Dags att se över dina referenser?

24/11/2020 9:44am

Många har blivit permitterade eller arbetslösa nu i krisen, eller så är det i riskzonen för att bli av med jobbet. Då kan det vara bra att titta över sina referenser för någonstans i processen till ett nytt jobb brukar det bli aktuellt. Var proaktiv och förberedd även om du inte behöver en referens just idag.

Först och främst vill jag påminna om att det är bra att fråga först innan du uppger någon som referens på ett jobb. De flesta vill ställa upp, men inte precis alla och det får man respektera. Om det av en eller annan anledning inte passar med chefen på senaste jobbet, så går det även bra att uppge en medarbetare eller till exempel en kund som referens. Lista gärna flera referenser som du kan fråga när och om det behövs.

Det är även bra att de den som är referens en notis om det är läge där du tror att någon kommer att ringa upp snart, så att denna är beredd. Då passar det också bra at du mer konkret berättar vad det är för jobb som du har sökt.

Påminn om vad du presterat

Kanske behöver du påminna chefen eller den som är referens om vad du åstadkom på jobbet också, speciellt om det är några år sedan, som du jobbade där och eller om det var en lite större arbetsplats. Man får vara ödmjuk inför att alla chefer eller medarbetare inte kan komma precis ihåg allt och alla. Men förhoppningsvis tillräckligt av allt bra du presterade, så att detta kan nämnas till rekryteraren, på det jobbet du vill ha nu. Speciellt efter att du så konkret och hjälpsamt fräschare upp referensens minne.

Alternativt om det är något specifikt som du önskar att referensen lyfter fram, för att du vet att just detta är något som den presumtiva arbetsgivaren fokuserar mycket på.

Referenser till LinkedIn

Jobbsökandet har även ökat på LinkedIn. Fråga gärna dina referenser om de även vill skriva en så kallad rekommendation på LinkedIn och du får skicka dem den länken. Även detta är värdefullt för dig när du bygger upp en fylligare profil där, som blir bättre sökbar och kan matchas mot jobbannonser samt göra bättre intryck på rekryterare eller andra i ditt nätverk som kikar in på din profil.

Tacka dina referenser

Kom ihåg att tacka dina bra referenser för hjälpen. En gång fick jag en stor blombukett från en kvinna jag var referens för och hon förstod att jag hade rosat henne rejält och när hon fick jobbet ville hon så att säga rosa tillbaka. Jag blev förvånad och glad. Det är så klart inget måste att skicka blommor till alla som är bra referenser i en jobbsökarprocess. Ett enkelt tack räcker långt. Erbjud dig själv att vara referens åt andra – så hjälps vi åt.

Artikeln Dags att se över dina referenser? är skriven av Nina Jansdotter

Dela det här inlägget