COTF

Trafikverket

”Trafikverket satsar närmare 700 miljoner kronor per år på forskning”

2021-03-17

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

Omvärldsbevakning, forskning och innovation är hans dagliga fokusområde – strategen Rein Jüriado har ett smidigt, grönt och tryggt transportsystem i kikaren.

Rein Jüriado är anställd på Trafikverket där han jobbar med den strategiska utvecklingen av transportsektorn. Han började 2016 och lockades framförallt av myndighetens centrala roll i samhällsutvecklingen och omställningen till ett fossilfritt transportsystem.

– Trafikverket förvaltar en stor del av den statliga väg- och järnvägsnätet och vi kan verkligen påverka människors vardag på ett konkret sätt. Transporterna påverkar hur och var människor bor och bidrar till att man kan ta sig till jobbet, skolan och fotbollsträningen, säger Rein.

Rein Jüriado

Titel: Strateg på Strategisk utveckling.

Utbildning: Forskarexamen, disputerat i företagsekonomi, Stockholms universitet, 2008.

Smultronställe: ”Jag gillar verkligen sandstränder och tallar. Som barn var jag ofta på Dagö i Estland där min moster bor och där finns det många stränder med vit sand och fina tallar.”

Vad innebär ditt arbete som strateg?

– Mitt område är forskning och innovation och där försöker vi blicka mot framtiden på teknikutveckling och beteendeförändringar i samhället. Många kanske vill cykla mer eller använda bilpooler och det påverkar hur transportsystemet ska utformas.

Berätta mer om er satsning på forskning och innovation!

– Trafikverket satsar närmare 700 miljoner kronor per år på forsknings- och innovationsprojekt som oftast går till universitet, högskolor och företag som utvecklar nya lösningar. Ett av de forskningsprojekt som vi har stöttat är Oceanbird, ett stort vinddrivet lastfartyg som ska korsa Atlanten, och som planeras vara i drift redan 2024. Det är verkligen roligt att se att forskningen leder till konkreta resultat.

 

– Trafikverket har massor av olika sorters information. Det finns mycket kvar att göra med öppna data som kan användas till att förbättra trafikflöden och ge bättre trafikinformation till de som kör bil, gods- eller kollektivtrafik.

Ge exempel på några aktuella forskningsprojekt!

– Vi tittar exempelvis på elektrifiering av godstransporter där man skulle kunna ladda lastbilar under färden. Självkörande fordon kommer kanske att bli verklighet om tio till femton år. Vad innebär det för infrastrukturen? Kanske kan vägarna göras smalare, för självkörande bilar behöver inte marginaler som vi människor behöver när vi kör? Då skulle vi exempelvis kunna bygga bredare cykelvägar.

”Vi har 150 olika yrken.”

Vad är det bästa med att jobba på Trafikverket?

– Man blir aldrig uttråkad, och det finns alltid möjlighet att gå vidare internt om man vill hitta på något annat. Vi har 150 olika yrken och finns i hela landet från Kiruna till Malmö. Vi har dessutom sedan länge en digital arbetskultur som jag gillar, att jobba hemifrån är ingen stor grej för många av oss. Jag känner att jag ger ett viktigt bidrag till samhället. Godstransporter som jag jobbar mycket med och infrastrukturen har klarat sig väldigt väl under coronapandemin.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Karriär

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

Trafikverket
”Chefer och kollegor pushar mig i min utveckling”
Läs mer
Simon Persson, Trafikverket
Trafikverket
”Här får jag vara kreativ och ta egna initiativ till lösningar”
Läs mer
Malmö 240828
Louise Olsson på Trafikverket.
Foto: André de Loisted
Trafikverket
”Vi har olika erfarenheter och perspektiv med oss in”
Läs mer
Noel Alldritt, Trafikverket
Trafikverket
”Att vara med och lösa komplexa frågor är fantastiskt kul”
Läs mer