Hon har korsat Atlanten nio gånger, varit innovationschef på Isabella Löwengrips startupfabrik Nordin Tech House, haft världens sämsta affärsidé och blivit utnämnd till Årets it-kvinna 2019. – Ibland känns det som att jag har haft flera liv eftersom jag verkligen brunnit för så olika saker.
Att Carolin Solskär skulle jobba med it var inte något hon planerade. Hennes karriär började på havet. Efter en klassresa ombord på en båt och ett möte med en rödhårig kvinnlig sjökock bestämde hon sig: “wow – jag vill bli precis som hon”. Sagt och gjort, Carolin läste sjöintendentur på gymnasiet och jobbade fram till 23 års ålder som kock på olika last- och fraktfartyg.
– Jag fick en livskris och kände att jag ville göra något helt annat. Jag bestämde mig för att jag ville plugga, men hade ingen aning om vad. Jag minns att jag satt hemma hos min dåvarande pojkvän och hetsigt bläddrade igenom varenda utbildningskatalog – utan resultat, säger Carolin och fortsätter:
– Sen var det faktiskt han som tyckte att utbildningen “ekonomi och it” lät intressant. Han jobbade själv i it-branschen, så därför var jag kritisk och tänkte jag att “aja nu försöker han väl sälja på mig en nördutbildning”. Jag trodde ju att alla som höll på med it var bleka killar som satt i källaren.
Trots den hotfulla bilden av bleka killar i källaren hoppade Carolin på utbildningen 2014. Och redan under första veckan startade hon upp sitt första bolag. Hon beskriver sig själv som en driven entreprenör ut i fingerspetsarna, samtidigt som hon menar att hennes första bolag grundade sig på världens sämsta affärsidé.
Carolin Solskär
– Det hänger ihop väldigt bra. Jag tror att de flesta entreprenörer gör riktigt dåliga saker ibland. Min första företagsidé var att sälja fysiska gratulationskort med qr-kod på så att man kunde skicka med en videohälsning. Eftersom det inte är så många som köper fysiska grattiskort och inte heller så många som använder qr-koder så blev det ingen jättehit, skrattar Carolin och tillägger:
– Men det var ett väldigt bra första bolag eftersom vi fick lära oss mycket om entreprenörskap utan att behöva lägga in massa pengar i det. Så jag är glad att jag gjorde det. Men ett tips är ju kanske att inte satsa på gratulationskortsbranschen, den är inte den hetaste om man säger så.
När Carolin tog examen i data- och systemvetenskap samt företagsekonomi kunde hon tydligt se skillnaden mellan efterfrågan på systemvetare respektive företagsekonomer.
– Eftersom jag hade en dubbelexamen kunde jag verkligen se skillnaden på efterfrågan av kompetens. Visserligen fick alla jobb, men de som hade pluggat data/systemvetenskap kunde välja och vraka vilket inte ekonomerna kunde på samma sätt. Möjligheten att få ett riktigt kul och bra jobb är bara en av anledningarna till att fler borde läsa it.
Och att Carolin förespråkar – nej förresten – älskar it-branschen, är tydligt. Hon beskriver den som en bransch med snälla, drivna och nyfikna människor. En bransch där man förstår vikten av att jobba som ett team, och där man hjälper varandra.
– It är verkligen en framtidsbransch där allt händer. Det jag lär mig och insikterna jag får är saker som kommer påverka samhället och hela världen, det känns häftigt. Eftersom det är en bransch som formar framtiden är det också en bransch där alla behövs, inte bara vita män. För om det bara är de som utformar framtiden kommer den ju fortsätta vara anpassad till vita män.
– Nej inte bara, men det är fortfarande en majoritet män. Därför är det jätteviktigt att vi försöker få fler tjejer att bli intresserad av it. Och det intresset tror jag man ska försöka väcka tidigare än vad vi gör idag. Vi måste visa upp mer av allt som är bra och spännande med branschen, alla coola jobb man kan få och alla möjligheter som finns, säger hon och fortsätter:
– Barn och ungdomar tar efter personer de ser upp till, tänk bara på alla influencers. Därför behöver vi fler unga grymma it-kvinnor som syns och delar med sig av sin vardag.
Carolin har tidigare jobbat som program manager på Microsoft och jobbar idag som innovationschef på Isabella Löwengrips startupfabrik Nordin Tech House, jobb som har utvecklat henne mycket.
– Jag lär mig hela tiden nya saker och får dagligen nya insikter. Och jag vet att det jag jobbar med är sådant som kommer utveckla samhället, Sverige och hela världen, det känns fantastiskt att vara en del av.
– Ja, det har jag gjort. Jag har varit så himla fokuserad på karriär rätt länge, och känner att jag behöver göra något annat ett tag. Min plan är att njuta lite av livet och reflektera över vad jag vill göra härnäst. Det känns läskigt att ha sagt upp sig från ett jobb jag verkligen gillar och där jag varit så starkt engagerad. Men jag vet att det är rätt för mig just nu. Istället kommer jag fokusera ännu mer på att föreläsa.
Carolin föreläser om flera olika ämnen som alla ligger henne varmt om hjärtat. Förutom att prata om it och framtidens techtrender håller hon ofta i inspirationsföreläsningar där hon motiverar sina lyssnare till att våga följa sina drömmar och inte fastna i andras definition av lycka.
– Börja med att ifrågasätta dig själv och varför du lever ditt liv som du gör. Det är lätt att fastna i gamla vanor utan att reflektera. Sen tror jag det handlar om att göra saker som utmanar en, sådant som låter lite omöjligt. Jag cyklade till exempel mellan Göteborg och Stockholm eftersom jag tyckte det lät som en helt sjuk grej. Det tog mig nästan fyra dagar, det spöregnade och var motvind hela vägen – men jag klarade det. Och den känslan är så jäkla skön, den peppar mig de gånger när jag tvekar.
Carolin föreläser även om jämställdhet. Fokus ligger då på sexisim och ojämställdhet på jobbet, vad man kan göra åt det och vilka hinder det kan finnas. Hon delar också med sig av sin berättelse om varför hon tog initiativ till Meetoo-manifestationen i Stockholm 2017.
– Precis som många andra delade jag en #Meetoo-status under den här perioden. Det tog inte många minuter förens två män började kommentera nedvärderande. Inte mot mig specifikt men mot kvinnor och meetoo-rörelsen. Och så såg det ut på så otroligt många kvinnors statusuppdateringar, så jag fick nog. Jag startade ett Facebookevent, och på den vägen var det.
– Jo absolut, jag hade ingen aning om att det skulle bli en sådan stor anslutning. Jag tror det berodde på att vi var små många som kände att det här var för viktigt för att bara vara en hashtag på internet. Vi var flera tusen på plats på Sergels Torg, däribland jämställdhetsminister Åsa Regnér, Gudrun Schyman och oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr.
Att få göra skillnad på riktigt är något som driver Carolin i det mesta hon gör. Därför är hon extra stolt över de priser hon vunnit under åren, nu senast blev hon utsedd till Årets it-kvinna 2019.
– För mig blir det här priserna ett bevis på att det jobb jag gör betyder något. Självklart är inte priserna anledningen till att jag gör det jag gör, men de motiverar mig till att fortsätta. Jag blir verkligen jätteglad och hedrar när jag får så fina priser, för mig betyder det att jag är med och skapar förändring.