Så sticker du ut ur CV-högen!

16/05/2019 2:57pm

"Dina intressen räknas som meriterande erfarenheter."

Våga vara personlig och skriv inte för långt. Sug åt dig av talangagentens fem bästa cv-tips.

Enligt Mona Cohen, som har en bakgrund inom rekryteringsbranschen och nu driver talangagenturen Cohen+Co Talent Agents, är ett av de vanligaste misstagen i ett cv att det är alldeles för långt.

– Det är många som skickar in tresidiga cv:n, vilket är i det längsta laget. En rekryterare lägger i snitt sex sekunder på att läsa ett cv så en sida räcker definitivt.

1. Krångla inte till det

Det här är inte ett tillfälle då du ska stajla med krångliga ord och galna typsnitt. Ett cv ska vara så enkelt och lättläst som möjligt.

– Det är viktigt att ställa upp cv:t på ett tydligt sätt, annars orkar inte mottagaren läsa det. Arbetslivserfarenhet och utbildningar ska inte blandas huller om buller, utan ska stå var för sig. Se också till att inte använda en för liten teckenstorlek. Jag skulle säga att tolv är lagom och att tio är för litet, säger Mona och fortsätter:

– Om det inte är en rekryterande chef som ska titta på ditt cv så är det oftast HR eller en rekryteringskonsult som kanske inte är helt insatta i exempelvis invecklade datatermer så skriv inte alltför komplicerat. Du ska helt enkelt skriva för någon som inte är insatt i ditt ämne.

2. Tänk bortom cv:t

En del arbetsgivare vill fortfarande att man skickar ett cv men Mona menar att det bara är en tidsfråga innan det helt dött ut. Nu är det istället främst nätverkande och olika digitala plattformar som gäller.

– Det är många som inte längre har ett cv utan som enbart kör på sitt LinkedIn-konto. Där gäller samma regler som i ett cv – var tydlig och personlig! Det är även viktigt att vara kommunikativ i sitt sökande och att våga ringa till bolagen. Man ska också alltid leta efter alternativa ingångar till sitt drömjobb genom att kolla av sitt nätverk.

3. Var personlig

Tänker du att det är för personligt att skriva att du gillar att virka små djungeldjur på helgerna? Eller att det är överflödigt att ha med att du lägger all ledig tid på att lära dig dansa som Beyoncé? Tänk om i så fall! Enligt Mona är allt som är personligt upplyftande.

– Dina intressen räknas som meriterande erfarenheter. Det är alltid intressant med folk som har andra intressen än bara jobbet. Även språkkunskaper, ideellt arbete och utlandsmeriter ska finnas med.

4. Glöm inte bilden

Förr var det konstigt att skicka med en bild med sin ansökan. Nuförtiden är det konstigt att inte göra det. Sociala medier har gjort oss vana vid bilder och den som rekryterar tycker att det är trevligt att se vem som finns på andra sidan.

– Jag personligen gillar att se människan bakom ett cv. Mottagaren vill ju lära känna dig. En bild förmedlar vem personen bakom texten är. Sedan är det såklart viktigt att välja rätt typ av bild. Du ska inte ha med andra personer på fotot och absolut inte ha ett vinglas i handen. Alltför många skickar med semesterbilder. Du behöver såklart inte ha kavaj och slips på dig men det är viktigt att bilden känns proffsig och att den är högupplöst.

5. Våga vara kreativ

Enkelhet i all ära men inom vissa yrken är det viktigt att våga sticka ut. Om du söker jobb inom ett kreativt område kan det vara bra att tänka bortom cv:ts traditionella form.

– Du kan göra PR av ditt jobbsökande genom att skapa allt från en hemsida till att göra en film om dig själv som sprids viralt. Gör du det på rätt sätt kan det absolut leda till att du landar jobbet.

Artikeln Så sticker du ut ur CV-högen! är skriven av Sara Schedin

Dela det här inlägget