uppmuntrades att bli chef och byta inriktning till IT. Nu har hon tio medarbetare och sex konsulter i sitt team.
Elin Östberg började jobba med rekrytering och därefter som HR-partner som stöd åt chefer och ledningsgrupper. Uppmuntrad av sin chef gick hon vidare mot chefsspåret. Hon gick utbildningen Morgondagens ledare som Trafikverket arrangerar årligen. Sedan två år tillbaka är hon enhetschef för Verksamhetsstyrning på avdelningen Anläggningsinformation som stöttar och samordnar arbetet på hela avdelningen. IT-arkitekter, verksamhetsutvecklare och produktionssättningsledare finns bland de tio medarbetare och sex konsulter hon har i sitt team.
– Jag har både bytt yrkesbana till chef och arbetsområde från HR till IT. Det hade jag nog inte vågat utan uppmuntran från mina chefer, säger Elin.
Elin Östberg
Titel: Enhetschef.
Utbildning: Fil. kand. personal- och arbetslivsfrågor, Örebro universitet, examen 2006.
Smultronställe: ”Jag älskar att göra utflykter till skogen, det är prestationsfritt och avkopplande.”
– Som medarbetare och ledare är jag väldigt engagerad. För mig är det viktigt att ha förtroende och en nära dialog. Den största utmaningen med att vara ledare idag är att hinna med allt man vill, det är ju trots allt inte tanken som räknas utan det som blir av. Allt rullar på fort och man behöver boka tid för det spontana. Därför möter jag varje medarbetare i ett personligt möte varannan vecka där de får styra samtalet. Coronapandemin skapar utmaningar, vi kör fika via Skype två gånger i veckan där alla medarbetare och konsulter som vill dyker upp och pratar om högt och lågt.
– Den består av tre delar som är beroende av varandra: bygga förtroende, leverera resultat och driva utveckling. Att bygga förtroende är grunden i ledarskapet. De andra två delarna är väldigt svåra att uppnå utan att först ha medarbetarnas förtroende.
”Man uppmuntras att testa olika områden.”
– Det handlar mycket om att ge utrymme för kreativitet. Att ge ansvar, uppmuntra och skapa olika forum för att man ska kunna ha diskussioner som skapar kreativitet. Utveckling och kreativitet ligger ganska nära varandra. Vi jobbar med mentorskap, utbildning och att ge medarbetarna gradvis mer ansvar. Det finns så otroligt många saker att göra på Trafikverket och man uppmuntras att testa olika områden. Det roligaste är att se människor växa och axla nya roller.
– Vi tar exempelvis in studentmedarbetare vilket innebär att de arbetar delar av sin tid hos oss vid sidan av studierna. Det är jättebra för båda parter. Studenterna får inblick i den profession de läser till och vi kan ta del av deras studier och kunskaper inom området. Det ger nya infallsvinklar och skapar en kreativitet på arbetsplatsen.
Trafikverket