Minnesmästaren – Yanjaa Wintersoul

03/12/2019 3:30pm

Hon kan lära sig hela IKEA-katalogen utantill och memorera 354 bilder på fem minuter. Yanjaa Wintersoul är en av få i världen som får kalla sig minnesmästare. – Det känns som världens revansch mot de som inte trodde på mig när jag var yngre. Jag minns när en lärare sa till mig att ”du kommer aldrig klara Fysik A”. I dag hade jag kunnat lära in Fysik A på en helg.

Yanjaa Wintersoul är minnesmästare. Det innebär att hon har vunnit flera stora tävlingar i att minnas saker, till exempel siffror, namn och bilder. Utöver att tävla använder hon sin talang för att coacha folk, allt från barn med inlärningssvårigheter till kända skådespelare.

– Jag jobbar som personlig coach och hjälper till exempel barn med studieteknik och chefer att lära sig namnen på alla sina 200 anställda. Jag coachar också flera skådespelare och komiker i hur de ska göra för att bäst minnas sina manus, säger Yanjaa och fortsätter:

– Jag vill verkligen skryta och säga vilka skådespelare det är, men borde nog hålla det för mig själv.

Yanjaa Wintersoul

Ålder: 25 år.

Gör: Minnesmästare/underhållare.

Bor: Stockholm och New York.

Intressen: Fotboll, tv-spel och film.

Inspireras av: Fiktion, memoarer, böcker och fotboll.

Instagram: yanjaa

Webbplats: wintersoul.org

Expert på minnesteknik

Det Yanjaa gör för att minnas så stora mängder information är att använda minnesteknik. Minnesteknik är ett trick där man gör om sådant som är tråkigt eller ostrukturerat till att bli strukturerat, ofta genom visuella bilder.

– Det finns till exempel en teknik som går ut på att använda minnespalats. Ett minnespalats är ett ställe du känner till väldigt väl, kanske din lägenhet. Där placerar du ut de saker du ska minnas och kopplar samman det med något i lägenheten, säger Yanjaa och fortsätter:

– Det är lite som att lära sig läsa. När du väl kommer in i det tänker du inte så mycket på att du gör det.

Jag kan memorera 3 000 siffror på 30 minuter

Från icke godkänt till att ta examen på halva tiden

Men Yanjaa har inte alltid haft lätt för att minnas saker. Gymnasiet klarade hon med nöd och näppe och när hon började studera på universitet ville hon bara få de överstökat så snabbt som möjligt.

– Jag tyckte inte det var kul och det kändes surt att få så mycket studieskulder. Därför bestämde jag mig för att plugga på 200% – för att korta ner studieperioden. Men jag insåg snart att det var rätt tufft att plugga på 200%. Det var då jag hittade min första bok om minnesteknik. Jag läste, började öva och plötsligt gick det lätt för mig i plugget. Så lätt att jag klarade av min kandidatexamen på halva tiden och hann tävla i minne vid sidan av studierna.

”När jag memorerade IKEA-katalogen sov jag 12 timmar varje natt”

Många timmars träning och hårt slit ligger bakom Yanjaas talang. Hon nämner också vikten av att återhämta sig ordentligt med sömn.

– Jag har tränat ren minnesteknik mellan 500-1 000 timmar. Men sen handlar det också mycket om att hålla kroppen och hjärnan i trim. Det gör man bäst genom att umgås med människor man mår bra av, röra på sig och sova mycket, säger Yanjaa och fortsätter:

– När jag memorerade IKEA-katalogen sov jag 12 timmar varje natt. När du tänker hårt förbrukas massa energi – jag är ofta vrålhungrig efter mina tävlingar. Jag hörde till exempel här om dagen om en schackmästare som vunnit ett stort mästerskap och under den perioden gick han ner 15 kilo.

Ser bilder istället för siffror

Det finns en gren som är med i varje minnestävling som går ut på att memorera mer än 3 000 siffror på 30 minuter. Och siffrorna består endast av ettor och nollor.

– Då gör jag så att jag klustrar siffrorna tre och tre eftersom jag har lärt mig att till exempel 000 är en häst och 101 är en sjöjungfru. Istället för att memorera siffror memorerar jag då bilder vilket är mycket enklare. Och eftersom jag har övat så pass mycket ser jag bilderna direkt istället för siffror. Med bilderna skapar och memorerar jag sedan en berättelse i huvudet.

Olika tekniker beroende på vad hon ska minnas

Beroende på vad hon ska minnas har hon skapat olika minnessystem. För att minnas en större mängd information krävs en annan teknik än den vid inlärning av siffror.

– Behöver jag komma ihåg och förstå större koncept brukar jag använda minnespalats eller tankekartor. Tankekartor gör att det blir mer strukturerat och därmed enklare för hjärnan att memorera. Återigen – för att det blir mer visuellt.

”Minnesteknik kan boosta din karriär”

Att vara duktig på minnesteknik kan även vara en fördel rent karriärmässigt menar Yanjaa. Oavsett bransch är det till exempel alltid viktigt med nätverkande och kontakter.

– Att du kommer ihåg namn och någon mer liten detalj om en person du träffar kan vara avgörande i vissa situationer. Personen du träffade på senaste festen kanske är personen du träffar vid nästa anställningsintervju. Vi lämnar ett betydligt större intryck hos människor bara om vi minns något så simpelt som deras namn, säger Yanjaa och tillägger:

– Men även i förhandlingssituationer är det en fördel om du är duktig på minnesteknik. Då kan du komma ihåg saker du sett och hört tidigare och använda det till din fördel i olika argumentationer. Du blir bättre på att se samband och mönster helt enkelt.

Alla kan lära sig minnesteknik

Yanjaa hävdar att minnesteknik är något alla kan lära sig – det gäller bara att hitta formen som passar en själv.

– Det gäller att testa sig fram lite. Det utlärningssätt vi har i skolan idag passar inte alla och därför har vissa svårare att lära sig. Det handlar alltså inte direkt om att någon är smartare än någon annan utan snarare om att inlärningssättet skolan använder fungerar bättre för vissa personer, säger Yanjaa och fortsätter:

– Jag coachade till exempel en 14-årig tjej med dyslexi. Under två timmar lärde jag henne grundläggande tekniker för studieteknik och hur hon bäst skulle ta till sig information under lektionerna. På slutet ville hon göra något ”kul” och då lärde jag henne 100 decimaler av pi på en timma. Gissa hur stolt hon var när hon kunde det – efter bara en timma!

500 likadana gubbar och svara på mejl

500 gubbar i likadana kostymer och mejl. Det är svaret på frågan om vad Yanjaa ibland har svårt att minnas.

– Jag var på en konferens i Schweiz en gång och blev ombedd att memorera alla 500 deltagares namn. Hela bunten var män i 50-årsåldern, i likadana kostymer och var tredje person hette Wolfgang. Då blev det klurigt för mig eftersom jag inte kunde hitta så mycket att haka upp deras utseende på, säger Yanjaa
och fortsätter:

– Och så har jag ibland svårt att komma ihåg att svara på mejl.

Skådespelerska, musiker och komiker

Framöver har Yanjaa siktet inställt på underhållningsbranschen. Hon vill in i både filmbranschen och musikbranschen, något som inte verkar vara allt för långt borta.

– Just nu jobbar jag med några manusförfattare för att se om de vill ha mig som skådespelerska i deras film. Utöver det så pratar jag med musikproducenter om möjligheten att skapa musik ihop och får även hjälp av en komiker att bygga upp min första stand up-show. Så det är mycket på gång, vilket är superkul.

”Jag har i alla fall finansierat Nobelpriset i fysik!”

Men på frågan om vad hennes stora mål karriärmässigt är, kommer svaret snabbt och självklart:

– Min dröm är att finansiera ett forskarlag eller företag som vinner Nobelpriset i fysik. Då kan jag säga till min fysiklärare: ”haha där ser du, jag kanske inte blev fysiker, men jag har i alla fall finansierat Nobelpriset i fysik!”. Lite töntigt kanske – men ändå, skrattar Yanjaa.

Så håller du igång hjärnan - Yanjaas 5 tips

1. Sov så mycket du kan
2. Umgås med människor du tycker om. Det minskar stressen i hjärnan och du får lättare att minnas saker.
3. Ät bra mat och undvik alkohol.
4. Motionera. En promenad på 20 minuter varje dag gör stor skillnad.
5. Läs! Mina två boktips är Anders Hansens "Hjärnstark" och Jonas vin Essens böcker om minnesteknik.

Artikeln Minnesmästaren – Yanjaa Wintersoul är skriven av Manja Bååth & Foto Christian Gustavsson

Dela det här inlägget