Student of the Year 2024

Microsoft

Microsoft Årets Tech-tjej 2024 Marina Peltonen

2024-05-29

Vad betyder det här priset för dig?

Att bli erkänd som Årets Tech-tjej av Microsoft är en stor ära och en bekräftelse på att mitt engagemang för att främja mångfald och inkludering inom STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) gjort skillnad. Jag brinner för att visa mångsidigheten inom tech och jag sökte Årets tech-tjej för att betona vikten av interdisciplinär forskning inom teknikbranschen. Teknik finns överallt och även om ens intresse inte specifikt är att utveckla programvara så kan man hitta andra aspekter inom teknik som är minst lika viktiga. Priset är således också en påminnelse om att det finns ett stort behov av att lyfta fram olika perspektiv och bakgrunder inom techbranschen, och jag känner mig ödmjuk inför möjligheten att få fortsätta driva den här frågan framåt. Jag ser detta inte enbart som en utmärkelse, men också ett uppdrag att jag nu tillsammans med Microsoft får möjlighet att driva initiativ som kan göra skillnad.

Varför tror du att du vann – berätta mer om vägen hit!

Jag tror att juryn uppfattade mitt djupa engagemang och passion för teknik och vetenskap, samt mitt dedikerade arbete för att främja vetenskap och teknik bland unga i Sverige. Jag kommer från en icke-akademisk bakgrund och är uppvuxen i en liten kommun där möjligheterna för att ägna sig åt vetenskap och teknik på fritiden är begränsade. Trots detta har jag alltid haft ett starkt intresse för vetenskap och forskning redan från ung ålder, vilket har lett mig till att studera både civilingenjör i teknisk nanovetenskap och en master i biomedicin vid Lunds universitet parallellt. Jag har även varit delaktig i en mängd olika forskningsprojekt och fått möjligheten att publicera min forskning tidigt under min utbildning.

Jag har även arbetat aktivt för att bryta den stereotypa bilden över vilka som jobbar inom tech. Jag har rött hår, piercingar och tatueringar och många blir förvånade när de hör vad jag studerar och är intresserad av. Jag tror juryn tyckte det var positivt att våga sticka ut och visa på att ens utseende inte säger något om ens kunskap eller kompetens. Jag saknade själv förebilder inom naturvetenskap och teknik när jag växte upp och jag vill visa att det går att jobba med tech trots olika bakgrunder, både privat och professionellt. Jag vill vara en förebild för dem, som precis som jag, kommer från en liten ort och har föräldrar utan universitetsbakgrund, men också de som valt en mer annorlunda bana inom tech.

En stor del av min tid har jag dedikerat till ideellt engagemang, särskilt i organisationen Unga Forskare med syfte att främja ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik, samt deras roll i samhället. Jag har varit aktiv i Unga forskare sedan 2017 där jag sedan 2020 sitter som ledamot i den nationella förbundsstyrelsen med fokus på extern kommunikation och att skriva debattartiklar. Därmed tror jag de såg en glöd och en framåtanda att vilja göra skillnad för unga baserat på mina tidigare och nuvarande ideella engagemang i civilsamhället.

Vad är nästa steg?

Nästa steg för mig är att fortsätta arbeta för att främja mångfald och inkludering inom tech-branschen, både genom mitt ideella arbete och genom att vara ambassadör för Microsoft. Jag vill fortsätta vara en förebild och inspirationskälla för unga personer, särskilt tjejer, som är intresserade av naturvetenskap och teknik. Jag ser fram emot att använda min nyvunna plattform som Årets Tech-tjej för att lyfta fram viktiga frågor och driva förändring i branschen. Samtidigt planerar jag att fortsätta mina studier och utforska nya möjligheter inom både teknik och biomedicin för att bidra till innovation och samhällsutveckling.

Microsoft

Microsoft är ett av världens ledande techföretag inom molnstjänster, programvara och datorer. Vårt mål är att hjälpa våra kunder nå sin fulla potential och skapa nya möjligheter med hjälp av digitala verktyg. Bland våra produkter och tjänster finns bland annat Microsoft Office, Microsoft Windows, Microsoft Cloud, Xbox, LinkedIn, Minecraft, Teams, Skype och sökmotorn Bing. Microsoft grundades år 1975 och den svenska verksamheten startades år 1985. Microsoft Sverige har idag cirka 600 medarbetare och kontor i Stockholm, Göteborg och Linköping.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Microsoft
Årets Tech-tjej: Saga Neera Olausson
Läs mer
Microsoft
Årets tech-tjej 2023 – Ansökan är stängd
Läs mer
Microsoft
Årets Tech-tjej 2022 – Olivia Harlin
Läs mer
Omegapoint
Cybersecurity Talent of the Year 2024 – My Lindenius
Läs mer